مربی پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
چکیده
در حال حاضر سالانه حدود 2800 تن کاه کنجد در استان بوشهر بهدست میآید که پس از برداشت محصول، بدون استفاده باقی میماند. این تحقیق بهمنظور تعیین ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم کاه کنجد در استان بوشهر انجام شد. برای انجام این کار، ابتدا مناطق دارای کشت کنجد در استان مشخص شد و سپس نمونههای مورد نیاز از کاه کنجد جمعآوری و ترکیب شیمیایی آنها اندازهگیری شد. در ادامه، قابلیت هضم کاه کنجد بهروش جمعآوری کل مدفوع، با استفاده از چهار رأس بز نر اخته شده سیاه بومی استان طی سه دوره 10 روزه بهدست آمد. نتایج نشان داد که میانگین میزان ماده خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، خاکستر خام، چربی خام، کلسیم و فسفر کاه کنجد بهترتیب 3/95، 05/5، 64/57، 94/42، 87/9، 29/2، 28/1 و 16/1 درصد بود. انرژی خام کاه کنجد 4131 کالری در گرم ماده خشک بهدست آمد. میانگین قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، چربی خام و انرژی خام کاه کنجد بهترتیب 9/34، 66/63، 9/31، 56/34، 26/59 و 7/37 درصد تعیین شد. بهطور کلی نتایج نشان داد که از کاه کنجد میتوان در جیره غذایی بزها استفاده کرد، اما باید با روشهای مختلف عملآوری، ارزش غذایی و در نتیجه مصرف آن را در جیره بهبود بخشید.
Determination of Nutritive Value of Sesame Straw in Bushehr Province for Goat Feeding
نویسندگان [English]
Amir Arsalan Kamali؛ Mahmoud Dashtizadeh؛ AbdulMahdi Kabirifard
Animal Science Research Department, Bushehr Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Bushehr, Iran
چکیده [English]
Annually about 2800 tons of sesame straw is obtained in Bushehr province. This research was carried out to determine the chemical composition and digestibility of sesame straw in Bushehr province. For this purpose, the samples of sesame straw obtained and were analysed for chemical composition. Then, the digestibility was determined with total faecal collection method using 4 heads of Black native castrated male goats during 3 periods of 10 days. Results showed that, the average of DM, CP, NDF, ADF, Ash, EE, Ca and P content of sesame straw were 95.3, 5.05, 57.64, 42.94, 9.87, 2.29, 1.28 and 1.16%, respectively. The GE content of sesame straw was 4131 Cal/gr (DM basis). The average of digestibility of DM, CP, NDF, ADF, EE and GE of sesame straw were 34.9, 63.66, 31.9, 34.56, 59.26 and 37.7%, respectively. Totally, results showed that sesame straw have ability for use in goat feeding but must improve its nutritive value with various methods of processing.
کلیدواژهها [English]
Sesame straw, chemical composition, Digestibility, Bushehr Province
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 1,824
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 661
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب