1گروه بیولوژی دریا ، واحد لاهیجان ، دانشگاه آزاد اسلامی ، لاهیجان،ایران، صندوق پستی 1616
2بخش شیلات، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران. صندوق پستی 3394-41635
چکیده
کیتین فراوان ترین پلی ساکارید طبیعی است که میزان تولید سالانه آن تقریباً برابر با سلولز ، برآورد می گردد. این ماده نه تنها به عنوان یک منبع صنعتی بلکه به عنوان یک ماده ی طبیعی با کاربری فراوان در حیطه های مختلف علوم کشاورزی وپزشکی مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. در این مطالعه ابتدا کیتین از فلس ماهی سفید استخراج شده و سپس ساختار آن با روشهای شیمیایی از قبیل تجزیه عنصری، پراش اشعه ایکس، میکروسکوپ الکترونی وطیف سنج FT-IR مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین مقادیر عناصر موجود در کیتین مربوط به عناصر کلسیم ومنیزیم با مقادیر 14/27 و 42/50 میلی گرم بر کیلوگرم بود وعناصر منگنز ومس کمترین مقادیر رانشان دادند. آنالیزپراش اشعه ایکس، ماهیت بلوری کیتین و طیف سنج FTIR، باندهای مربوط به کشیدگی و ارتعاش پیوندهای O – H، N – H، CO را در ساختار کیتین به خوبی نشان داد.
خواص فیزیکی و شیمیایی کیتین اسنخراج شده نشان می دهد که می توان از آن به صورت تجاری در موارد مختلفی مانند مکمل ها و افزودنی ها غذایی، داروها و همچنین تصفیه آب استفاده نمود.
Extraction and structural charactrestics of Chitin from fish (Rutilus frisii Kutum) scales
نویسندگان [English]
katayoon karimzadeh1؛ asgar zahmatkesh2
1Department of Marine Biology, Lahijan Branch, Islamic Azad University, Lahijan, Iran
2Aquaculture Department, Gilan Agricultural and Natural Resources
Research Center, AREEO, Rasht, Iran.
چکیده [English]
Chitin is the most abundant natural polysaccharide, with an annual production of approximately equal to cellulose. This polymer is not only regarded as an industrial but as a natural compound with many application in various fields of agricultural and medical sciences. In this study, chitin was first extracted from fish (Rutilus frisi Kutum) scales and then its structure was characterised by chemical methods such as elemental decomposition, X-ray diffraction, scanning electron microscope, and FT-IR analysis. The highest amounts of the elements contained in chitin were related to calcium and magnesium with values of 27.14 and 50.42 mg / kg respctively., and the lowest amounts were recorded in Manganese and Copper. The X-ray diffraction, reveled the crystalline nature of chitin and the FTIR spectra showed the elongation and vibration bands of the O-H, N-H, CO-bonds in the chitin structure.The physical and chemical properties of the extrcted chitin show that it can be used commercially in various ways such as dietary supplements, additives, drugs, and water purification