محقق نیشابوری, جعفر, ابوالحسنی, آسیه. (1397). ارزیابی رابطة درصد عددی و وزنی سنزدگی در دانههای گندم توسط Eurygaster integriceps. سامانه مدیریت نشریات علمی, 86(شماره 1), 115-120. doi: 10.22092/jaep.2018.121900.1229
جعفر محقق نیشابوری; آسیه ابوالحسنی. "ارزیابی رابطة درصد عددی و وزنی سنزدگی در دانههای گندم توسط Eurygaster integriceps". سامانه مدیریت نشریات علمی, 86, شماره 1, 1397, 115-120. doi: 10.22092/jaep.2018.121900.1229
محقق نیشابوری, جعفر, ابوالحسنی, آسیه. (1397). 'ارزیابی رابطة درصد عددی و وزنی سنزدگی در دانههای گندم توسط Eurygaster integriceps', سامانه مدیریت نشریات علمی, 86(شماره 1), pp. 115-120. doi: 10.22092/jaep.2018.121900.1229
محقق نیشابوری, جعفر, ابوالحسنی, آسیه. ارزیابی رابطة درصد عددی و وزنی سنزدگی در دانههای گندم توسط Eurygaster integriceps. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1397; 86(شماره 1): 115-120. doi: 10.22092/jaep.2018.121900.1229
ارزیابی رابطة درصد عددی و وزنی سنزدگی در دانههای گندم توسط Eurygaster integriceps
1استاد، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
2کارشناس، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
یکی از زیانهای عمدة سن معمولی گندم Eurygaster integriceps، اثرات مخرب آن بر کیفیت دانة گندم است که به صورت درصد سنزدگی دانهها بیان میشود. پورهها و حشرة کامل سن با فرو بردن قطعات دهانی خود در دانه و انتقال آنزیمهای بزاقی به درون آن سبب میشوند که گلوتن دانة گندم تجزیه شود. بدنبال آن کیفیت خمیر و خواص نانوایی آن کاهش مییابد. درصد سنزدگی دانهها به دو روش عددی و وزنی محاسبه میشود. در این بررسی، آزمایشی برای مقایسه و رابطة میان این دو روش انجام شد. تعداد 225 نمونة دهگرمی از نمونههای گندم سنزده متعلق به سه مرکز خرید واقع در استانهای اراک (3 × 30)، قزوین (3 × 20) و لرستان (3 × 25) آزمایش شد. در توزین دانهها از ترازوی با دقت 1/0 میلی گرم استفاده و به تفکیک تعداد و وزن دانههای سنزده و سالم یادداشت شد. بهطورکلی دانههای سالم با میانگین وزن 34 میلیگرم از دانههای سنزده با میانگین وزن 30 میلیگرم سنگینتر بودند. با وجود تفاوت معنیدار درصد سنزدگی دانهها بین روش عددی و وزنی، همبستگی مثبت معنیداری میان این دو روش وجود داشت (r = 0.98, p < 0.0001). با استفاده از معادلة y = 0.8374x + 0.02، که در آن x درصد عددی و y درصد وزنی سنزدگی است، امکان تبدیل هریک از روشهای تعداد و وزن دانههای سنزده به روش دیگر وجود دارد. بهرحال در مقایسة دو روش یادشده، شیوة وزنی به لحاظ سادگی و سرعت برتری دارد.
