1دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء (ص) بهبهان، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست گروه شیلات
2دانشگاه هرمزگان، دانشکده علوم و فنون دریایی، گروه شیلات، بندر عباس، ایران
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی تأثیر حفاظتی ویتامین C و کیتوزان بر فراسنجه های بیوشیمیایی خون ماهیهای در معرض پاراکوات است. در این آزمایش ماهیها به مدت 21 روز با جیره واجد کیتوزان (1000 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم غذا)، ویتامین C (1000 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم غذا) و ویتامین C همراه با کیتوزان تغذیه شدند و بهطور همزمان در معرض 02/0 میلیگرم بر لیتر پاراکوات قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که پاراکوات موجب افزایش معنیدار فعالیتهای آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP)، و نیز افزایش معنیدار سطوح گلوکز، کلسترول، تریگلیسرید، اوره و کراتینین خون ماهیان در مقایسه با گروه کنترل شد (05/0p< )؛ ولی فعالیتهای آنزیم لاکتات دهیدروژناز (LDH) و استیل کولیناستراز (AChE)، و سطوح پروتئین کل پلاسما و گلبولین در ماهیان را در مقایسه با گروه کنترل به طور معنیداری کاهش داد (05/0p< ). پاراکوات تأثیری بر سطح آلبومین پلاسما در مقایسه با گروه کنترل نداشت (05/0p> ). اگرچه تجویز ویتامین C یا کیتوزان (به تنهایی) به ماهیان تحت تیمار پاراکوات مانع از تغییرات برخی از فراسنجههای بیوشمیایی خون ماهیان در معرض پاراکوات شد، نتایج نشان داد که خاصیت آنتیاکسیدانی ویتامین C بیشتر از کیتوزان است. با این حال تجویز کمپلکس ویتامین C با کیتوزان نقش مؤثری در پیشگیری از استرس اکسیداتیو و پیشگیری از تغییرات پارامترهای بیوشیمیایی خون در ماهیان در معرض پاراکوات داشته است.
Protective effects of vitamin C and chitosan on blood biochemical parameters in common carp (Cyprinus carpio) exposed to paraquat
نویسندگان [English]
Z Sharifinasab1؛ B Nemat Dost Haghighi1؛ A Nori2
چکیده [English]
The purpose of this study was to evaluate the protective effects of vitamin C and chitosan on blood biochemical parameters in fish are exposed to paraquat. Fish were fed enriched diet with chitosan (1000 mg Kg-1 feed), Vitamin C (1000 mg Kg-1 feed) and vitamin C combined with chitosan and were simultaneously exposed to 0.02 mg L-1 paraquat for 21 days. The results of this study showed that paraquat significantly increased aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP) activities, and significantly increased glucose, cholesterol, triglycerides, urea and creatinine levels as compared with control group (P< 0.05); However, paraquat decreased (P< 0.05) lactate dehydrogenase (LDH), acetylcholinesterase (AChE) activities and total protein and globulin levels. Compared with the control group, paraquat had not effect on plasma albumin levels (P> 0.05). Although administration of vitamin C or chitosan (alone) prevented changes in certain blood biochemical parameters in fish exposed to paraquat, the results showed that antioxidant properties of vitamin C are more than chitosan. However, administration of vitamin C and chitosan complex may prevent oxidative stress and inhibit changes in blood biochemical parameters in fish exposed to paraquat.