صابری, الهام, رضایی, فاطمه, خاشعی سیوکی, عباس. (1396). برآورد ضریب گیاهی اجغون ( Trachyspermum ammi) در مراحل مختلف رشد به روش لایسیمتری در منطقه بیرجند. سامانه مدیریت نشریات علمی, 31(3), 389-398. doi: 10.22092/jwra.2017.113674
الهام صابری; فاطمه رضایی; عباس خاشعی سیوکی. "برآورد ضریب گیاهی اجغون ( Trachyspermum ammi) در مراحل مختلف رشد به روش لایسیمتری در منطقه بیرجند". سامانه مدیریت نشریات علمی, 31, 3, 1396, 389-398. doi: 10.22092/jwra.2017.113674
صابری, الهام, رضایی, فاطمه, خاشعی سیوکی, عباس. (1396). 'برآورد ضریب گیاهی اجغون ( Trachyspermum ammi) در مراحل مختلف رشد به روش لایسیمتری در منطقه بیرجند', سامانه مدیریت نشریات علمی, 31(3), pp. 389-398. doi: 10.22092/jwra.2017.113674
صابری, الهام, رضایی, فاطمه, خاشعی سیوکی, عباس. برآورد ضریب گیاهی اجغون ( Trachyspermum ammi) در مراحل مختلف رشد به روش لایسیمتری در منطقه بیرجند. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1396; 31(3): 389-398. doi: 10.22092/jwra.2017.113674
برآورد ضریب گیاهی اجغون ( Trachyspermum ammi) در مراحل مختلف رشد به روش لایسیمتری در منطقه بیرجند
1دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی گروه علوم و مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
2عضو هیات علمی گروه مهندسی آب دانشگاه بیرجند
چکیده
تخمین دقیق تبخیر-تعرق برای مطالعات بیلان آبی، تاسیسات آبی، مدیریت و طراحی سیستمهای نوین آبیاری و مدیریت منابع آب و غیره مورد نیاز میباشد. در این تحقیق بهمنظور تعیین ضرایب گیاهی و نیاز آبی گیاه اجغون که از جمله گیاهان دارویی مهم میباشد، آزمایشی در مدت یک فصل زراعی در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند با استفاده از جعبه کشت یا لایسیمتر انجام شد. برای اجرای این طرح از سه عدد لایسیمتر وزنی استفاده شد و نیاز آبی اجغون بهروش بیلان آب محاسبه گردید. برای محاسبه تبخیر-تعرق مرجع نیز از چمن معمول برای فضای سبز با ارتفاع 12 سانتیمتر بهعنوان گیاه مرجع استفاده شد. در پایان فصل رشد، مقادیر ضرایب گیاهی اجغون در مراحل مختلف رشد شامل مرحله ابتدایی، توسعه، میانی و مرحله انتهایی بهترتیب برابر 78/0 ، 06/1 ، 13/1 و 96/0 بدست آمد و مجموع تبخیر-تعرق این گیاه از لایسیمتر 492 میلیمتر محاسبه گردید.
Lysimetric Determination of Ajwain ( Trachyspermum ammi) Crop Coefficients during Different Growth Stages in Birjand Area
نویسندگان [English]
Elham Saberi1؛ fateme rezaei1؛ a kh2
1M.Sc. student, Irrigation and Drainage, College of Agriculture, University of Birjand.
2Associate Professor, Water Engineering Department, College of Agriculture, University of Birjand.
چکیده [English]
Detailed estimation of evapotranspiration is required for water balance studies, water utilities, design and management of irrigation conveyance systems and water resources management, and other purposes. In this study, crop coefficients and water requirements of Ajwain, which is one of the most important medicinal herbs, were determined during a growing season in College of Agriculture, University of Birjand, by using lysimeters. For this purpose, three weighing lysimeters were used and water requirement of Ajwain was calculated by water balance method. To calculate the reference evapotranspiration, common grass sown in green spaces was used with a height of 12 cm as the reference plant. Finally, at the end of the growing season, values of Ajwain crop coefficients during different growth stages including early stage, crop development, midseason, and late season were obtained as, respectively, 0.78, 1.06, 1.13 and 0.96. Also, the total evapotranspiration of the plant in lysimeter was 492 mm.
