1دانشجوی دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
2گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده
پژوهش حاضر به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف پروتئین خام (CP) و ترئونین (Thr) جیره بر پاسخ ایمنی و پارامترهای بیوشیمیایی خون در بوقلمونهای بومی ایران انجام گردید. تعداد 160 بوقلمون بومی نر 4 هفته بطور تصادفی به آزمایش فاکتوریل 5×2 تخصیص یافتند. تیمارها شامل دو سطح جیرهای پروتئین خام (90 و 100 درصد توصیه NRC) و 5 سطح ترئونین (75/0 85/0، 95/0، 05/1 و 15/1 درصد جیره) بودند. نتایج نشان داد که کاهش سطح پروتئین خام جیره بر روی پاسخ ایمنی سلولی و هومورال و پارامترهای سرم خون اثر معنیداری نداشت (05/0>P). همچنین مقادیر مختلف ترئونین نتوانسته بود پاسخ ایمنی سلولی و پاسخ آنتیبادی در برابر SRBC در 7 روز پس از چالش اول را در بوقلمونهای بومی تحت تاثیر قرار دهد(05/0>P). اگرچه در چالش ثانویه تیمارهای حاوی 85/0 و 15/1 درصد ترئونین، بالاترین سطح آنتیبادی در برابر SRBC را داشته و با گروه حاوی 95/0 ترئونین اختلاف معنیداری داشتند (05/0>P). سطوح مختلف پروتئین خام و اسید آمینه ترئونین اثر معنیداری بر مقادیر گلوکز، کلسترول، تریگلیسرید، آلبومین، HDL، LDL و VLDL نداشتند (05/0>P). اگرچه سطح 05/1 درصد ترئونین، سطح توتال پروتئین و اسید اوریک را در سرم بوقلمونهای بومی بطور معنیداری افزایش داده بود (05/0>P). باستثنای اسید اوریک، هیچ اثر متقابلی بین پروتئین خام و ترئونین در پارامترهای اندازهگیری شده مشاهده نگردید (05/0>P). نتایج مطالعه حاضر بطور کلی نشان داد که مکملکردن اسید آمینه ترئونین در جیره میتواند باعث بهبود پاسخ ایمنی هومورال و افزایش سطح اسید اوریک سرم در بوقلمونهای بومی گردد، اگرچه مقادیر مختلف پروتئین خام تاثیری بر این پارامترها نداشت.
Evaluation of varied dietary crude protein and threonine amino acid levels on immune response and blood biochemical parameters in Iranian native turkeys
نویسندگان [English]
R. Habibi1؛ Gh. Jalilvand2؛ H. Janmohammadi3؛ K. Shojaeian2
1Ph.D Student of Animal Nutrition, Department of Animal Science, College of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran.
2Assistant professor, Department of Animal Science, College of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran.
3Professor, Department of Animal Science, College of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
چکیده [English]
The present study aimed at investigating the effects of different dietary crude protein (CP) and threonine (Thr) levels on immune response and blood biochemical parameters on Iranian native turkeys. A total of 160 native turkeys with 4wk of age were randomly assigned to a 2×5 factorial arrangement. Treatments including three different CP dietary levels (90 and 100% of NRC recommendations) and Thr in 5 levels (0.75, 0.85, 0.95, 1.05 and 1.15% of diet). Results indicated that reduction of dietary CP level not significantly effect on cell-mediated and humoral immune response and blood serum parameters (P>0.05). Also different amounts of threonine not influenced on cell-mediated immune response and antibody response versus SRBC in 7 days after injection in native turkeys (P>0.05). However, in secondry challenge, treatments containing 0.85 and 1.15 % threonine had highest antibody concentration versus SRBC and had significant difference with groups of 0.95 % threonine (P<0.05). Different levels of CP and Thr amino acid had not significant effect on glucose, cholesterol, triglyceride, albumin, HDL, VLDL and LDL concentration (P>0.05), However level of 1.05 of threonine significantly increased serum total protein and uric acid concentrations in serum native turkeys (P<0.05). Except of uric acid, any interaction effect not observed between CP and Thr in measured parameters(P>.05). Results of present study generally indicated that supplementation of Thr amino acid to diet could be improve humoral immune response and increase serum uric acid level in native turkeys, However different amounts of CP had not affect on this parameters.
