فیض بخش, محمدتقی, مختارپور, حسن. (1395). ارزیابی مصرف انرژی و و ظرفیت گرمایش جهانی مزارع سورگوم علوفهای در شهرستان گرگان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(2), 17-35.
محمدتقی فیض بخش; حسن مختارپور. "ارزیابی مصرف انرژی و و ظرفیت گرمایش جهانی مزارع سورگوم علوفهای در شهرستان گرگان". سامانه مدیریت نشریات علمی, 2, 2, 1395, 17-35.
فیض بخش, محمدتقی, مختارپور, حسن. (1395). 'ارزیابی مصرف انرژی و و ظرفیت گرمایش جهانی مزارع سورگوم علوفهای در شهرستان گرگان', سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(2), pp. 17-35.
فیض بخش, محمدتقی, مختارپور, حسن. ارزیابی مصرف انرژی و و ظرفیت گرمایش جهانی مزارع سورگوم علوفهای در شهرستان گرگان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1395; 2(2): 17-35.
ارزیابی مصرف انرژی و و ظرفیت گرمایش جهانی مزارع سورگوم علوفهای در شهرستان گرگان
استادیار بخش زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران
چکیده
مقایسهی انرژی ورودی، خروجی و ظرفیت(پتانسیل) گرمایش جهانی مزارع کشاورزی در بین محققان در سالهای اخیر گسترش فراوانی یافته است. برای انجام این بررسی از راه مصاحبه و تکمیل پرسشنامه با 15 کشاورز در شهرستان گرگان، دادههای ماشینآلات و نهادههای بذر، کود، سوخت و سموم مصرفی در زراعت سورگوم علوفهای جمعآوری شد. آنگاه دادههای مورد نیاز در سه بخش مصرف سوخت، سوخت مصرفی و ظرفیت گرمایش جهانی ناشی از انتشار گازهای گلخانهای بر پایه برابری دیاکسید کربن محاسبه گردید. مقدار انرژی خروجی و ورودی در مزارع سورگوم علوفهای به ترتیب برابر 446880 و 28472 مگاژول در هکتار بود. همچنین بیشینه انرژی ورودی در مزارع سورگوم علوفهای 7/24 درصد مربوط به مصرف کود پایه و بیشینه انرژی ورودی مستقیم مربوط به سوخت 4/31 بود. نسبت انرژی خروجی به ورودی و ظرفیت گرمایش جهانی در مزارع سورگوم علوفهای به ترتیب برابر 6/15 و 1729کیلوگرم CO2 در هکتار بهدست آمد. بر پایه نتایج و یافتهها مصرف سوخت و کود درصد بالایی از انرژی مصرفی و تولید گازهای گلخانهای را تشکیل میدهند، بنابراین کاربرد ادوات کاهنده مصرف سوخت توصیه میگردد. همچنین بررسی و تحقیق کشتهای تناوبی و استفاده از گیاهان قادر به تثبیت نیتروژن، برای کاهش میزان انرژی مصرفی و ظرفیت گرمایش جهانی واجد اهمیت و ضرورت میباشد.
Evaluation of forage sorghum production in terms of energy consumption and global warming potential in Gorgan city
نویسندگان [English]
M feyzbakhsh؛ H mokhtarpour
چکیده [English]
Comparison of energy input, output and global warming potential (GWP) in the agricultural fields in the researchers extent in recent years. To conduct this, Accordingly interviews with various farmers (15 farmers was selected to filling in questionnaire for sorghum in Gorgan suburb) and needed data collected for machinery, consumable inputs including seeds, fertilizer, fuel and pesticides in forage sorghum. After that date was analyzed in three part, fuel consumption, consumed fuel and global warming potential base on carbon dioxide equivalent. Energy input, output were 28472.6 and 446880 MJ.ha-1 respectively in forage sorghum fields. Also the highest input energy in forage sorghum was obtained from fertilizers with 24.7 and the highest direct input energy 31.4 that related to fuel. The ratio of output to input energy and GWP in forage sorghum were calculated 15.6 and 1729 kg Co2.ha-1 respectively. Results indicated that the highest global warming potential (GWP) was related to nitrogen fertilizer and fuel consumption. So that, the use of devices that reduce fuel consumption is recommended, also need for research and investigation on crop rotation and nitrogen fixation plants in order to reducing GWP was revealed.
کلیدواژهها [English]
Specific Energy, indirect energy, Fuel, Field operations