کلیدواژهها [English]
Evapotranspiration, Water balance equation, Water requirement
امین، غ. 1383. متداولترین گیاهان دارویی سنتی ایران، چاپ اول، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران، تهران، 300 صفحه.
برومند نسب، س.، کشکولی، ح. و خالدیان ، م. 1385. تعیین نیازآبی و ضرایب گیاهی نیشکر در اراضی کشت و صنعت هفت تپه خوزستان. همایش ملی مدیریت شبکههای آبیاری و زهکشی، 14-12 اردیبهشت. دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز.
رحیم زادگان، ر. 1372. ضریب گیاهی چغندرقند در اصفهان.مجله علوم کشاورزی ایران، 14(2): 138-125.
ریحانی، ن.، خاشعی سیوکی، ع.، رشید، م. و هادی، ف. 1394. برآورد ضریب گیاهی زیره سبز در مراحل مختلف رشد به روش لایسیمتری در منطقه بیرجند. نشریه آب و خاک (علوم و صنایع کشاورزی)، 29(5): 1056-1047.
زرگری، ع. 1383. گیاهان دارویی، جلد دوم، چاپ ششم، انتشارات دانشگاه تهران، تهران،1000 صفحه.
علیزاده، ا. 1389. اصول هیدرولوژی کاربردی، چاپ بیست و هشتم، انتشارات دانشگاه امام رضا(ع)، 866 صفحه.
قمرنیا، ه.، جعفری زاده، م.، میری، ا. و قبادی، م. a1390. برآورد ضریب گیاهی گشنیز در منطقهای با اقلیم نیمه خشک. مجله مدیریت آب و آبیاری، (2)1: 83-73 .
قمرنیا، ه.، میری، ا.، جعفری زاده، م. و قبادی،م. b1390 . تعیین ضریب رشد گیاهی سیاه دانه (.Nigella sativa L) در مراحل مختلف رشد بهروش لایسیمتری. مجله پژوهش آب در کشاورزی، 25(2): 145- 133.
کافی، م. و کشمیری، ا. 1390. مطالعه عملکرد اجزای عملکرد توده بومی و رقم هندی زیره سبز (Cuminum cyminum) در شرایط خشکی و شوری. نشریه علوم باغبانی(علوم و صنایع کشاورزی)، (25)334:3-327.
کردوانی، پ. 1381. منابع و مسائل آب در ایران، جلد اول، چاپ ششم، انتشارات دانشگاه تهران، 290 صفحه.
میرزاوند، س. 1371. ارزیابی و مقایسه خصوصیات ماکروسکوپی، میکروسکوپی و فیتوشیمیایی میوههای بادیان، رازیانه و زنیان. پایان نامه داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان.
نجفی، ش. 1390. گیاهان دارویی، انتشارات مرندیز، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زابل، زابل،272 صفحه.
وزیری، ژ.، سلامت، ع.، انتصاری، م.، مسچی، م.، حیدری، ن. و دهقانی سانیچ، ح. 1387. تبخیر-تعرق گیاهان (دستورالعمل محاسبه آب مورد نیاز گیاهان)، گروهکار استفاده پایدار از منابع آب برای تولید محصولات کشاورزی. کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران، نشریه شماره 122،362 صفحه.
Allen, RG., Pereira, L.S., Raes, D. and Smith, M. 1998. Crop evapotranspiration: guidelines for computing crop water requirements. In: Proceedings of the Irrigation and Drainage Paper No. 56. Food and Agricultural Organization, United Nations, Rome, Italy, 300 p.
.Arora, D.S., and Kaur, G.J. 2007. Antibacterial activity of some Indian medicinal plants. J. Nat. Med. 61: 313–317.
Bossie, M., Tilahun, K. and Hordofa, T. 2009. Crop coefficient and evaptranspiration of onion at Awash Melkassa. Central Rift Valley of Ethiopia. Irrigation and Drainage System, 23:1-10.
Nagalakshmi, S., Shankaracharya, N.B., Naik, J.P. and Rao, L.J.M. 2000. Studies on chemical and technological aspects of ajwain aspects (Trachyspermum ammi). Journal of Food Science and Technology, 37(3): 277-281.
Tyagi, N. K., Sharma, D. K. and Luthra, S. K. 2000. Evapotranspiration and crop coefficient of wheat and sorghum. Journal of Irrigation and Drainage Engineering. ASCE, 126(4): 215-222.