کرمی, مرتضی. (1395). تعیین ارزش غذائی کاه عدس شامل ترکیبات شیمیایی، مواد معدنی و قابلیت هضم برای استفاده درتغذیه دام. سامانه مدیریت نشریات علمی, 5(18), 55-62. doi: 10.22092/aasrj.2016.107076
مرتضی کرمی. "تعیین ارزش غذائی کاه عدس شامل ترکیبات شیمیایی، مواد معدنی و قابلیت هضم برای استفاده درتغذیه دام". سامانه مدیریت نشریات علمی, 5, 18, 1395, 55-62. doi: 10.22092/aasrj.2016.107076
کرمی, مرتضی. (1395). 'تعیین ارزش غذائی کاه عدس شامل ترکیبات شیمیایی، مواد معدنی و قابلیت هضم برای استفاده درتغذیه دام', سامانه مدیریت نشریات علمی, 5(18), pp. 55-62. doi: 10.22092/aasrj.2016.107076
کرمی, مرتضی. تعیین ارزش غذائی کاه عدس شامل ترکیبات شیمیایی، مواد معدنی و قابلیت هضم برای استفاده درتغذیه دام. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1395; 5(18): 55-62. doi: 10.22092/aasrj.2016.107076
تعیین ارزش غذائی کاه عدس شامل ترکیبات شیمیایی، مواد معدنی و قابلیت هضم برای استفاده درتغذیه دام
استادیار پژوهشی بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری
چکیده
این بررسی برای تعیین ترکیبات شیمیایی، مواد معدنی و قابلیت هضم کاه عدس به روش آزمایشگاهی در استان چهارمحال و بختیاری طی سه سال متوالی از سه اقلیم سرد و خشک (شهرکرد)، سرد و مرطوب (کوهرنگ) و گرم و مرطوب (لردگان) استان، بر روی 66 نمونه انجام شد. پس از آماده سازی نمونهها ترکیبات شیمیایی و مواد معدنی به روش آزمایشگاهی (in- vitro)تعیین گردید. میانگین پروتئین خام، الیاف خام، خاکستر و چربی خام در کاه عدس به ترتیب 52/7، 56/28 ، 57/12 و 22/1 درصد و انرژی خام 3874 کیلوکالری در کیلوگرم ماده خشک بود. غلظت الیاف نامحلول در شوینده خنثی (دیواره سلولی)، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (دیواره سلولی منهای همیسلولز) و لیگنین به ترتیب 25/43 ، 76/29 و 45/6 درصد بود. میانگین مقدار عناصر معدنی پر نیاز شامل کلسیم، فسفر، منیزیم و پتاسیم به ترتیب 81/1، 13/0، 25/0 و 53/1 درصد بود ومواد معدنی کم نیاز در کاه عدس شامل آهن ، منگنز، مس و روی به ترتیب 1/280، 97/53، 92/6 و 34/17 میلیگرم در کیلوگرم بود. مقدار ترکیبات شیمیایی و قابلیت هضم کاه عدس تحت تاثیر اقلیم و سال نمونه برداری متغیر بود. به طورکلی کاه عدس در بین کاه حبوبات خوشخوراکتر و مقدار پروتئین آن قابل توجه بوده و تأمین کننده نیاز دامها برای نگهداری در فصل زمستان میباشد ولی از نظر برخی عناصر معدنی مانند فسفر با فقر نسبی روبرو است، همچنین میزان قابل توجهی همی سلولز و سلولز دارد و مقدار لیگنین آن نسبتا کم است وقابلیت هضم ماده آلی آن بالامی باشد.
Determination of Nutritive Value of Lents Calinaris medic Lentil Straw included Chemical Compositions, Minerals and Digestibility for using in animal Diets
نویسندگان [English]
M. Karami
چکیده [English]
To investigation for determination of the chemical compositions, minerals and in-vitro digestibility of lentil straw in Chaharmahal & Bakhtiari province during three years in cool and dry (Shahrekord), cool and wet (Kohrang) and warm and wet (Lordegan) climates in the 66 lentil straw. Samples chemical composition and minerals were determined in-vitro methods. Total mean of CP, CF, Ash, EE, GE for the lentil straws were 7.52, 28.5, 12.5, 1.22 percent and 3874 Kcal/Kg DM respectively. Total mean of NDF, ADF and ADL were 43.2, 29.7 and 6.45 percent. The mean of minerals includes Ca, P, Ma, K was 1.81, 0.13, 0.25 and 1.53 percent respectively and Fe, Mg, Cu, and Zn was 280.1, 53.9, 6.92 and 17.3 Mg/KgDM respectively. Chemical composition, digestibility and minerals of lentil straw were different under climates and sampling years. Totally, lentil straw between all of the legume straws had high palatability and provided winter season requirements of fattening animals, but this straw via point of some of minerals like phosphorus was poor and so cellulose and hemi cellulose in this legume straw was high and lignin was properly low that had high digestibility.
کلیدواژهها [English]
Lentil straw, Chemical compositions, In-Vitro Digestibility, Minerals, Chaharmahal & Bakhtiari and Iran