1- Abbasi, M., A. H., Mahdavi, A. H. Samie, and R. Jahanian. 2014. Effects of Different Levels of Dietary Crude Protein and Threonine on Performance, Humoral Immune Responses and Intestinal Morphology of Broiler Chicks. Brazilian Journal of Poultry Science. 16(1):35-44. 2- Aimiuwu, O. C. 2010. Dietary amino acid concentrations for 2- to 20-week-old turkeys, meleagris gallopavo. Dissertation of doctor of philosophy in the graduate school of the Ohio State University. Columbus-United States. 3- Azzam, M. M. M., X.Y. Dong, P. Xie and X. T. Zou. 2012. Influence of L–threonine supplementation on goblet cell numbers, histological structure and antioxidant enzyme activities of laying hens reared in a hot and humid climate. British Poultry Science 53(5): 640-645. 4- Friedewald, W., R. Levy, and D. S. Fredrickson. 1972. Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. Clinical Chemistry 18(6):499-502. 5- Jiang, Z., T. J. Applegate and A. C. Lossie. 2013. Cloning, annotation and developmental expression of the chicken intestinal MUC2 gene. Plos One 8:e53781. 6- Kidd, M. T. and B. J. Kerr. 1996. L-threonine for poultry: a review. Journal of Applied Poultry Research 5:358-367. 7- Leeson, S. and J. D. Summers. 2005. Commercial Poultry Nutrition, Third edition. Nottingham university press. Nottingham-United Kingdom. 8- Muzic, S., Z. Janjecic, D. Grbesa, J. Pintar and A. Dikic. 2003. Effect of lower protein level in feed on production performance of Zagorje turkey. Agriculturae Conspectus Scientificus 68 (2): 133-138. 9- Neto , R. C. L., F. G. P. Costa, R. L. Furlan, P. E. N. Givisiez, C. C. Goulart, C. F. S. Oliveira, S. A. N. Morais, R. M. Bezerra and M. R. Lima. 2012. Levels of digestible threonine for male broilers from 1 to 7 days of age. Journal of Applied Poultry Research 21: 757–763. 10- NRC (National Research Council). 1994. Nutrient Requirements of Poultry . 9th Rev. Edition. Natl. Acad. press, Washington, DC. 11- Qureshi, M.A., R. Ali, M. A. Cheema, Z. Ahmed and H. Roth. 2004. Immunmilk® feeding increases growth and immune responses in broiler chicks. International Journal of Poultry Science 3 (5): 305-312. 12- SAS. 2004. SAS User’s Guide: Statistics. 9.1 Edition. SAS Institute Inc., Cary, NC. 13- Sepehri Moghaddam, H. and M. Emadi. 2014. The effect of threonine and vitamin A on immune system in broiler chickens. International journal of Advanced Biological and Biomedical Research 2(3): 756-763. 14- USDA. 2014. Livestock and Poultry: World Market and Trade. Foreign Agricultural Service, Washington, DC. 15- Verma, J., T. S. Johri, D. B. K. Swain, and S. Ameena. 2004. Effect of graded levels of aflatoxin and their combination on the performance and immune response of broilers. British Poultry Science 45(4): 512-518. 16- Zhang, Q., L. Xu, A. Doster, R. Murdoch, P. Cotter, A. Gardner and T. J. Applegate. 2014. Dietary threonine requirement of Pekin ducks from 15 to 35 days of age based on performance, yield, serum natural antibodies, and intestinal mucin secretion. Poultry Science 93 :1–9.