1ایستگاه تحقیقاتی ماهیان دریایی، پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.
2پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.
چکیده
ماهی صبیتی یکی از گونه های کاندید جهت پرورش در خلیج فارس و دریای عمان است، بدین جهت تحقیقاتی در جهت فرمولاسیون جیره ی غذایی مناسب برای این گونه صورت گرفته است. نتایج این تحقیقات نشان داد که جیره غذایی ماهی صبیتی پرورشی حداقل باید حاوی 48 % پروتئین خام، 15 % چربی خام، 15 % کربوهیدرات و 20 کیلوژول بر گرم انرژی باشد. علاوه بر آن میزان بهینه اسید های آمینه ضروری در جیره غذایی این گونه (بر اساس گرم بر 16 گرم نیتروژن) برابر است با: آرژنین 3/5، لیزین 6، ترئونین 2/5، هیستیدین 5/2، ایزولوسین 6/4، لوسین 4/5، متیونین و سیستئین 4، فنیل آلانین و تیروزین 6/5، تریپتوفان 1 و والین 6/4. علاوه بر آن، میزان مناسب اسید های چرب بلند زنجیره چند غیر اشباع سری n-3 و محکمل لسیتین سویا در جیره غذایی این گونه به ترتیب 8/0 و 6 % پیشنهاد گردید. حداکثر جایگزینی پودر ماهی با پروتئین سویا در جیره غذایی (ایزوله سویا و پودر سویا 48 %) در حدود 3/27 % میباشد. از سوی دیگر روغنهای گیاهی برای جایگزینی کامل با روغن ماهی در جیره غذایی این گونه پیشنهاد میگردد. این گونه رشد جبرانی را در دورههای محدودیتهای غذایی کوتاه مدت از خود نشان می دهد و بهترین نحوه ی غذادهی در مرحله پرورشی این گونه تغذیه حداقل 2 بار در روز تا حد سیری میباشد.
1South Iran Aquaculture Research Center, Marine Aquaculture Research Station
2رئیس
چکیده [English]
Sobaity seabream is one of the candid species for mariculture in the Persian Gulf and Oman Sea, in this regard; several studies have been done to find optimum feed formulation for this species. The results of these researches revealed that feed formulation for this species should have at least ca. 48% crude protein, 15% crude lipid, 15% carbohydrates and 20 KJ/g gross energy. In addition, the optimum essential amino acid profile for this species (expressed as g 16 g N), should be approximately arginine 5.3, lysine 6.0, threonine 5.2, histidine 2.5, isoleucine 4.6, leucine 5.4, methionine + cysteine 4.0 (in a diet containing 0.6 cysteine), phenylalanine + tyrosine 5.6 (in a diet containing 1.9 tyrosine), tryptophan 1.0 and valine 4.6. Moreover, the optimum dietary n-3 long chain polyunsaturated fatty acids and soybean lecithin are recommended to be 0.8% and 6%, respectively. The maximum replacement of fish meal with soy protein is recommended to be 27.3%. On the other hand, this recommends partial or almost complete replacement of fish oil in diets by different vegetal oil. This species shows compensatory growth in short term feed limitation periods and the best feeding method in an on-growing stage is at least twice a day to satiety.