روفچائی, رودابه, صادقی, زهرا, امیری سندسی, افشین, حسنی مقدم, مریم. (1396). معرفی روش های مختلف استحصال فایتوبیوتیکهای مورد استفاده در آبزی پروری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1(زمستان 96), 59-74.
رودابه روفچائی; زهرا صادقی; افشین امیری سندسی; مریم حسنی مقدم. "معرفی روش های مختلف استحصال فایتوبیوتیکهای مورد استفاده در آبزی پروری". سامانه مدیریت نشریات علمی, 1, زمستان 96, 1396, 59-74.
روفچائی, رودابه, صادقی, زهرا, امیری سندسی, افشین, حسنی مقدم, مریم. (1396). 'معرفی روش های مختلف استحصال فایتوبیوتیکهای مورد استفاده در آبزی پروری', سامانه مدیریت نشریات علمی, 1(زمستان 96), pp. 59-74.
روفچائی, رودابه, صادقی, زهرا, امیری سندسی, افشین, حسنی مقدم, مریم. معرفی روش های مختلف استحصال فایتوبیوتیکهای مورد استفاده در آبزی پروری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1396; 1(زمستان 96): 59-74.
معرفی روش های مختلف استحصال فایتوبیوتیکهای مورد استفاده در آبزی پروری
1پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
2پژوهشکده گیاهان و مواد داروئی، دانشگاه شهید بهشتی، گروه فیتوشیمی، تهران، ایران
چکیده
فایتوبیوتیکها، مشتقات گیاهی هستندکه از برگ، ریشه، غده یا میوه گیاهان بدست میآیند و بصورت جامد، خشک و یا به عنوان اسانس (روغن های اسانسی) جهت بهبود تغذیه مورد استفاده در پرورش دام و طیور قرار میگیرند. این مشتقات گیاهی در آبزی پروری کاربرد گسترده ای دارند، مانند؛ تحریک مصرف خوراک، افزایش رشد، افزایش ترشحات داخلی لوله گوارش، افزایش ایمنی، فعالیت ضد کوکسیدیوزی و انگلی. مواد موثره موجود ازگروههای مواد فعال زیستی شیمیائی همچون؛ آلکالوئیدها، فنلها، فلاونوئیدها، ترپنها و پلیساکاریدها هستند. جهت استحصال این مواد موثره روشهای مختلفی مورد بهره برداری قرار میگیرد. انتخاب این روش ها حسب گونه گیاهی، نوع حلال، استفاده یا عدم استفاده از حرارت، تکنیکهای مختلفی را طلب می کند که در این مقاله ضمن مروری بر کاربرد فایتوبیوتیکها در آبزی پروری به معرفی تکنیکهای کلاسیک و مدرن در این راستا پرداخته میشود. بررسیها حاکی از آنست که روشهای مدرن بدلیل کاهش مصرف مواد شیمیایی آلی و سنتزی و توجه به ایمنی محیط زیست، صرفه جوئی در زمان، کارایی و کیفیت بهتر ماده موثره استخراجی، مورد توجه محققین قرار دارد. با توجه به الزام بهرهگیری از این مواد موثره ارزشمند زیستی جهت رسیدن به آبزی پروری پایدار، آشنایی با این تکنیکها راه گشاست.
Introduction of various methods for the extraction of phytobiotics used in aquaculture
نویسندگان [English]
Rudabeh Rufchaie1؛ zahra sadeghi2؛ Afshin Amiri sendesi1؛ Maryam Hassani Moghadam1
1Inland Waters Aquaculture Research center, Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Agriculture research Education and Extension Organization (AREEO),Bandar-e Anzali, Iran
2Medicinal Plants and Drugs Research Institute, Shahid Beheshti University, Department of Phytochemistry, Tehran, Iran
چکیده [English]
Phytobiotics are plant derivatives derived from leaves, roots, tubers or fruit plants, solid, dry or essential oils to improve nutrition for livestock and poultry farming. These plant derivatives are well-practiced in aquaculture, such as: stimulating food intake, increasing growth, increasing digestive tract discharges, increasing immunity, anti-coccidiosis and parasitic activity. Existing materials are from bioactive chemical groups such as alkaloids, phenols, flavonoids, terpenes and polysaccharides. Various methods are used to extract these effective ingredients. The choice of these methods in terms of plant species, solvent type, use or non-use of heat requires different techniques. In this paper, while reviewing the use of phytobiotics in aquaculture, the introduction of classical and modern techniques in this regard has been considered. Reports indicate that methods Modern due to the reduction of organic and synthetic chemicals and, saving time, efficiency and better quality of the extractive material are of interest to researchers. And given the need to take advantage of these valuable biomass in aquaculture, familiarity with these techniques in the future will be the key to achieving sustainable aquaculture.
کلیدواژهها [English]
Aquaculture, Phytobiotic, Extract, secondary metabolite, Bioactive compounds, Active ingredient