1مربی پژوهشی ، بخش تحقیقات علوم چوب و فرآوردههای آن، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
2بخش تحقیقات علوم چوب و فراورده های آن، مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
3بخش تحقیقات علوم چوب و فرآوردههای آن، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
در این بررسی ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، ابعاد الیاف، خمیر کاغذ و کاغذسازی توسکای قشلاقی 4 ساله مورد تحقیق قرار گرفت. برای پخت و تهیه خمیر کاغذ، سه روش CAMP, APMP یک مرحله ای و APMP دو مرحله ای مورد استفاده قرار گرفت. متوسط جرم ویژه خشک و بحرانی این درخت به ترتیب 0.396 و 0.368 گرم بر سانتیمتر مکعب و میانگین طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره سلولی 50 عدد فیبر به ترتیب 0.875 میلیمتر، 32.66 میکرون، 27.28 میکرون و 2.7 میکرون اندازه گیری شد. ترکیب شیمیایی، شامل سلولز 48.5 درصد، لیگنین 25.35 درصد، خاکستر 0.31 درصد و مواد استخراجی 2.36 درصد تعیین شد. پس از پخت های مقدماتی، درجه حرارت کلیه پخت ها 95 درجه سانتیگراد، زمان پخت 10، 20، 30 و 40 دقیقه، میزان هیدروکسید 10 درصد و پر اکسید 3 درصد در نظر گرفته شد. در پخت CMP، بازده خمیر کاغذها به طور متوسط بین 82.57- 73.72 درصد، مقاومت در برابر ترکیدن 1.53 Kpa m2/gr.، طول پاره شدن 3.81 Km، مقاومت در برابر پاره شدن 3.34 Nm2/gr، ماتی 99.59 درصد و براقیت 29.35 درصد اندازه گیری شد. در پخت APMP یک مرحله ای، بازده خمیر کاغذها به طور متوسط بین 81.57- 74.09 درصد، مقاومت در برابر ترکیدن 1.52 K Pa m2/gr.، طول پاره شدن 3.5 Km.، مقاومت در برابر پاره شدن 3.29 mNm2/gr، ماتی 99.80 درصد و براقیت 28.21 درصد اندازه گیری شد. در پخت APMP دو مرحله ای، بازده خمیر کاغذها به طور متوسط بین 80.89- 73.99 درصد، مقاومت در برابر ترکیدنKpam2/gR. 1.29، طول پاره شدن Km 3.95، مقاومت در برابر پاره شدن mNm2/gr 3.45، ماتی 99.85 درصد و براقیت 32.41 درصد اندازه گیری شد. اختلاف بین میانگین بازده خمیر کاغذها در سه روش در سطح 5% معنی دار نشد. خمیر کاغذهای APMP دو مرحله ای (زمان پخت 40 دقیقه) از مقاومت در برابر ترکیدن، طول پاره شدن و براقیت بیشتری برخوردار بودند. تغییر روش پخت در سطح 5% اختلاف معنی داری بر روی مقاومت در برابر پاره شدن خمیر کاغذها نداشت.
DETERMINATION OF PRACTICAL PROPERTIES OF ALNUS GLUTINOSA GROWN AT SHORT ROTATION PERIOD IN PAPER MAKING
نویسندگان [English]
Abbas Fakhryan roghani1؛ Abdolrahman Hosseinzadeh2؛ Fardad Golbabaei3
1MSc., Wood and Paper Science Research Division, Research Institute of Forests and Rangelands , Iran,
2Wood and forest products division, Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Resear
3Wood and Forest Products Science Research Division, Research Institute of Forests and Rangelands,
Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO) P.O. Box 13185-116, Tehran, Iran
چکیده [English]
In this investigation, physical, chemical, fiber dimensions, pulp and papermaking characteristics of 4 years old Alnus glutinosa was researched. The average of oven dry and critical density, fiber length, fiber diameter, lumen diameter and cell wall thickness were measured at 0.396, 0.368, 0.875mm, 32.66um, 27.28 urn and 2.70 urn respectively. Chemical compositions were obtained 48.5% cellulose, 25.35% lignin, 0.31% ash and 2.36% extractives. CMP, one stage APMP and two stage APMP processes were used for cooking. After preliminary cooking, cooking temperature, cooking time, NaOH and H202 charges were applied at 95 degree of centigrade, 10, 20, 30 and 40 minutes 10%,3% and so on. In CMP process, the average of yield, burst index, breaking length, tear index opacity and brightness were obtained at %73.72-%82.57, Kpa m2/gr. 1.53, Km 3.81, mNm2/gr 3.34, %99.59 and %29.35 correspondingly. In one stage APMP process, the average of yield, burst index, breaking length, tear index opacity and brightness were obtained at %74.09-%81.57, Kpa m2/gr. 1.52, Km 3.5, mNm2/gr3.2, %99.80 and%28.21 respectively. In two stage APMP process, the average of yield, burst index, breaking length, tear index opacity and brightness were obtained at %73.99-%80.89, Kpa m2/gr. 1.92, Km 3.95, mNm2/gr 3.45, %99.85 and %32.41 in that order. Among yields of pulp in the three methods, there weren't significant difference at level 5%. In two stages APMP paper, the burst index, breaking length and brightness were more than other and changes of cooking methods hadn't significant differences at level 5% on tear index.
کلیدواژهها [English]
ALNUS GLUTINOSA, APMP PROCESS, CMP PROCESS, SHORT ROTATION, yield, OPACITY