ولی پور, علیرضا, زحمتکش, عسگر, خانی پور, علی اصغر. (1396). شاه میگوی آب شیرین گونه مناسب برای معرفی به صنعت آبزی پروری ایران. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1(تابستان 96), 73-87.
علیرضا ولی پور; عسگر زحمتکش; علی اصغر خانی پور. "شاه میگوی آب شیرین گونه مناسب برای معرفی به صنعت آبزی پروری ایران". سامانه مدیریت نشریات علمی, 1, تابستان 96, 1396, 73-87.
ولی پور, علیرضا, زحمتکش, عسگر, خانی پور, علی اصغر. (1396). 'شاه میگوی آب شیرین گونه مناسب برای معرفی به صنعت آبزی پروری ایران', سامانه مدیریت نشریات علمی, 1(تابستان 96), pp. 73-87.
ولی پور, علیرضا, زحمتکش, عسگر, خانی پور, علی اصغر. شاه میگوی آب شیرین گونه مناسب برای معرفی به صنعت آبزی پروری ایران. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1396; 1(تابستان 96): 73-87.
شاه میگوی آب شیرین گونه مناسب برای معرفی به صنعت آبزی پروری ایران
1پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،بندرانزلی ، ایران
2بخش شیلات، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران. صندوق پستی 3394-41635
چکیده
افزایش تنوع گونه های آبزیان در مزارع پرورشی کشور یکی از مهمترین اهداف شیلات ایران بوده که علاوه بر بهرهوری شایسته از منابع آبی و افزایش تولید می تواند امکان انتخاب برای مصرف کنندگان را ارتقاء بخشد. در این راستا الویت با گونه های بومی در کشور بوده و تولید کنندگان آبزیان نیز به دنبال پرورش آبزیانی هستند که ضمن دارا بودن ارزش غذایی بالا از بازار مناسب و ارزش اقتصادی بالایی نیز برخوردار باشند. شاه میگوی آب شیرین به جهت داشتن پتانسیل های بالقوه فراوان یکی از بهترین گونهها برای نیل به این هدف می باشد. شاه میگوی چنگال باریک Astacusleptodactylus به عنوان یکی از مهمترین گونه های شاه میگوی آب شیرین دارای ویژگی های منحصر بفردی است که آنرا در زمره مهمترین گونه های پرورشی قرار داده که بومی کشورمان نیز می باشد. از مهمترین امتیازات این گونه می توان به هم آوری بیشتر، قدرت سازگاری زیاد (شوری ppt 14ـ0، دمای 30ـ1 درجه سانتیگراد و اکسیژن ppm 2-1)، رشد سریعتر، مقاومت بیشتر در برابر بیماری ها و رژیم غذایی متنوع تر اشاره نمود. این آبزی در سیستم های مختلف پرورشی هم در آب شیرین و هم در آب لب شور دریای خزر قابلیت پرورش دارد. میزان تولید آن در واحد هکتار بر حسب وجود تجهیزات و شرایط پرورش از 200 تا 3000 کیلوگرم در هکتار متغییر می باشد. این آبزی از بازار جهانی بسیار مناسبی برخوردار بوده و در حال حاضر به ویژه در کشورهای اروپایی به قیمت بالای 8 دلار به ازای هر کیلوگرم وزن بدن عرضه شده و تا 20 دلار برای مصرف کننده به فروش می رسد. نظر به فراهم بودن شرایط و زمینه مناسب در مزارع پرورش ماهیان گرم آبی و منابع آبیهای طبیعی و نیمه طبیعی تولید این آبزی میتواند از اولویتهای صنعت آبزی پروریدر کشور قرار گیرد.
1Research Deputy Dean, Inland Waters Aquaculture Institute
2Aquaculture Department, Gilan Agricultural and Natural Resources
Research Center, AREEO, Rasht, Iran.
چکیده [English]
Increasing the diversity of aquatic species on the country's aquaculture farms is one of the most important goals of Iranian fisheries Organization. In addition to improvement in exploitation of water resources and increasing production can be increases the selecting ability of consumers. In this regard, native species have priority and also aquatic organisms producers prefers species with high nutritional and economic market value. Freshwater crayfish is one of the best candidates to achieve this goal. Narrow clawed crayfish, Astacusleptodactylus, have unique features as it is one of the most important freshwater crayfish in aquaculture. This species is endemic in IRAN. The most important advantages of this speciescan be mentioned to high fecundity, high adaptability (salinity 0-14 ppt, temperature 1-30 oC and oxygen 1-2 ppm), higher growth, more resistance to diseases and diversity in diets.This species can be able to culture in both freshwater and brakishwater system. The amount of its production per hectare varies from 200 to 3000 kg per hectare depending on the equipment and culture conditions. It has a very good world market, as it sells over $ 8 per kilogram and even up to $ 20 for consumers, especially in European countries. Finally, crayfish culture can be favorable for Iranian aquaculture industry because of suitable conditions availability in warm water aquaculture, natural and semi natural reservoirs.