بهره مند, مرتضی, محمودی, صدرا, سلیمانی راد, آسیه. (1397). بررسی عوامل مؤثر بر بازده استفاده از رنگدانه های کاروتنوئیدی در آبزیان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(تابستان 97), 15-28.
مرتضی بهره مند; صدرا محمودی; آسیه سلیمانی راد. "بررسی عوامل مؤثر بر بازده استفاده از رنگدانه های کاروتنوئیدی در آبزیان". سامانه مدیریت نشریات علمی, 2, تابستان 97, 1397, 15-28.
بهره مند, مرتضی, محمودی, صدرا, سلیمانی راد, آسیه. (1397). 'بررسی عوامل مؤثر بر بازده استفاده از رنگدانه های کاروتنوئیدی در آبزیان', سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(تابستان 97), pp. 15-28.
بهره مند, مرتضی, محمودی, صدرا, سلیمانی راد, آسیه. بررسی عوامل مؤثر بر بازده استفاده از رنگدانه های کاروتنوئیدی در آبزیان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1397; 2(تابستان 97): 15-28.
بررسی عوامل مؤثر بر بازده استفاده از رنگدانه های کاروتنوئیدی در آبزیان
1گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
2گروه انرژی های نو و محیط زیست، دانشکده علوم و فنون نوین، دانشگاه تهران، تهران
3دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، باشگاه پژوهشگران و نخبگان جوان، کرج
چکیده
با توجه به افزایش سریع جمعیت انسانی، نیاز به منابع غذایی نیز به شدت در حال افزایش می باشد. یکی از مهم ترین این منابع غذایی، آبزیان می باشند. بواسطه عدم تغییر در میزان صید و حتی کاهش میزان ذخایر آبزیان، راه تامین این نیاز غذایی، پرورش آبزیان می باشد. از دیگر عوامل مؤثر بر رشد صنعت آبزی پروری، نقش آن در تامین محصولات غذایی سالم، مغذی و با کیفیت می باشد. یکی از مهم ترین خصوصیات آبزیان خوراکی، در ارزیابی میزان کیفیت آن ها، رنگ مناسب محصول می باشد. با توجه به هزینه بالای ایجاد و حفظ کیفیت رنگ در آبزیان و همچنین اهمیت رنگ در کیفیت و ارزش اقتصادی تولیدات آبزی پروری، در این مطالعه به شناخت عوامل موثر بر کارایی رنگزایی رنگدانه های کاروتنوئیدی پرداخته شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که عوامل متعددی بر میزان رنگزایی کاروتنوئیدها در آبزیان مؤثرند که از آن جمله می توان به خصوصیات گونه آبزی (گونه، جنسیت، سن و وزن)، نوع و منبع رنگدانه، میزان و خلوص رنگدانه، ترکیب مواد غذایی همراه با رنگدانه، میزان غذا و ترکیب جیره غذایی، زمان و تعداد دفعات غذادهی، عوامل محیطی (دما، نور، شوری)، عوامل ژنتیکی، و ...، اشاره نمود. این بدان معنی است که نمی توان تنها با ارزیابی یک یا چند عامل از عوامل ذکر شده، به تصور درستی از میزان کارآیی کاروتنوئیدهای مورد استفاده، دست یافت، بنابراین برای سنجش این شاخص بایستی برهم کنش تمامی فاکتورهای مذکور مورد توجه قرار گیرند.
1Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj
2Graduate, Department of Renewable Energies and Environmental Engineering, Faculty of New Sciences and Technologies, University of Tehran, Tehran
3Islamic Azad University, Karaj Branch, Young Researchers and Elite Club, Karaj
چکیده [English]
Due to the rapid increase in human population, the need for food sources is also rising sharply. Aquatic organisms are one of the most important food sources. Due to no change in catch rates and even reducing in fish stocks, the way to achieve this amount of food is aquaculture. Other factor affecting the growth of the aquaculture industry, is its role in providing healthy and high-quality food products. One of the most important characteristics of edible aquatic animals, in evaluating its quality, is suitable color. Because of the high cost of creating and maintaining quality of colors in aquatic animals and also importance of color in the quality and economic value of aquaculture products, the aim of this study was to identify factors affecting the efficiency of carotenoid pigments on aquatic animals. The results showed that many factors affect the efficiency of carotenoids in aquatic animals, such as characteristics of aquatic species (species, sex, age and weight of species), type and source of the pigment, dosage and purity of the pigment, matrix in which the carotenoid is incomorated, amount and composition of diet, time and frequency of feeding, environmental factors (temperature, light, salinity), genetic factors, etc. This means we can not have a correct impression of carotenoids efficiency, without evaluating the interaction of all factors mentioned.