1عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی
2عضوهیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی وضعیت مدیریت تغذیه و خوراکدهی گاوداریهای شیری صنعتی استان مرکزی و مقایسه بین وضعیت موجود ومطلوب واحدها انجام شد. به منظور اجرای آن گاوداریها از نظر ظرفیت گاو مولد به سه طبقه 30 تا 85 رأسی، 86 تا 160 رأسی و بیشتر از160 رأس دسته بندی شده و با استفاده از روش نمونهگیری طبقهبندی شده اقدام به انتخاب 20 درصد از کل واحدهای استان گردید. سپس از طریق تکمیل پرسشنامه و دادهبرداری مستقیم، وضعیت مدیریت تغذیه واحدهای انتخاب شده مورد بررسی قرار گرفت. در 21 درصد از کل واحدهای مورد مطالعه، روش تعلیف کاملاً مجزا و جداگانه علوفه و مواد متراکم، و در 31/26 درصد از کل واحدهای مورد مطالعه، روش خواکدهی کاملاً مخلوط مشاهده شد. نتایج نشان داد که تفاوت بین مقادیر مصرف شده و مورد نیاز برمبنای توصیههای 2001NRC به ازای هر رأس در روز برای گاوهای شیری پرتولید از نظر کیلوگرم ماده خشک مصرفی، انرژی خالص شیردهی (مگا کالری)، پروتئین خام (گرم)، کلسیم (گرم) و فسفر (گرم) به ترتیب برابر با 23/0، 66/1- ،43/226- ، 12/69، و99/8 بود. تفاوت میزان مصرف و نیاز انرژی خالص شیردهی، پروتئین خام، کلسیم و فسفر (بجز طبقه دوم برای مصرف فسفر) در گاوهای پرتولید در همه طبقات معنیدار بود. نتایج حاصله از این تحقیق نشان داد که در اغلب گاوداریهای مورد مطالعه، میزان مصرف مواد مغذی در گاوها، مطابق با نیازمندیهای آنها نمیباشد.
Nutrient balance condition in dairy cattle's of Markazi province
چکیده [English]
This research was conducted to investigate the status of nutrition and feeding management of industrial dairy farms of Markazi Province and comparing present status and desired status. Then, farms were divided into 3 categories of dairy cows including 30 to 85, 86 to 160 and over 161 heads and according to the random classification sampling method 20 percent of the dairy farms were chosen. Information of feeding management status collected from the farms by completing arranged questionnaire and direct data recording. In 21 percent of the studied farms are used the feeding of forage and concentrate separately and in 26.31 percent of the studied farms are used the feeding of total mixed ration (TMR). The results showed that difference between received nutrient and nutrient requirements compared to NRC 2001 per head in the high producing cows, according to dry matter intake (kg), net energy for lactation (Mcal), crude protein (g), calcium (g), and phosphorus (g), was 0.23, -1.66, -226.43, 69.12 and 8.99. The difference between consumption and estimated values NEL and crude protein for high producing cows was significant(P<0.05). Also all classes showed significant differences for Ca (P<0.01) and p (P<0.05) except the second class for P. The results of this study showed that in most of the studied farms, the consumption of nutrients is not accordance with the requirements of cows.
کلیدواژهها [English]
dairy cows, Feeding management, Net Energy Lactation, Dry Matter Intake, Crude protein