1استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
2استادیار دانشکده کشاورزی داراب
چکیده
اکثر بیماریهای گیاهی توسط قارچها ایجاد میشود که برخی از آنها تولیدکننده سموم خطرناک هستند و سلامت انسان و دام را تحت تأثیر قرار میدهند. مدیریت این بیماریها با روشهای زراعی مثل بهداشت زراعی و رعایت تناوب چندان مورد قبول کشاورزان نمیباشد و اکثراً از قارچکشهای شیمیایی استفاده میکنند. اما کاربرد این سموم سبب تجمع باقیماندههای سمی، آلودگی محیطی و آبهای زیر زمینی و ایجاد مقاومت به عوامل قارچی میشود. در این راستا استفاده از ترکیبات طبیعی یا ترکیب آنها با قارچکشهای تجاری به منظور افزایش کارایی قارچکشهای تجاری مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه اثر روغن گیاهان پونه، شمعدانی و درمنه در شرایط آزمایشگاهی بر روی رشد چهار گونه Fusarium graminearum، F. sporotrichioides ، F. langsethiae وBlumeria graminis ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که هر سه گونه فوزاریوم در غلظت مساوی یا بالاتر از 0125/0 درصد به روغن پونه و در غلظت مساوی یا بالاتر از 025/0 درصد به روغن شمعدانی حساس بودند. توقف کامل رشد میسلیوم، بسته به گونه قارچ و غلظت روغن متفاوت بود. ارزیابی اثر روغن درمنه تغییر در شکل ریسه و تعداد کنیدیوم Blumeria graminis را نشان داد. کاربرد ترکیبی قارچکش شیمیایی فولیکور (5/9 میلیگرم بر لیتر) و ترکیب طبیعی روغن درخت چای (1/0 درصد) منجر به 32 درصد بازدارندگی از رشد ریسهFusarium graminearum گردید. با توجه به نتایج مثبت حاصل از این مطالعه، بررسی فعالیت ضدقارچی روغنهای مذکور در شرایط گلخانه و مزرعه توصیه میگردد.
Effect of essential oils in control of some cereal fungal pathogens
نویسندگان [English]
leyla nazari1؛
چکیده [English]
Most of plant diseases cause by fungi which some of them produce a wide range of mycotoxins and negatively affect human and animal health. Disease management such as farm health and crop rotation are not acceptable to farmers and mainly synthetic fungicides are the principal measure. But fungicide application leads in accumulation of toxic residues, water and environment pollution and development of resistance to antifungal agents. To overcome some of these issues, using natural compounds or their combination with commercial has been investigated to increase effectiveness. In this study the effect of essential oils of Mentha pulegium, Pelargonium graveolens, and Artemisia herba-alba on the growth of four species F. graminearum, F. sporotrichioides, F. langsethiae and Blumeria graminis was investigated in in vitro condition. The results showed all three Fusarium species were susceptible to Mentha pulegium and Pelargonium graveolens oils in concentrations equal or higher than and 0.0125 % and 0.025%, respectively. Complete mycelium growth inhibition varied depending to fangal species and oil concentration. The evaluation of the effect of Artemisia herba-alba oil showed the variation in mycelia form and the number of conidia of Blumeria graminis. The combined application of Folicur (9.5 ppm) and TTO (0.1%) resulted in 32% mycelial growth inhibition of Fusarium graminearum. Concidering the positive results obtained, the investigation of in planta antifungal activities in greenhouse and farm are recommended.