1پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
2گروه شیلات، واحد بندر انزلی، دانشگاه آزاد اسلامی، بندر انزلی، ایران
چکیده
تلفات گسترده ماهی کپور نقره ای(Hypophthalmichthysmolitrix) با علایم بالینی متفاوت شامل بیحالی، خونریزی های زیر جلدی در پهلوها، پایه یا درکل باله ها، قرمز شدن زیر شکم و روی سرپوش آبششی، اگزوفتالمی خفیف، خونابه در محوطه شکمی(به رنگ های زرد، شفاف یا قرمز)، خونریزی های نقطه ای بر روی امعاء و احشاء و در برخی موارد زرد شدن یا کمرنگ شدن کامل پوست و تلفات موجب خسارات اقتصادی زیادی به آبزی پروران کشور گردیده است. در بعضی مطالعات، عوامل عفونی باکتریایی به عنوان عامل تلفات گزارش گردیده و برخی محققین نیز علایم بالینی و کالبدگشایی را مشکوک به بیماری های ویروسی دانسته اند. از آنجا که بروز عوامل عفونی بدنبال شرایط عمومی نا مناسب می تواند منجر به تلفات گردد لذا شناسایی به موقع عوامل عفونی و بکارگیری روش های پیشگیری و کنترل این بیماری ها همراه با بهبود مدیریت استخر می تواند از بروز خسارات و شیوع بیماری ها جلوگیری نماید. مطالعات مختلف نشان داده که شایعترین عوامل عفونی در تلفات ماهیان فیتوفاگ عوامل باکتریایی مانندآئروموناسهای متحرک بویژه آئروموناس هیدروفیلا(Aeromonas hydrophila) و 2 گونه سودوموناس آئروژینوزا(P. aeruginosa) و سودوموناس فلورسنس(fluorescens P.) هستند. بیماری های باکتریایی ناشی از پروتئوس روتگری(Proteus rettgeri) و استافیلوکوکوس اورئوس(Staphylococcus aureus) نیز به عنوان عوامل بیماریزا در این ماهی گزارش شده اند. از طرفی ماهی کپور نقره ای به بیماری ویروسی ویرمی بهاره کپور[1]نیز حساس است. در شرایط ضعف سیستم ایمنی ناشی از مدیریت ضعیف آب و تغذیه، عوامل قارچی هم می توانند ماهی را درگیر نمایند که معمولاً به عنوان عامل اولیه تلفات مطرح نیستند. در این هنگام تشخیص سریع و به موقع عوامل بیماریزا و اجرای اقدامات اصلاحی مناسب با بهره گیری از روش های امنیت زیستی می تواند از بروز خسارات بیشتر جلوگیری نماید.
1Head of fish health and disease department/ Inland waters aquaculture research center
2Department of fishery, Bandar anzali branch, Islamic Azad University, Bandar Anzali Iran
چکیده [English]
Sever mortalities of Silver carp, Hypophthalmichthys molitrix, with various clinical symptoms including Lethargy, subcutaneous hemorrhages on operculum, fish sides, base of fins, mild exophthalmia and ascites in the abdominal cavity (yellowish, reddish or Clear), extensive or focal hemorrhages on the Viscera and yellow or colorless skin and mortalities in some cases has caused huge economic losses. In some studies, bacterial agents have been reported as causal agents of mortalities but other researchers have identified clinical and necropsy symptoms as suspected to viral diseases. Since the poor conditions can lead to fish mortality following infections, timely detection of infectious agents and the use of preventive and controlling methods for these diseases, along with improved pond management, can prevent the occurrence of diseases and the spread of diseases. Various studies have shown that the most common infectious agents in fish are bacterial agents such as aeromonas, especially aeromonas hydrophila, and two species of P. aeruginosa and P. fluorescens. Other bacterial diseases caused by Proteus rettgeri and Staphylococcus aureus have also been reported as pathogens in this fish species. On the other hand, silver carp is susceptible to viral diseases including spring viremia of carp. With the presence of a weakened immune system due to a poor water and nutrition management, fungal agents can also affect the fish that are not usually the primary cause of mortality. At the same time, prompt diagnosis of pathogens and the implementation of appropriate health management through the use of bio-security methods can prevent further damage
کلیدواژهها [English]
Silver carp, Bacterial disease, Spring viremia of carp, Fungal disease, Infectious disease