سیبهای گوشت قرمز به دلیل دارا بودن مقادیر قابل توجه موادآنتی اکسیدانت، رنگ جدید و بازارپسندی در سالهای اخیر درکشورهای مختلف مورد مطالعه قرار گرفتهاند. در این پژوهش خصوصیات شش ژنوتیپ سیب گوشت قرمز بومی (Malus pumila) موجود در ایستگاه تحقیقاتی کمالشهر به همراه سه ژنوتیپ شناسائی شده از اطراف شهرستان شاهرود، از نظر صفات مورفولوژیکی، فنولوژیکی، پومولوژیکی، خصوصیات فیزیکوشیمیائی میوه و چشائی در سالهای 1389 و 1390 بررسی شدند. بر اساس نتایج، ژنوتیپ GH-R با425 سانتیمترو ژنوتیپ H-GH3 با 305 سانتیمتر به ترتیب بیشترین و کمترین ارتفاع را داشتند. بیشترین و کمترین سطح مقطع تنه وشعاع گسترش تاج درخت نیز متعلق به همین دو ژنوتیپ بود. از نظر خصوصیات گلدهی، بیشترین طول دوره گلدهی در ژنوتیپهای B-R وGH-R به مدت 22- 20 روز مشاهده شد. ژنوتیپ T3 با 9/4 سانتیمتر بیشترین اندازه قطرگل راداشت. از نظر خصوصیات میوه، ژنوتیپ SH-10 با میانگین 06/89 گرم وزن، 33/5 سانتیمتر طول و 18/6 سانتیمتر قطر میوه بیشترین و ژنوتیپB3 با 49/19 گرم وزن، 12/3 سانتیمتر طول و
60/2 سانتیمتر قطر میوه کمترین میزان این صفات را داشتند. بیشترین میزان سفتی بافت میوه در ژنوتیپ B3 به میزان 22/6 کیلوگرم بر سانتیمترمربع و کمترین آن در ژنوتیپ H-GH به میزان 11/3 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع مشاهده شد. از نظر شکل میوه به جز ژنوتیپ SH-10که میوه مخروطی داشت، سایر ژنوتیپها دارای میوه کروی شکل بودند. رنگ گوشت میوه در سه ژنوتیپ GH-R، B-R و B3 در مرحله رسیدگی کاملاً قرمز تیره و در سایر ژنوتیپها از قرمز روشن تا صورتی کمرنگ در اطراف برچه یا زیر پوست میوه متغیر بود. از نظر خصوصیات چشایی، ژنوتیپهای GH-R و B-R طعم ملس و قابلیت پذیرش خوبی داشتند و میتوانند به صورت تازهخوری یا در صنایع فراوری به کار برده شوند.
Evaluation of some Characteristics of Native Red-Fleshed Apple Genotypes of Iran
نویسندگان [English]
S. Damyar؛ D. Hassani؛ T. Parvaneh
چکیده [English]
Recently, red-fleshed apple genotypes have been widely studied due to their high antioxidant level and good marketing traits. In the present study, six red-fleshed apple genotypes planted in Kamalshar Research Station, Karaj, Iran and three genotypes collected from Shahrood were studied for morphological, phenological, pomological, physicochemical traits and organoleptic characteristics during 2010 and 2011. Based on the results, genotype GH-R had the highest and H-GH3 the lowest tree height (425 and 305 cm, respectively). The highest trunk and scaffold cross areas were also observed in these genotypes. Regarding phenological traits, the longest flowering period (20-22 days) was observed in genotypes B-R and GH-R. Genotype T3 had the highest flower diameter (4.9 cm). The highest fruit weight, length and diameter was observed in genotype SH-10 (89.06 g, 5.33 cm and 6.18 cm, respectively) and the lowest in B3 (19.49 g, 3.12 cm and 2.60 cm, respectively). The highest fruit firmness was detected in genotype B3 (6.22 kgcm-2) and the lowest in H-GH (3.11 kgcm-2). Except SH-10 which had conical fruits, other genotypes had spherical fruits. At ripening stage, genotypes B3, B-R and GH-R had dark red flesh, while in other genotypes, flesh color was pink or red observed only around carpel. Genotypes B-R and GH-R had favorable taste and acceptability, therefore could be used as table fruit or for processing.
کلیدواژهها [English]
Apple, red-fleshed, genotypes, morphological traits, flowering, fruit characteristics