به منظور تعیین مناسبترین تاریخ برداشت میوه جهت دستیابی به حداکثر کمیت و کیفیت بذر گوجهفرنگی پژوهشی بصورت کرتهای خرد شده در زمان در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال (1386 و 1387) در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی در مشهد به اجرا در آمد. در کرت های اصلی شش رقم گوجه فرنگی شامل موبیل، پتوارلی CH، جینا VF، ارلی اوربانا، کال جی وکارون و درکرتهای فرعی نیز زمان برداشت شامل پنج چین از پنجم مرداد به فواصل پانزده روز از یکدیگر بررسی شد. صفات مورد بررسی شامل عملکرد میوه، عملکرد بذر، وزن هکتولیتر بذر، درصد استخراج بذر، درصد خلوص و نیز درصد و سرعت جوانهزنی بذر بودند. تجزیه واریانس دادهها نشان داد ارقام گوجهفرنگی به استثناء درصد خلوص، در کلیه صفات از نظر آماری تفاوت معنیداری داشتند. اثر چینهای مختلف و نیز اثر متقابل چین × رقم برای کلیه صفات معنیدار بود. در چین چهارم عملکرد میوه 4/40 درصد، عملکرد بذر 8/51 درصد، مقدار استخراج بذر 2/13 درصد، خلوص 8/2 درصد، قوهنامیه 9/2 درصد و سرعت جوانهزنی 1/2 درصد بیشتر از حداکثر سایر چینها بود. اما بیشترین وزن هکتولیتر در سومین چین با حداقل 7/5 درصد برتری حاصل شد. در این بررسی بهترین زمان برداشت میوه گوجهفرنگی به منظور بذرگیری چین چهارم بود و رقم کارون در این چین برای کلیه صفات برتری نشان داد.
Effect of Harvesting Time on Quantitative and Qualitative Characteristics of Seed in Different Tomato (Lycopersicon esculentum) Cultivars
نویسندگان [English]
H. Khazaei؛ A. Zarea Feizabadi؛ S. A. Beheshti
چکیده [English]
To determine the best harvesting time for obtaining maximum quantity and quality tomato seed, a split plot in time arrangement in randomized complete block design with three replications was carried out in Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research Center, Mashhad, Iran in 2007 and 2008 growing seasons. Main plots were six tomato cultivars including Mobil, Peto Early CH, Gina VF, Early Urbana, Kal. J. and Karoon. Sub-plots were harvesting time including five harvestings from 27th July with a 15 days interval. Fruit yield, seed yield, seed extraction (%), hectoliter weight, purity (%), germination (%) and rate were measured and recorded. Analysis of variance showed that cultivars were significantly different for all traits except seed purity (%). Harvesting time and interaction of harvesting time × cultivar also were significant for all traits. The fourth harvesting time had the highest fruit yield, seed yield, seed purity (%), germination (%), germination rate. These traits increased in fourth harvesting time by 40.4%, 51.8%, 13.2%, 2.8%, 2.9% and 2.1% , respectively, as compared to maximum of these traits in the other harvesting times. The highest hectoliter weight obtained in third harvesting time with 5.7% greater than the other harvesting times. The best time for harvesting for seed production was the fourth harvesting time with Karoon cutlivar.
کلیدواژهها [English]
harvesting time, germination rate, Seed purity, Seed extraction and Fruit yield