1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین- پیشوا، دانشکده کشاورزی، گروه بیماریشناسی گیاهی، ورامین
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، دانشکده کشاورزی، گروه گیاهپزشکی، تاکستان
چکیده
پژمردگی فوزاریومی دومین بیماری مهم نخود محسوب میشود. کاهش سالیانه محصول در اثر این بیماری10 تا 90 درصد تخمین زده شده است. توانایی بقای بیمارگر در خاک برای چندین سال حتی در غیاب میزبان، کنترل این بیماری را بسیار مشکل کرده است. استفاده از ارقام مقاوم نخود نسبت به پژمردگی فوزاریومی، مؤثرترین و سازگارترین روش با محیط زیست است. در این مطالعه نشانگرهای مولکولی RAPD و SCAR برای شناسایی ژنوتیپهایی از نخود که حامل ژنهای مقاومت به نژادهای 1، 2، 3، 4 و 5 قارچ عامل بیماری هستند مورد استفاده قرار گرفتند. از 42 ژنوتیپ نخود، DNA به روش CTAB استخراج شد، سپس واکنش زنجیرهای پلیمراز با استفاده از نشانگر مولکولی CS-27700 و CS-27 انجام شد. تعدادی از ژنوتیپها انتخاب و در شرایط گلخانه مقاومت آنها نسبت به چهار نژاد 0، 1، 2 و 5 قارچ عامل بیماری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 41 ژنوتیپ از 42 ژنوتیپ مورد بررسی نسبت به هر پنج نژاد بیمارگر حساس و فاقد هر گونه ژن مقاومتی بودند و تنها لاین Flip 06-152c نسبت به پنج نژاد 1، 2، 3، 4 و 5 مقاوم بود. نتایج ارزیابی فنوتیپی مقاومت ارقام و لاینها در گلخانه، نتایج حاصل از بررسی مولکولی را تأیید کرد.
Identification of Resistant Chickpea Genotypes to Races 1,2,3,4 and 5 of Fusarium oxysporum f.sp ciceri, the Cause of Fusarium Wilt Using Molecular Markers
نویسندگان [English]
S. Farahani1؛ B. Morid2؛ M. Maleki1
چکیده [English]
Fusarium wilt is considered as the second important pathogen of chickpea. Annual yield reduction caused by the disease has been estimated 10-90%. The ability of the pathogen to survive in soil for several years, even without the host, makes the control of disease very difficult. However, using chickpea cultivars that are resistant to fusarium wilt is the most effective and environment friendly method. In the present study, molecular markers (RAPD and SCAR) were used to identify chickpea genotypes containing the resistance genes to races of 1, 2, 3, 4 and 5. Genomic DNA was extracted using CTAB method from 42 chickpea genotypes. Then, polymerase chain reaction was carried out using CS-27 and CS-27700 molecular markers. Results showed that out of the 42 genotypes, 41 ones were susceptible to all the five tested races which had no resistance gene. Only Flip 06-152c line was resistant to these five races. The results of phenotypic resistance evaluation of genotypes under greenhouse condition confirmed the results of molecular evaluations..