فتحی, رستم, امجدپور, فرهاد, کوچک زاده, احمد, عزیزپناه, امیر. (1397). الگو و کارایی مصرف انرژی تولید گندم دیم به کمک رویکرد تحلیل پوششی داده ها، مطالعه موردی: شهرستان چرداول، استان ایلام. سامانه مدیریت نشریات علمی, 7(1), 33-46. doi: 10.22092/idaj.2018.116527.189
رستم فتحی; فرهاد امجدپور; احمد کوچک زاده; امیر عزیزپناه. "الگو و کارایی مصرف انرژی تولید گندم دیم به کمک رویکرد تحلیل پوششی داده ها، مطالعه موردی: شهرستان چرداول، استان ایلام". سامانه مدیریت نشریات علمی, 7, 1, 1397, 33-46. doi: 10.22092/idaj.2018.116527.189
فتحی, رستم, امجدپور, فرهاد, کوچک زاده, احمد, عزیزپناه, امیر. (1397). 'الگو و کارایی مصرف انرژی تولید گندم دیم به کمک رویکرد تحلیل پوششی داده ها، مطالعه موردی: شهرستان چرداول، استان ایلام', سامانه مدیریت نشریات علمی, 7(1), pp. 33-46. doi: 10.22092/idaj.2018.116527.189
فتحی, رستم, امجدپور, فرهاد, کوچک زاده, احمد, عزیزپناه, امیر. الگو و کارایی مصرف انرژی تولید گندم دیم به کمک رویکرد تحلیل پوششی داده ها، مطالعه موردی: شهرستان چرداول، استان ایلام. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1397; 7(1): 33-46. doi: 10.22092/idaj.2018.116527.189
الگو و کارایی مصرف انرژی تولید گندم دیم به کمک رویکرد تحلیل پوششی داده ها، مطالعه موردی: شهرستان چرداول، استان ایلام
1دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
2دانشآموخته کارشناسی ارشد مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
3گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
چکیده
در این تحقیق میزان مصرف انرژی و کارایی آن برای تولید گندم در شهرستان چرداول، استان ایلام، توسط رویکرد تحلیل پوششی دادهها بررسی گردید. نتایج تحقیق نشان دادند که انرژی سوخت، بذر و کود ازته به ترتیب با48، 22 و 19 درصد بیشترین و انرژی نیروی کارگری، حشرهکش و روغن به ترتیب با 024، 045و 064 درصد کمترین سهم را در میان انرژیهای ورودی، به خود اختصاص دادند. میانگین کل انرژی ورودی برای تولید گندم دیم در منطقه 90/10532 مگاژول بر هکتار و انرژی خروجی 98/31568 مگاژول بر هکتار بهدست آمد. نتایج مطالعه نشان داد که متوسط نسبت انرژی، بهرهوری انرژی، شدت انرژی و افزوده خالص انرژی به ترتیب 04/3، kg/MJ-113%، MJ/kg-121/8 و MJ/ha-107/21036 است. سهم انرژیهای مستقیم و غیرمستقیم از کل انرژی مصرفی نیز به ترتیب برابر 49 و 51 درصد محاسبه شد. کارایی کشاورزان با کمک روش تحلیل پوششی دادهها (DEA) در مدلهای CCR و BCC با کمک نرم افزار EMS محاسبه گردیدکه کارایی فنی، کارایی فنی خالص و کارایی مقیاس به ترتیب برابر 88، 97 و 91 درصد گزارش داده شد. مقدار انرژی ورودی بهینهسازی شده توسط مدل بازگشت به مقیاس متغیر MJ/ha-137/8397 مشخص گردید. میزان انرژی قابل ذخیره در شرایط کنونی منطقه مورد مطالعه در مدلBCC 17.97 درصد به دست آمد.
3Dept. of Mechanical Biosystems, Agriculture Faculty, Ilam University, Ilam, Iran
چکیده [English]
In this study, the pattern and efficiency of energy consumption for wheat production was investigated through data envelopment analysis in Chardavol Township, Ilam Province. The results showed that among the energy inputs, fuel energy, seed and Ness fertilizer with respective percent of 48, 22 and 19 had the highest and work force energy, pesticide and oil with respective percent of 24, 45 and 64 had the lowest share was among inputs energy. The average oftotal Entranceenergy input and output for producingdry farming wheat in the region were 10532.90 MJ/ha-1 and 31568.98 MJ/ha-1 respectively. The meanof energy ratio, energy productivity, energy intensity and net surplus energy were 3.04, %13 kg/MJ-1, 8.21 MJ/kg-1 and 21036.07 MJ/ha-1 respectively. The share of direct and indirect, form the total consuming energy were %49/15 and %51/85 respectively. Farmers’ efficiency was calculated through data envelopment analysis (DEA) in CCR and BCC models using EMS software. Technical efficiency, pure technical efficiency and scale efficiency were %88, %97 and %91 respectively. The amount of input energy optimizedby the return model to the scale variablewas 8397.37 MJ/ha-1. The amount of total savable energy in the current condition of the studied region was %17.97 in the BCC model.
کلیدواژهها [English]
Wheat production, energy, Efficiency, Data Envelopment Analysis, Cereal