Evaluation of the relationship between numerical and weight percentage of kernel damaged by sunn pest, Eurygaster integriceps
نویسندگان [English]
J. MOHAGHEGH1؛ A. ABOLHASSANI2
1Professor; Iranian Research Institute of Plant Protection, Agricultural Research, Education and Extension Organization (ARREO), Tehran, Iran
2Technician, Iranian Research Institute of Plant Protection, Agricultural Research, Education and Extension Organization (ARREO), Tehran, Iran
چکیده [English]
One of the major damage of sunn pest, Eurygaster integriceps, is its destructive effects on the quality of wheat grains, which is known as sunn pest kernel damaged. Nymphs and adult of the bugs inject salivary glands enzymes by piercing-sucking mouthparts into the grains, which degrade glutens, reduce dough and bread wheat quality. Grain damage percentage is calculated by the both numerical and weighing methods. In this research, an experiment was conducted to compare the relationship between these two methods. We measured 225 damaged wheat grain samples delivered from Arak (n = 30 × 3), Ghazvin (n = 20× 3) and Lorestan (n = 25× 3). A digital scale with 0.1 mg precision was used to weigh kernels. For these samples, the number and weight of damaged and undamaged grains were recorded. In general, undamaged kernels with an average weight of 34 mg were heavier than damaged ones with average weight of 30 mg. Although, there was a significant difference between the numerical and the weight values, a significant positive correlation (r = 0.98; p < /em> <0.0001) was detected between the two methods. By using the equation y = 0.8374x + 0.02, where x and y are the numerical and weight values, respectively, we are able to convert values from a given method to another one. However, the weighing method is advantageous in terms of simplicity and speed
کلیدواژهها [English]
Damaged kernel, Eurygaster integriceps, Wheat
مراجع
ASKARIANZADEH, A. R. 1999. An investigation on protein, reology and baking quality of improved wheat varieties damaged by cereal sunn pest E. integriceps. MS thesis Tarbiat Modarres University.
ASKARIANZADEH, A., N. RAJABZADEH and A. ABDOLLAHI, 2008. Injury effects of cereal sunn pest Eurygaster integriceps Put. in wheat varieties on the baking properyies and suggested methods to improve their quality. Journal of Agronomic Science 1: 45-56 (In Persian with English summary).
BAHRAMI, N., GH. RADJABI, M. REZABEIGI and K. KAMALI, 2003. Study on economic injury level of Sunn pest (Eurygaster integriceps Put.) on wheat in rainfed field of Kermanshah province. Applied Entomology and Phytopathology 70:29-44 (In Persian with English summary).
CANHILAL, R., H. KUTUK, A. D. KANAT, M. ISLAMULU, F. El-HARAMEIN and M. El-BOUHSSINI, 2005. Economic threshold for the sunn pest, Eurygaster integriceps Put. (Hemiptera: Scutelleridae), on wheat in southeastern Turkey. Journal of Agricultural and Urban Entomology 22: 191-201.
CRITCHLEY, B. R. 1998. Literature review of sum pest Eurygaster integriceps Put. (Hemiptera, Scutelleridae). Crop Protection 17: 271-287.
DIZLEK, H. 2010. A study on the determination of the some characteristics of sunn pest damaged bread wheats and possibility of improving conditions. Ph. D. Dissertation, University of Çukurova, Turkey.
DIZLEK, H. 2017. The effects of sunn pest (Eurygaster spp.) sucking degree in grain on wheat quality characteristics. Romanian Agricultural Research, No. 34: 1-11.
EL-HARAMEIN, F. J., P. WILLIAMS and A. RASHWANI, 1984. A simple test for the degree of damage caused in wheat by suni bug (Eurygaster spp.) infestation. Rachis 3: 11-12.
EVERY, D. 1992. Relationship of bread baking quality to levels of visible wheat-bug damage and insect proteinase activity in Wheat. Journal of Cereal Science16: 183-193.
GHANNADHA, M. R. and S. AYEENEH, 2003. Evaluation of sunnpest resistance in wheat. Iranian Journal of Agricultural Sciences 34: 769-783. (In Persian with English Abstract).
JAVAHERY, M. 1995. A technical review of sunn pests (Heteroptera: Pentatomoidea) with special reference to Eurygaster integriceps Puton. FAO/RNE.
KARABABA, E. and A. N. OZAN, 1998. Effect of wheat bug (Eurygaster integriceps) damage on quality of a wheat variety grown in Turkey. Journal of the Science Food and Agriculture 77: 399-403.
KRETOVICH, V. L. 1944. Biochemistry of the damage to grain by the wheat-bug. Cereal Chemistry 21: 1-16.
MARDOUKHI, V. and M. HEIDARI, 1993. Study on variations of population density and damage of sunn pest (Eurygaster integriceps Put.) in dry rain-fed area of Kurdestan. Applied Entomology and Phytopathology 60: 29-41 (In Persian with English summary).
PAULIAN, F. and C. POPOV, 1980. Sunn pest or cereal bug. Pp. 69-74 in Ciba-Geigy. Wheat documenta. Basle, Switzerland.
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 715
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 743
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب