گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان، ایران
چکیده
هنگامی که موجود آبزی در معرض شرایط استرس زا قرار میگیرد بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و مولکولی آن دستخوش تغییرات ناخواسته میشوند. یکی از این تغییرات بیان پروتئینهای شوک حرارتی (HSP) میباشد. پروتئینهای شوک حرارتی گروه منحصر به فردی از پروتئینها هستند که در هنگام در معرض قرارگیری موجود با شرایط استرسی، به عنوان یک سد دفاعی عمل کرده و از تخریب یا تغییر شکل پروتئینها جلوگیری میکنند. HSPها در موجودات آبزی و آبزی پروری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشند، زیرا موجود را قادر میسازند تا با عوامل استرسزای محیطی رایج در آبزی پروری شامل استرسهای دمایی و عوامل بیماریزا سازگاری یابد. اگرچه افزایش سطح این گروه از پروتئینها عمدتاً با افزایش دما مشاهده میشود اما بیان آنها در پاسخ به دماهای پایین نیز گزارش شده است. افزایش سطح این پروتئینها میتواند موجب افزایش رشد، بقا و مقاومت آبزیان در برابر استرسهای محیطی شود. در شرایط آبزی پروری میتوان با تحریک مصنوعی تولید این گروه از پروتئینها و یا تغذیه موجود آبزی با ترکیبات محتوی HSP سیستم ایمنی موجود را در برابر عوامل بیماریزا تقویت نموده و حتی از آنها به عنوان جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیکها و واکسنها در صنعت آبزی پروری استفاده نمود. این مطالعه به بررسی نقش و عملکرد پروتئینهای شوک حرارتی در موجودات آبزی در شرایط آبزی پروری میپردازد.
Heat Shock Proteins; Importance and Function in Aquaculture Condition
نویسندگان [English]
Marzieh Abbasi؛ Bahram Falahatkar
Fisheries Department, Faculty of Natural Resources, University of Guilan, Sowmeh Sara, Guilan, Iran
چکیده [English]
When aquatic organisms expose to the stress condition, many processes of physiological, biochemical and molecular are changed undesirable, which one of them is heat shock proteins (HSP) expression. HSPs are unique group of proteins which act as a defensive barrier while expose under stress conditions results in degradation or deformation of proteins preventing. HSPs are significantly important in aquatic organisms. Since the farmed aquatic organisms are enabled to adapt the environmental stressful conditions, including temperature and pathogenic stressors. Although increasing level of this group of proteins is mainly observed by increasing temperature, however their expression has also been reported in response to low temperature. Increasing the level of these proteins can increase growth, survival and resistance to environmental stressors. In aquaculture, by artificial stimulation of production in this group of proteins or supplying feed containing HSP, the immune system can be improved against pathogens, and even as an alternative to antibiotics and vaccines in the aquaculture industry. This study reports the role and function of HSPs in aquatic organisms in aquaculture conditions.