ناصری, رحیم, براری, مهرشاد, زارع, محمدجواد, خاوازی, کاظم, طهماسبی, زهرا. (1396). تاثیر کاربرد کود فسفر، باکتری سودوموناس پوتیدا و قارچ گلوموس موسه آ و اثرات تلفیقی آنها بر فعالیت برخی از آنزیمهای آنتی اکسیدان، خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه گندم در شرایط دیم. سامانه مدیریت نشریات علمی, 6(1), 1-33. doi: 10.22092/idaj.2017.113427
رحیم ناصری; مهرشاد براری; محمدجواد زارع; کاظم خاوازی; زهرا طهماسبی. "تاثیر کاربرد کود فسفر، باکتری سودوموناس پوتیدا و قارچ گلوموس موسه آ و اثرات تلفیقی آنها بر فعالیت برخی از آنزیمهای آنتی اکسیدان، خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه گندم در شرایط دیم". سامانه مدیریت نشریات علمی, 6, 1, 1396, 1-33. doi: 10.22092/idaj.2017.113427
ناصری, رحیم, براری, مهرشاد, زارع, محمدجواد, خاوازی, کاظم, طهماسبی, زهرا. (1396). 'تاثیر کاربرد کود فسفر، باکتری سودوموناس پوتیدا و قارچ گلوموس موسه آ و اثرات تلفیقی آنها بر فعالیت برخی از آنزیمهای آنتی اکسیدان، خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه گندم در شرایط دیم', سامانه مدیریت نشریات علمی, 6(1), pp. 1-33. doi: 10.22092/idaj.2017.113427
ناصری, رحیم, براری, مهرشاد, زارع, محمدجواد, خاوازی, کاظم, طهماسبی, زهرا. تاثیر کاربرد کود فسفر، باکتری سودوموناس پوتیدا و قارچ گلوموس موسه آ و اثرات تلفیقی آنها بر فعالیت برخی از آنزیمهای آنتی اکسیدان، خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه گندم در شرایط دیم. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1396; 6(1): 1-33. doi: 10.22092/idaj.2017.113427
تاثیر کاربرد کود فسفر، باکتری سودوموناس پوتیدا و قارچ گلوموس موسه آ و اثرات تلفیقی آنها بر فعالیت برخی از آنزیمهای آنتی اکسیدان، خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه گندم در شرایط دیم
1گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
2موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
به منظور بررسی اثر باکتری سودوموناس و قارچ میکوریزا بر فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدان و خصوصیات فیزیولوژیکی گندم در شرایط دیم، آزمایشی مزرعهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو مکان در مزرعه دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام و ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی سرابله در سال زراعی 93-1392 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل عامل رقم گندم در دو سطح (کراسسبلان و ساجی) و تیمار منابع کودی در هشت سطح شامل: 1- عدم مصرف کود شیمیایی فسفر، 2- 50 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر، 3- باکتری سودوموناس پوتیدا (Pseudomonas putida (PSB))، 4- قارچ گلوموس موسه(Glomus mosseae (GM))، 5- PSB+GM ، 6- PSB+GM + 25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر، 7- PSB +25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر و 8-GM+ 25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر بودند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اثر برهمکنش رقم×منابع کودی بر فعالیت برخی آنزیمهای آنتی اکسیدان و خصوصیات فیزیولوژیکی تاثیر معنیدار در سطح احتمال یک درصد داشت. به طوری که رقم ساجی در تیمار GM+ 25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر موجب افزایش فعالیتهای آسکوربات پراکسیداز (14/6 واحد آنزیمی بر میلیگرم پروتئین در دقیقه)، پراکسیداز (15/4 واحد آنزیمی بر میلیگرم پروتئین)، سوپر اکسید دسموتاز (23/6 واحد آنزیمی بر میلیگرم پروتئین)، کلروفیل 44/3 میلیگرم بر گرم وزن تر)، کلروفیل 43/6 میلیگرم بر گرم وزن تر)، میزان پرولین (4/5 میلیمول بر گرم وزن تر)، محتوای آب نسبی (71/3 درصد)، کارآیی مصرف آب (6/3 کیلوگرم بر میلیمتر آب) و موجب کاهش میزان مالون دی آلدئید (18 نانومول بر گرم وزن تر برگ) گردید و رقم کراسسبلان در تیمار شاهد (عدم مصرف کود شیمیایی فسفر) دارای کمترین فعالیتهای آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز، سوپر اکسید دسموتاز و رنگیزههای فتوسنتزی بود. بنابراین با گزینش ارقام مناسب و پاسخده به منابع کودهای زیستی میتوان با بالا بردن میزان فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی سبب بهبود رشد و عملکرد دانه شد.
Effect of Phosphate Solubilizing Bacteria and Mycorrhizal fungi on some activities of antioxidative enzymes, physiological characteristics of wheat under dry land conditions
نویسندگان [English]
R. Naseri1؛ M. Barary1؛ M.J. Zarea1؛ K. Khavazi2؛ Z. Tahmasebi1
1Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
2Water and Soil Research Institute, Agricultural Research Education and Extension (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]
In order to study the effect of phosphate solubilizing bacteria (PSB) and mycorrhizal fungi on activities of antioxidative enzymes and physiological characteristics of wheat under dry land conditions, an experiment was carried out using factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications at two locations (Agricultural Research Station of Ilam University and Sarableh Agricultural and Research, Recourses Center) during 2013-2014 cropping season. Experiment factors consisted of wheat factor at two levels (Keras Sablan and Saji) and fertilizer sources treatment at eight levels including of 1- without application of phosphorous chemical fertilizer, 2- 50 kg/ha phosphorous chemical fertilizer, 3- pseudomonas putida (PSB), 4- Glomus mosseae (GM), 5-PSB+GM, 6-PSB+GM+25 kg/ha phosphorous chemical fertilizer, 7- PSB+ 25 kg/ha phosphorous chemical fertilizer and 8- GM+25 kg/ha phosphorous chemical fertilizer. Results indicated that interaction effect of cultivar×fertilizer sources on some activities of antioxidative enzymes and physiological characteristics were effect at 1% probability level. So that, Saji cultivar×Glomus mosseae+25 kg/ha phosphorous chemical fertilizer had the highest APX (14.6 u/mg protein), POD (15.4 u/mg protein), SOD (23.6 u/mg protein), chlorophyll a (44.3 mg mL-1), chlorophyll b (43.6 (mg mL-1), proline (4.5 μm g-1), RWC (71.3%), WUE (6.3 kg/mm) and decreased MAD (18 μmolg-1d.w) and Keras Sabalan cultivar and check treatment (without application of phosphorous chemical fertilizer) had the lowest APX, POD, SOD and photosynthetic pigment. Therefore, with the selection of suitable and responding cultivar to bio-fertilizers sources can lead to improvement of growth and grain yield by increasing the activities of antioxidative enzymes and physiological characteristics under dry land conditions.
کلیدواژهها [English]
APX, chlorophyll, POD, Proline, SOD, Water use efficiency