- یرویسی، ح.، 82-1381. اثر ضدمیکروبی عصارة آویشن شیرازی بر روی استرپتوکوکوسهای موتانس، سالیواریوس و سانگوئیس. پایاننامه، دانشکدة پزشکی، دانشگاه شاهد.
- جاویدنیا، ک.، 77-1376. شناسایی ترکیبات موجود در اسانس گیاهان Zataria multiflora، Ziziphora tenur، Matricaria decipiensو بررسی اثرات ضدمیکروبی آنها، پایاننامه. دانشکدة داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران.
- زرگری، ع.، 1375.گیاهان دارویی. چاپ ششم. مؤسسة انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، جلد اول.
- صمصام شریعت، س ه. و معطر، ف.، 1370. گیاهان و داروهای طبیعی. انتشارات روزبهان. جلد دوم.
- طباطبایی نژاد، س ا.، 82-1381. اثر ضدمیکروبی آویشن شیرازی بر سودوموناس آئروجینوزا. پایاننامه، دانشکدة پزشکی دانشگاه شاهد.
- قهرمان، ا.، 1372. کروموفیتهای ایران (سیستماتیک گیاهی). مرکز نشر دانشگاهی. جلد سوم.
- Alzoreky, N.S. and Nakahara, K., 2003. Antibacterial activity of extracts from some edible plants commonly consumed in Asia. Internation. J. Food Microbiol., 80: 223-230.
- Baron, E.J. and Finegold, S.M., 1990. Bailey and Scot’s diagnostic microbiology. 8th ed. Mosby company. USA. 1990.
- Duke, J.A., 2001. Handbook of medicinal Herbs. 2nd ed. CRC Press, LLC. USA.
- Evans, W.C., 1996. Trease and Evan’s pharmacognosy. 14th ed. Saunders Company, UK.
- Hiramatsu, K., Cui, L., Kuroda, M. and Ito, T., 2001. The emergence and evolution of meticilin-resistant Staphylococcus aureus. Trends Microbiol., 9: 486-493.
- Lowy, F.D., 2003. Antimicrobial resistance: the example of Staphylococcus auerus. J. Clin. Invest., 9: 1265-1273.
- National Committee for Clinical Laboratory Standards. 2003. Methods for dilution antimicrobial susceptibility tests for bacteria that grow aerobically. 6th ed. NCCLS pablication. USA, M7-A6.
- Rasooli, I. and Rezaei, M.B., 2002. Biocativity and chemical properties of essential oils from Zataria multiflora Bioss and Mentha longifolia (L). J. Essent. Oil Res., 14: 141-136.
- Rasooli, I. and Mirmostafa, S.A., 2003. Bacterial susceptibility to and chemical composition of essential oils from Thymus kostchyanus and Thymus persicus. J. Agric. Food Chem., 51: 2200-2205.