1گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، صندوق پستی، 3995
2پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
3گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، صندوق پستی، 3995
چکیده
در سال های اخیر، گونه غیربومی M. nipponense (میگوی آب شیرین) در تالاب انزلی سازگاری زیادی یافته و تهدیدی برای تالاب محسوب شده است. مطالعه حاضر ارزش تغذیه ای و ترکیبات اسید چرب اینگونه مهاجم را جهت استراتژی مدیریتی مورد بررسی قرار داد. نمونه برداری از سه زیستگاه غرب، مرکز و شرق تالاب انزلی به طور فصلی انجام شد. نمونه برداری با استفاده از ابزار الکتروشوکر انجام گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که تفاوت معنی داری بین اسیدهای چرب کل و اسیدهای چرب اشباع تک پیوندی در سه زیستگاه وجود ندارد(p>0/05). اما بین مقادیر اسیدهای چرب اشباع چند پیوندی در سه زیستگاه تفاوت معنی داری مشاهده شد(p<0/05). در مقایسه با مقادیر اسیدهای چرب اشباع چند پیوندی در سه زیستگاه شرق، غرب و مرکز تفاوت معنی داری بین داده های بدست آمده از نظر مقادیر اسیدهای چرب آراشیدونیک اسید (C20:4n6)، ایکوزاپنتونیک اسید(C20:5n3) و دکوزاپنتانوئیک اسید(C22:4n6) وجود دارد. شاخص های AI و TI مقادیری بین 4/1 تا 02/2 و 42/0 تا 50/0 در سه زیستگاه طی فصول را نشان دادند. داده های بدست آمده از نسبت n-3/n-6 وEPA/DHA حاصله از آنالیز اسیدچرب بافت عضله میگو M.nipponense در تالاب انزلی نشان دادند که، مقادیر این داده ها پایین تر از بیشترین مقدار ی است که بر اساس دپارتمان بهداشت U.K گزارش شده است، بنابراین می توان بیان داشت که این گونه از میگو ، برای مصارف انسانی غذایی سالم است و همچنین صید و برداشت از این گونه آبزی جهت مصارف انسانی از هر سه زیستگاه غرب، مرکز و شرق تالاب از دیدگاه کنترلی و پیشگیری از آسیب ناشی از افزایش جمعیت این گونه بر اکوسیستم تالاب انزلی، و هم مصارف انسانی به عنوان منبع پروتئین در سفره غذایی گامی موثر خواهد بود به طوری که در بهبود ارتزاق معیشت مردم و افزایش درآمد منطقه تاثیر گذار است.
1Department of Marine biology, Faculty of marine science and Technology, University of Hormozgan, Iran.
2Inland Waters Aquaculture Research center, Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Agriculture research Education and Extension Organization (AREEO),Bandar-e Anzali, Iran
3Department of Fisheries, Faculty of Marine science and Technology, University of Hormozgan, Iran.
چکیده [English]
In the last years, an invasive species, the oriental river prawn (Macrobrachium nipponense), has adapted in Anzali wetland (Iran), and it is a treated for this wetland. Current study demonstrated the preventive strategy for capture of the M. nipponense shrimp as a valuable nutrition and fatty acids components. Samplings were done with electroshock instrument seasonally at three habitats of Anzali wetland. Results showed that there was not significant different between total fatty acids and MUFA fatty acids at three habitats (p<0.05). But there was significant different between C20:4n6, C20:5n3 and C22:4n6. The range of AI and TI indexes was between 1.4 to 2.02 and 0.42 to 0.50 respectively at three habitats. The amounts of current data, n-3/n-6 and EPA/DHA ratios were lower than the maximum amount of reported data by U.K health department. So we can suggest that this species is as a health food for human.According to the preventive strategy for control of M. nipponense population, the fishery of this species is useful as a nutritional food, economic and rural development.