رضائیان, مهدی, قمری زارع, عباس, حیدری شریف آباد, حسین. (1379). آثار شوری بر جوانه زنی و رشد ارقامی از یونجه و اسپرس. سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(1), 41-86. doi: 10.22092/ijrfpbgr.2000.115898
مهدی رضائیان; عباس قمری زارع; حسین حیدری شریف آباد. "آثار شوری بر جوانه زنی و رشد ارقامی از یونجه و اسپرس". سامانه مدیریت نشریات علمی, 4, 1, 1379, 41-86. doi: 10.22092/ijrfpbgr.2000.115898
رضائیان, مهدی, قمری زارع, عباس, حیدری شریف آباد, حسین. (1379). 'آثار شوری بر جوانه زنی و رشد ارقامی از یونجه و اسپرس', سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(1), pp. 41-86. doi: 10.22092/ijrfpbgr.2000.115898
رضائیان, مهدی, قمری زارع, عباس, حیدری شریف آباد, حسین. آثار شوری بر جوانه زنی و رشد ارقامی از یونجه و اسپرس. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1379; 4(1): 41-86. doi: 10.22092/ijrfpbgr.2000.115898
آثار شوری بر جوانه زنی و رشد ارقامی از یونجه و اسپرس
2عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران، کد پستی 116-13185
3عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران، صندوق پستی 116-13185
چکیده
به منظور بررسی آثار شوری بر رشد رویشی یونجه و اسپرس، یک رقم یونجه استرالیایی 2129 و یک رقم یونجه ایرانی (قره یونجه) و یک رقم اسپرس گلپایگان در طرح اسپلیت پلات در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار در پنج سطح شوری 0، 75، 125، 175 و 225 میلی مولار مورد مقایسه قرار گرفتند. آزمایشها در 2 مرحله مستقل، جوانه زنی و رشد رویشی انجام گرفتند. در مرحله جوانه زنی در تیمارهای پایین شهری (0، 75، 125 میلی مولار) رقم یونجه استرالیایی 2129 درصد جوانه زنی بیشتری نسبت به قره یونجه و اسپرس گلپایگان داشت. اما در سطح بالای شوری (175 و 225 میلی مولار) قره یونجه 10% جوانه زنی بیشتری نسبت به 2 رقم دیگر داشت. برای اندازه گیری آثار شوری بر رشد گیاهان به مدت 52 روز با آب معمولی جهت استقرار آبیاری شدند و تیمارهای شوری بمدت 49 روز هفته ای یک نوبت اعمال شد. سپس پتانسیل آبی برگ، وزن خشک اندامهای هوایی، وزن خشک ریشه، طول ریشه، ارتفاع ساقه ها اندازه گیری شدند. از نظر عملکرد علوفه (وزن خشک اندامهای هوایی) در شوری های متوسط (75 و 125 میلی مولار) عملکرد یونجه استرالیایی بهتر از بقیه بود، اما در شوری زیاد (175 و 225 میلی مولار) عملکرد قره یونجه بهتر از بقیه بود. اسپرس گلپایگان در کلیه تیمارهای شوری عملکردی کمتر نسبت به یونجه ها داشت، اما بیشترین پتانسیل آبی برگ را داشت که نشان دهنده مقاومت بیشتر نسبت به شوری می باشد. همچنین قره یونجه کمترین پتانسیل آبی برگ را داشت. آزمایشها نشان دادند که در مجموع در تیمارهای شوری متوسط (75 و 125 میلی مولار) چه در مورد جوانه زنی و چه از نظر رشد و عملکرد علوفه، رقم 2129 یونجه استرالیایی بهترین بود و در تیمارهای شوری زیاد (175 و 225 میلی مولار) قره یونجه هم از نظر جوانه زنی و هم از نظر عملکرد علوفه خشک بهترین عملکرد را داشت.
2Research Institute of Forests and Rangelands, P.o. Box 13185-116, Tehran, Iran
3Research Institute of Forests and Rangelands, P.o. Box 13185-116, Tehran, Iran
چکیده [English]
Salintiy is an important environmental stress which restrict agricultural yield. The effect of salt (NaCl) was studied on germination and vegetative growth of two alfalfa (Australian line 2129 and Ghra-Youngeh, Iranian alfalfa) and one sainfoin from Golpaygan, Iran. The split-plots experimental design was used to carry out the main effect (genotypes) and salt levels as sub plots (0, 75, 125, 175 and 225 mM). There were two separate experiments, one for germination and the other at vegetative stage. Plants were establish in the pots at glass house. All pots were irrigated for 52 days with tap water. Then, they irrigated with 200 cm3 water containing the five levels of salt, for 49 days, and one time per week. The leaf water potential, shoot height, root length and shoot and root dry weight were recorded. At low levels of salinity (0, 75 and 125 mM), the Australian line 2129 had greater germination and vegetative growth than the Iranian alfalfa (Gharah-Youngeh) and sainfoin, whereas at high levels of salinity (175 and 225 mM) Gharah- Youngeh had greater germination and vegetative growth than the Australian alfalfa and sainfoin. Although the Golpayganian sainfoin had lower growth rate than the two alfalfa genotypes at all levels of salinity, but had lower leaf water potential. It means, sainfoin may have greater salt tolerance.