1استادیار شیمی آلی، دانشکده شیمی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر
2عضو هیأت علمی وزارت جهاد کشاورزی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
چکیده
زعفران کلاله خشک شده گونه Crocus sativus.L می باشد. زعفران به خاطر خواص جلوگیرنده از سرطان در بدن می باشد. کاروتنوئیدها از مهمترین ترکیبهایی است که در رژیم غذایی به عنوان خاصیت ضد سرطانی مطالعات بسیار وسیعی بر روی آن انجام شده است. اخیرا مشاهده شده است که ترکیبهای طبیعی و زعفران خاصیت ضد سرطانی خوبی دارندکهاز مهمترین ترکیبهای موثره زعفران می توان به ترکیبهای رنگی گلیکوزیدی آن که شامل دی – گلیکوز و دی – جنتیوبیوزیل استرهای کروستین مانند کروسین اشاره کرد که جزء کاروتنوئیدهای محلول در آب هستند. در این تحقیق به بررسی روش بهینه شده جهت استخراج ، جداسازی و شناسایی این نوع از کاروتنوئیدها که جزء کاروتنوئیدهای نادر محلول در آب می باشند پرداخت شده است. در روش استخراج از کمک دستگاه سوکسله استفاده گردید که این استخراج در سه مرحله و توسط حلال های پترولیوم اتر، دی اتیل اتر و متانول انجام گرفت. بعد از عمل استخراج و تغلیظ توسط دستگاه تقطیر در خلاء گردشی و جداسازی توسط کروماتوگرافی ستونی، نمونه ها به روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) در زمان های بازداری 0.41، 0.63 ،0.75، 0.98 جداسازی و شناسایی شدند.
Methodes for the analysis of carotenoides (crocins and crocetin of Saffron) using Thin layer chromatography (TLC)
نویسندگان [English]
A. Kamaraki Farahani1؛ P. Baghaee1؛ M.B. Rezaee2؛ K. Jaimand2
1Amir Kabir University, Department of Chemistry, Tehran, Iran
2Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran.
چکیده [English]
Saffron spice is the dried, dark- red stigmata of crocus sativus. L flowers is a very high valve material due to its applications, mainly those to provide color and flavor to foods . Dietary factors play a significant role in both cancer promotion and prevention. Carotenoieds are one of the most common dietary compounds that have been studied as cancer- preventive agents. Recently extracts from natural products and saffron ave also been shown to exhibit anticancer activity.the main pigments of saffron are mono – and di- glycosyle esters of the polyene dicarboxylic acid crocetin, where D-glycose and D- gentobiose occurs as carbohydrate residues.For the extracton of saffron 20 gr was successively and exhausively extracted with light petroleum , diethyl ether and methanol in a soxhlet extractor in the dark. The methanol extract contained the glycosede carotenoids of saffron. Separation of the constituents was achieved by silica gel TLC using diffrents solvent (mobile phase) system. The TLC method was time consuming and also gave an overestimation of the colour princiles.
- خبرنامه مرکز اطلاعات و تحقیقات زعفران در سیزدهمین سمینار صنایع غذایی در دانشگاه امیر کبیر (مهرماه 1381).
- E.Liselier, A. Tchapla, C.Marty and A. Lebert 1993 saffron chemoprevention in biology and medicine. J. Chromatogr.633.9. - Hanspeter P. Martin Rychener. 1982. Separation Cis/Trans Crocetin esters with HPLC. J. Chromatogr. 234. 443-447. - Hungary, Draft international Standard, Saffron- Specification, ISO/DIS 3532.2, 1978 (final standard 3632, 1980). - H. Morijani, Tarantilis. 1990. inhibitory effect of crocetin on benzo (a) pyrene genotoxicity and neoplastic. 10. 1398. - International Organization for standardization, Hungry, 1978. Iso 3632, 1980. - Madam G, Aloose, L, Varon, R., Gomez, R. 1966. Auto oxidation in saffron at 40 and 75% relative humity. J.Food Sci.55. 595. - N. Shanthi, Nagin Chand. 1992, TLC preparative purification of picrocrocin, HTCC and crocin from saffron. J. Food Qual., 15, No.4. - Petros A. Tarantilis.1994.Separation of cis and trans crocin of saffron using HPLC. J. of Chrom A. 664. 55-61. - P. Tarantilis, M. Polissiou1992.in vitro studies on the selective cytotoxic effect of crocetin and quercetion. Anti cancer Res. 12. 1889. - S.C.B. Pannikar.1991. protective effects of crocetin on the blandder toxicity induced by cyclophosphamide. Cancer Lett.57.109. - V. Sujata, G.A. Ravishankar. 1992. Methods for the analysis of the saffron metabolites crocin and crocetin by TLC and HPLC. J. of Chrom. 664.497-502