گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان، ایران.
چکیده
غذا بخش اعظم هزینههای پرورشی را تشکیل میدهد و این امر اهمیت مدیریت تغذیه در آبزیپروری را پررنگتر مینماید. هدف مطالعه حاضر مروری بر اثر راهکارهای محرومیت و محدودیت غذایی بر عملکرد رشد و سوختهای فیزیولوژیک تاسماهیان است. طی دورههایی که دسترسی به غذا محدود میشود، سازماندهی فرآیندهای متابولیک، راهکار مهمی در استفاده مؤثر از ذخایر انرژی محسوب میشود. کاهش توده بدنی یکی از پاسخهای معمول طی دورههای محرومیت و محدودیت غذایی است که در نتیجه کاهش نرخ متابولیک روی میدهد. جهت تأمین انرژی برای حفظ سوخت و ساز پایه، کبد نسبت به امعاء و احشاء و عضلات نقش مهمتری را نشان. ذخایر بدنی در تاسماهیان به ترتیب از گلیکوژن، چربی و در انتها از پروتئین برای تأمین انرژی بسیج میشوند. گلیکوژن کبد منبع اولیه انرژی در تاسماهیان محسوب میشود و از این طریق، گلوکز مورد نیاز برای بافتها و سلولها را تأمین میکند. با توجه به نقش حیاتی گلوکز در بدن، گلیکوژنولیز و همچنین گلوکونئوژنز از پیشسازهای غیر کربوهیدراته سطح گلوکز پلاسما را کنترل میکنند. فیزیولوژی گونه، اندازه، شدت و طول محرومیت و محدودیت غذایی سطوح این منابع انرژی را دچار نوسان میکنند. قدمت طولانی تاسماهیان این امکان را فراهم کرده که مقاومت بالاتری نسبت به شرایط نامطلوب نشان دهند و قادر به تنظیم متابولیک طی دورههای کوتاه مدت و بلند مدت گرسنگی باشند. به دلیل دورههای بلند مدت پرورش، هزینههای بالای غذا و همچنین رسیدگی نهایی تاسماهیان به ویژه در زمستان لازم است تا برنامههای زمانبندی غذایی مناسبی بر اساس گونه، وضعیت ماهیان، دمای آب و شرایط پرورشی تعیین شود. این راهکارها در دستیابی به رشد حداکثری بدون اثرات منفی روی عملکرد فیزیولوژیک تاسماهیان مؤثر بوده و به موجب آن میتوانند در هزینههای غذا صرفه جویی کرده و تحت شرایط کنترل شده به بهبود کیفیت آب کمک شایانی نمایند.
The effect of feed deprivation or restriction on growth performance and energy reserves of sturgeons
نویسندگان [English]
Bahram Falahatkar؛ Naghmeh Jafari
Fisheries Department, Faculty of Natural Resources, University of Guilan, Sowmeh Sara, Guilan, Iran
چکیده [English]
Majority of rearing costs are created by food and this topic indicated the importance of feeding management in aquaculture. The aim of the present study was to review the feed deprivation and feed restriction on growth performance and physiologic fuels of sturgeons. Reorganization of metabolic operation is an important strategy to consume energy reserves when food availability is limited. Decreasing in metabolic rate resulted in body mass reduced that is common response to feed deprivation and feed restriction periods. Liver plays an important role compared to viscera and muscles for supplying energy in maintaining basic metabolism. Body reserves of sturgeons mobilized glycogen, lipid and protein, respectively for providing energy. Liver glycogen constitutes first energy reserves in sturgeons and this way supplied the requirement glucose for tissues and cells. As respects glucose have a vital role in body, plasma glucose level controlled by glycogenolysis and gluconeogenesis of non-carbohydrate precursor. Energy reserves levels were fluctuated with species physiology, size, intensity and duration of feed deprivation and feed restriction. Long history of sturgeons led to more resistance against unfavorable conditions and these indicated metabolic adjustment ability during short or long-term starvation. It is required to determine appropriate feeding schedule according to species, fish status, water temperature and rearing condition due to prolonged rearing period, high costs of food and final maturation of sturgeon particular at winter season. The purpose of these strategies are to accesses maximize growth without negative impacts on physiological performance of sturgeons, economizes food costs and helps to improve water quality in controlled conditions.