غزاییان, مینا. (1393). ویژگیهای رویشی و زایشی چند ژنوتیپ پکان (Carya illinoensis) در استان گلستان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 30(1), 191-206. doi: 10.22092/spij.2017.111208
مینا غزاییان. "ویژگیهای رویشی و زایشی چند ژنوتیپ پکان (Carya illinoensis) در استان گلستان". سامانه مدیریت نشریات علمی, 30, 1, 1393, 191-206. doi: 10.22092/spij.2017.111208
غزاییان, مینا. (1393). 'ویژگیهای رویشی و زایشی چند ژنوتیپ پکان (Carya illinoensis) در استان گلستان', سامانه مدیریت نشریات علمی, 30(1), pp. 191-206. doi: 10.22092/spij.2017.111208
غزاییان, مینا. ویژگیهای رویشی و زایشی چند ژنوتیپ پکان (Carya illinoensis) در استان گلستان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1393; 30(1): 191-206. doi: 10.22092/spij.2017.111208
ویژگیهای رویشی و زایشی چند ژنوتیپ پکان (Carya illinoensis) در استان گلستان
ارزیابی خصوصیات رویشی و زایشی چهل پایه درخت پکان موجود در استان گلستان بر اساس دسکریپتور پکان طی سه سال انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه کلاستر بر اساس صفات کمی وکیفی میوه و مغز، شکل میوه و زمان رسیدن، ژنوتیپها را در فاصله اقلیدسی25 به دو گروه تقسیم کرد و با کاهش فاصله از 25 به 5 ژنوتیپها در ده گروه قرار گرفتند. در تجزیه عاملها مجموعاً چهار عامل اصلی و مستقل که مقادیر ویژه آنها بالاتر از یک بودند، توانستند70 درصد واریانس کل را توجیه کنند. در هرعامل اصلی و مستقل ضرایب عاملی 5/0 به بالا معنیدار درنظر گرفته شدند. بر اساس تجزیه عاملها صفات شکل میوه، درصد مغز و روغن، وزن خشک و تر مغز، ابعاد میوه و نسبت طول به قطر و ضخامت پوسته بیشترین سهم را در ایجاد تفاوت بین ژنوتیپها داشتند. بر اساس نتایج به دست آمده ونیز مشاهدات انجام شده طی این سه سال شش ژنوتیپ G2، G3، G4، G19، G20 و G28 از نظر صفات تجاری میوه و مغز، ضخامت پوسته چوبی، وزن میوه ومغز و ویژگیهای رویشی برتری نسبی نشان دادند.
Vegetative and Reproductive Characteristics of some Pecam (Carya illinoensis) Genotypes in Golestan Province, Iran
چکیده [English]
Characteristics of forty pecan genotypes in Golestan province were evaluated for three years using pecan descriptor. Cluster analysis based on quantitative and qualitative traits of fruit, fruit shape and maturity time, divided genotypes into ten main groups. Factor analysis was employed for defining the determinant factors, and the characteristics constituting each factor. The effective traits were categorized within four factors which accounted 70% of total variance. Within each factor, characters with coefficient values of more than 0.5 were considered significant. Factor analysis revealed that the traits of fruit shape, nut and oil percentage, kernel fresh and dry weight, fruit dimension, length to width ratio and shell thickness were some of the characteristics that constituted the main factors. Based on the obtained results and observation through these three years, six trees (genotypes) G2, G3, G4, G19, G20 and G28 showed better performance than the other genotypes.