1دانشجوی دکتری زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2استاد گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3دانشیار گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4کارشناس ارشد بهینه سازی انرژی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، منطقه گلستان
چکیده
مستندسازی فرآیند تولید در کشاورزی شامل تهیه کلیه اطلاعات و فعالیتهایی است که سیر تولید یک محصول از مرحله تهیه بستر بذر تا برداشت را نشان میدهد. با انجام فرآیند مستندسازی میتوان کلیه نقاط ضعف و قوت فرآیند تولید محصول را شناسایی نمود و تحقیقات بیشتری را برای بهبود روند تولید و افزایش عملکرد محصول پی ریزی نمود. به این منظور در این پژوهش حاضر کلیه عملیاتهای مدیریتی انجام شده از مرحله تهیه بستر بذر تا برداشت محصول گندم در مزارع مورد مطالعه در استان گلستان از طریق مطالعات میدانی ثبت شدند. در این بررسیها شیوه انجام هر عملیات مدیریتی در مزارع در هریک از مراحل تهیه بستر بذر، کاشت، داشت و برداشت و همچنین نسبتی از کشاورزان که از شیوه های مختلف هر یک از این عملیات مدیریتی استفاده کرده بودند از طریق توزیع فراوانی مطلق و تجمعی مشخص شدند. نتایج نشان داد بیشترین محصولی که قبل از کشت گندم کشت شد، سویا بود. 80 درصد از تولیدکنندگان گندم از گاوآهن برگرداندار به عنوان خاکورز اولیه استفاده کردند. همچنین بیشترین نوع ادوات کشت در تولید گندم، خطیکار (29 درصد) و عمیقکار (35 درصد) بود. استفاده از ادوات کمبینات و خطیکار کمترین میزان مصرف بذر (به ترتیب 181 و 192 کیلوگرم در هکتار) و استفاده از بذرپاش سانتریفیوژ و روش دستپاش بیشترین میزان مصرف بذر گندم (به ترتیب 209 و 228 کیلوگرم در هکتار) را در پی داشت. لاین N80-19 و رقم کوهدشت، بیشترین نوع رقم استفاده شده در کشت گندم بودند. کودهای پایه مصرفی قبل از کاشت در مزارع مورد مطالعه شامل کود اوره، دیآمونیومفسفات، سوپرفسفاتتریپل، گوگرد، گوگرد بنتونیتدار، سولفات پتاسیم وکود کامل ( (NPKبودند. در کشت گندم، استفاده از سمپاش بوم با از فراوانی بیشتری برخوردار بود که عمدتاً برای کنترل علفهای هرز صورت گرفت. از نظر زمانی آبیاری اول از نیمه دوم اسفند تا نیمه اول فروردین ماه و آبیاری دوم و سوم به ترتیب در نیمه دوم فروردین ماه و نیمه اول اردیبهشت ماه انجام شد. در این بررسی به طور متوسط کشاورزان 51/1 بار مزارع خود را آبیاری نمودند. برداشت گندم از اواسط خرداد تا اواخر آن انجام گرفت. به طور میانگین عملکرد دانه و کاه در کشت گندم ترتیب 21/0±00/3418 و 23/0±86/4177 کیلوگرم در هکتار ثبت شد.
Documenting the process of wheat production in Golestan province
نویسندگان [English]
N Rezvantalab1؛ A Soltani2؛ A Zeinalee3؛ R Deilam salehi4
چکیده [English]
Documenting the production process in agriculture includes providing all information and activities that shows the course of production from seedbed preparation stage to harvest stage. For this purpose, in present investigation all management operations performed from seedbed preparation stage to harvest stage were recorded on 140 wheat farms in Golestan province . In this study, the method of performing each management operation undertaken in farms from stages of seedbed preparation to harvest as well as a proportion of farmers applying different method of the management operations were determined through absolute and cumulative frequency distribution. Results showed that wheat crop had the most frequency as the previous crop in wheat cultivation. 80 percent of the wheat producers utilized the moldborad plow to perform the primary tillage. Also, grain drill and deep drill equipment had the most frequency as sowing equipment in wheat production. The use of combinate and grain drill had the maximum consumption of seed (181 and 192 Kg.ha-1, respectively) and the use of centrifuge machine and hand broadcasting (209 and 228 Kg.ha-1, respectively) had the minimum consumption of seed in wheat production. N80-19 and Koohdasht cultivars and lines used more than other cultivars. Basal fertilizers were urea, diamonium phosphate, superphosphate triple, sulphur, bentonite, potassium sulphate and complete fertilizers. In wheat production, farmers used boom sprayer more than other spraying equipment to control the herbicides. Irrigation were done from second half of March to first half of April. The second and third irrigations were performed in second half of April and first half of May, respectively. In this study, producers irrigated the farms for 1.51 times. Wheat were harvested from the middle of june to the end of june. Grain and straw yield were evaluated 3418±0.21 and 4178±0.23 kg.ha-1, respectively. Finally, It can be said that can be identified the strength and weaknes points of wheat cultivation by performing the documentin process in wheat production and is planned more researches to improve the production process and increasing the wheat grain yield