2استاد، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
3دانشیار دانشگاه شهید رجائی
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی متغیرهای موثر بر مقاومت در برابر بار کششی اتصال میخ چوبی تعبیه شده در تخته خرده چوب انجام گرفت. بدین منظور، از نمونه هایی T شکل استفاده گردیده. عوامل متغیر مورد نظر عبارت بودند از: میخ چوبی در دو نوع صاف و آجدار (مارپیچی)، قطر میخ چوبی در سه سطح 6، 8 و 10 میلیمتر، ضخامت خط چسب در سه سطح کمتر از 0.25، 0.25 و 0.5 میلیمتر و عمق نفوذ میخ چوبی در سه مقدار 2d، 3d و 4d (=d قطر میخ چوبی) که 54 ترکیب از عوامل متغیر فوق بوجود آمد و با توجه به 4 تکرار در هر ترکیب عوامل، در مجموع 216 نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. با توجه به معنی دار بودن اثر مستقل قطر و عمق نفوذ میخ چوبی بر مقاومت اتصال در برابر کششی، میخ های چوبی صاف یا آجدار (مارپیچی) با قطر 10 میلیمتر، عمق نفوذ 40 میلیمتر و ضخامت خط چسب 0.25 و 0.5 میلیمتر، تحمل بار زیادتری در برابر بار کششی دارند.
INVESTIGATION ON TENSILE STRENGTH OF DOWEL JOINT IN PARTICLEBOARD FASTENING
نویسندگان [English]
Habib Nori1؛ Ahmad Jahan latibari2؛ mohammad ghofrani3
1WOOD AND PAPER INDUSTRY, UNIVERSITY OF SHAHID RAJAEEI
2Prof. Islamic Azad University, Karaj, Iran
3head of the department of E-learning
چکیده [English]
Poplar trees are classified as a fast growth trees and because of short rotation period, and suitable technical properties, are considered by pulp and paper making industries. In this study, physical and anatomical properties and pulp and paper of three colons of poplar trees, populous Alba. L. colon 44.9, populous deltoids 69.55, and populous euramerican are investigated. The average fiber length of these three colons were 0.854, 1.148, 1.08 mm. respectively and their average dry specific gravity were 0.386, 0461, and 0.341 g/cm3, and also their average cellulose content were 50.5, 51.5, and 49.5 percent. For Kraft process cooking of the mentioned colons, three cooking time, 1, 2, and 3 hours, 17°C cooking heat, 25% sulfidity, and active alkali at 3 levels, 15, 17.5, and 20% were used. The results show that p. alba, colon 44.9, and p. deltoids colon 69.55 with using 20% A.A and 3 hours cooking time have 53% yield and 18 kappa number.