حبیبی, مسعود رضا, مهدوی, سعید, حسینخانی, حسین. (1384). تاثیر عوامل تولید بر کیفیت تخته فیبر نیمه سنگین (MDF) ساخته شده از نی تالاب انزلی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 20(شماره 1), 1-22. doi: 10.22092/ijwpr.2005.117573
مسعود رضا حبیبی; سعید مهدوی; حسین حسینخانی. "تاثیر عوامل تولید بر کیفیت تخته فیبر نیمه سنگین (MDF) ساخته شده از نی تالاب انزلی". سامانه مدیریت نشریات علمی, 20, شماره 1, 1384, 1-22. doi: 10.22092/ijwpr.2005.117573
حبیبی, مسعود رضا, مهدوی, سعید, حسینخانی, حسین. (1384). 'تاثیر عوامل تولید بر کیفیت تخته فیبر نیمه سنگین (MDF) ساخته شده از نی تالاب انزلی', سامانه مدیریت نشریات علمی, 20(شماره 1), pp. 1-22. doi: 10.22092/ijwpr.2005.117573
حبیبی, مسعود رضا, مهدوی, سعید, حسینخانی, حسین. تاثیر عوامل تولید بر کیفیت تخته فیبر نیمه سنگین (MDF) ساخته شده از نی تالاب انزلی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1384; 20(شماره 1): 1-22. doi: 10.22092/ijwpr.2005.117573
تاثیر عوامل تولید بر کیفیت تخته فیبر نیمه سنگین (MDF) ساخته شده از نی تالاب انزلی
1بخش تحقیقات علوم چوب و فرآوردههای آن، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
2بخش تحقیقات علوم چوب و فرآوردههای آن، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور،
3عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور- بخش تحقیقات علوم چوب و فرآورده های آن
چکیده
در این تحقیق جهت ساخت تخته فیبر نیمه سنگین از نی های تالاب انزلی (Phragmitesaustralis) استفاده شده است. خواص آناتومیکی نی شامل طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره سلولی به ترتیب 1.38 میلیمتر، 17.07، 6.15 و 5.46 میکرون اندازه گیری گردید. به منظور بررسی تاثیر عوامل تولید بر کیفیت تخته فیبر نیمه سنگین از دو درجه حرارت بخار زنی 170 و 180 درجه سانتیگراد و سه زمان بخار زنی 5، 10 و 15 دقیقه جهت تهیه الیاف استفاده شد و از این الیاف تخته ساخته شد. ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها شامل مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، مقاومت چسبندگی داخلی و واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب اندازه گیری و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج اثر درجه حرارت بخار زنی و زمان بخار زنی بر ویژگی های خمشی تخته فیبر نشان داد که حداکثر مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته در درجه حرارت بخارزنی 170 درجه سانتیگراد و زمان بخار زنی 5 دقیقه بدست آمد. اثر تخریبی افزایش درجه حرارت بخارزنی و زمان بخارزنی بر مقاومت خمشی نسبت به مدول الاستیسیته مشهودتر بود. نتایج حاصل از تاثیر دو عامل مذکور بر مقاومت چسبندگی داخلی نشان داد که حداکثر این ویژگی در درجه حرارت زنی 170 درجه سانتیگراد و زمان بخارزنی 5 دقیقه بدست آمد. نتایج اثر درجه حرارت بخارزنی و زمان بخارزنی بر واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب تخته ها نشان داد که حداقل ویژگی های فوق در درجه حرارت بخارزنی 180 درجه سانتیگراد و زمان بخارزنی 15 دقیقه بدست آمد.
1Wood and Paper Science Research Division, Research Institute of Forests and Rangelands , Iran,
2Ph.D., Wood and Paper Science Research Division, Research Institute of Forests and Rangelands , Iran,
3Wood Science & Forest Products Research Division
Research Institute of Forests & Rangelands Tehran, Iran
چکیده [English]
In this study, MDF was produced from Reed ( Phragmites australis ). Reeds are collected from Talabe - Anzalye areas. The treatments conditions for fiber preparing were as follows: -Steaming temperature 170°c, 180°c -Steaming time 5, 10, 15 minutes The other production variables were constant. The anatomical properties of Reed such as fiber length, fiber diameter, lumen cell diameter, and cell wall thickness were measured respectively 1.38mm, 17.07, 6.15, 5.46 micron. LID ratio of Reed fiber was measured 80.84. The physical and mechanical properties of MDF were determined according to DIN standard. The measurements of bending properties and IB of MDF revealed that increasing steaming time and steaming temperature caused to decrease MOR, MOE and IB. Also the results of MDF dimentional stabilities indicated that Thickness Swelling after 2 and 24 hours decreased upon increasing steaming time and steaming temperature. Degradation of hemicellulose chains may be the reason of decreasing Thickness Swelling.
کلیدواژهها [English]
MEDIUM DENSITY FIBERBOARD, FIBER, MOR, IB, Thickness swelling