کرمی, محمدجواد. (1384). معرفی و تشریح خصوصیات مهم ارقام انگور دیم در استان کردستان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 21(4), 577-596. doi: 10.22092/spij.2017.110661
محمدجواد کرمی. "معرفی و تشریح خصوصیات مهم ارقام انگور دیم در استان کردستان". سامانه مدیریت نشریات علمی, 21, 4, 1384, 577-596. doi: 10.22092/spij.2017.110661
کرمی, محمدجواد. (1384). 'معرفی و تشریح خصوصیات مهم ارقام انگور دیم در استان کردستان', سامانه مدیریت نشریات علمی, 21(4), pp. 577-596. doi: 10.22092/spij.2017.110661
کرمی, محمدجواد. معرفی و تشریح خصوصیات مهم ارقام انگور دیم در استان کردستان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1384; 21(4): 577-596. doi: 10.22092/spij.2017.110661
معرفی و تشریح خصوصیات مهم ارقام انگور دیم در استان کردستان
در سال های 1372 تا 1374 و 1376 تا 1379 ارقام انگور استان کردستان مورد مطالعه قرار گرفتند و با استفاده از دیسکریپتور پیشنهادی سازمان بین المللی ذخایر توارثی گیاهی (IBPGR) در مراحل مختلف رشد، هنگام شکفتن جوانه، زمان شکوفه، زمان رسیدن محصول، زمان برداشت محصول، و مرحله خواب بوته های مو، کارهای مطالعاتی مربوط به شناسایی بیش از 100 صفت بر روی اندام های مختلف ارقام انگور کردستان انجام شد. در نهایت تعداد 59 رقم انگور شناسایی شد که 17 رقم از این ارقام به صورت دیم بودند. نتایج مطالعات نشان داد که همه ارقام انگور دیم در این استان دانه دار، رنگ میوه آن ها آبی سیاه (7رقم)، قرمز (6 رقم) و سفید (4 رقم)، بود. رقم دوریوی دارای گل های ماده و بقیه ارقام دارای گل های هرمافرودیت بودند. رقم خوشناو با 57 سانتی مترمربع سطح برگ و رقم جبلی با 147 سانتی مترمربع سطح برگ به ترتیب کمترین و بیشترین سطح برگ را داشتند. مقدار مواد جامد میوه از 5/16 درصد (رقم شارباژیر) تا 23درصد (رقم ساهانی)، متغیر بود. دندروگرام مربوط به گروه بندی ارقام تعداد هشت گروه مشابه را نشان داد، هم چنین این دندروگرام نشان داد که ارقام خوشناو و سیاوه تا 80 درصد تشابه داشتند. این مقدار تشابه، فرضیه یکی بودن این دو رقم که حدود 90 درصد تاکستان های دیم استان را تشکیل می دهند را تقویت می کند. در نهایت ارقام ساهانی و سرقوله به دلیل داشتن میوه های درشت و خوشرنگ و ارقام خوشناو و سیاوه به دلیل داشتن خصوصیات ویژه از قبیل عملکرد زیاد. بزرگی خوشه، کیفیت بالای میوه و سازگاری به شرایط دیم و کم آبی معرفی واستفاده از آن ها به عنوان ارقام برتردر برنامه های به نژادی، به زراعی و توسعه تاکستان های دیم توصیه می شود.
Introduction and Description of Major Characteristics of Non-irrigated Grape Cultivars Grown in Kurdistan
نویسندگان [English]
M. J. Karami
چکیده [English]
The local grape cultivars of Kurdistan province were studied From 1993 to 1995 and 1997 to 2001. In different stages of plant growth such as bud break, fruit maturity, fruit harvesting and rest of grapevines, about 100 characters on different parts of plant were recorded using IBPGR (International Board for Plant Genetic Resources) descriptor. As a result, 59 cultivars were identified, 17 cvs. were grown in non-irrigated condition. All non-irrigated grapes grown in Kurdistsn were seeded grape, color of berries were black blue (7 cvs.), red (6 cvs.) and white (4 cvs.). Sex of flower in all cultivars was hermaphrodite except in Dovreevy cv. that flower was female with descending stamens. Minimum leaf area (57cm2) and maximum leaf area (147cm2) were belong to Khoshnav and Jabbali cultivars, respectively.Total soluable solide (TSS) was variable, from 16/5% in Sharbager cv. to 23.0% in Sahani cv. According to cluster analysis, similarity level of Khoshnave and Siavah cultivars was 80%. This results support a theory that Khoshnav and Siavah cultivars are one cultivar. Finally, with regard to desired characteristics, some cultivars such as Sahani and Sarghoolah, due to large berries with attractive color, and Khoshnav and Siavah due to high yielding, large clusters and adaptation to water stress condition, are introduced as superior cvs. for using in grape breeding programs and development of non-irrigated vineyards.
کلیدواژهها [English]
Grape cultivars, Vitis vinifera L, non-irrigated viticulture, Kurdistan