در سال 1900 میلادی تولید شکر در جهان از کل حدود یازده میلیون تن بود که در سال 95/1994 به یکصدوشانزده میلیون تن رسید. 30% از کل تولید شکر جهان از چغندرقند است. میزان شکر قابل استحصال از چغندرقند با توجه به شرایط مختلف اقلیمی در جهان متفاوت است. یکی از مهمترین فاکتورهای این تفاوت، کیفیت چغندرقند بوده که برای تعیین این کیفیت فرمولهای زیادی در کشورهای مختلف اروپائی و همچنین امریکا ارائه شده است. بررسی و مقایسه این فرمولها نشان می دهد که این فرمولها فقط برای کشت مناطق معینی اعتبار دارند و مخصوصا در شرایط جوی حاکم در مناطق نیمه گرمسیری مثل ایران صادق نیست و استفاده از این فرمولها در شرایط ایران اطلاعات و نتایج قابل قبولی را به دست نخواهد داد با توجه به اینکه تاکنون هیچگونه فرمولی برای مناطق نیمه گرمسیری ارائه نشده است. بهینه سازی فرمول تعیین کیفیت علی الخصوص برای مناطق نیمه گرمسیری همچون ایران ضروری است.
Sugar and optimizing sugar beet quality determination formulas
نویسندگان [English]
R. Shikholeslami
Sugar Beet Seed Institute, Karaj, Iran
چکیده [English]
The total sugar production in the world in 1990 was 11 million tons and it has been raised to 116 million tons in 1994/95.30 percent of sugar production in the world is obtained from sugar beet. Recoverable sugar yield from sugar beet differs from one region to another and depends on growth conditions. One of the most important factors which causes this sugar yield difference, is the quality of beet roots. For quality determination of sugar beet in European countries and America, the researchers have presented many formulas. The evaluation and comparison of these formulas show that they can be used for a certain production area and specially can not be applied for Iran with subtropical climate and if they are used the results in practice are not acceptable and applicable. Consequently, since there is no formula for subtropic conditions, such as Iran, therefore it is necessary to determine the suitable formals for its specific conditions.