ژله رویال یکی از محصولات زنبور عسل است که از غدد زیرحلقی زنبور عسل کارگر (Apis mellifera) جوان ترشح میشود و در تغذیه لاروهای جوان مورد استفاده قرار میگیرد. ژله رویال یکی از محصولات طبیعی است که حاوی مواد بیولوژیکی فعال مانند 10- هیدروکسی-2-دکونوئیک اسید میباشد. ژله رویال همچنین دارای اثرات دارویی مختلف از جمله اثر آنتیبیوتیکی، اثر ضد باکتریایی و اثرات ضد تکثیر است. ترکیبات مختلف از جمله پروتئینها، قند، چربی، ویتامین ها، مواد معدنی و اسیدهای آمینه آزاد در آن شناسایی شده است. ژله رویال یک ترکیب شیمیایی با ساختار پیچیده است که حاوی آب (70-60 درصد)، پروتئینها (18-9 درصد)، قندها (18-7 دردصد)، چربیها (8-3 درصد)، آمینواسیدهای ضروری، ویتامینها و مواد معدنی میباشد. ژله رویال بطور گستردهای در رژیم غذایی انسان و طب جایگزین استفاده میشود. در ایران بررسیهای کافی در این زمینه صورت نگرفته است و هدف از این بررسی شناخت اجزای اصلی، خواص فیزیکوشیمیایی و خواص درمانی ژله رویال میباشد.
Royal jelly (RJ) is one of the bee products secreted from the hypopharyngeal glands of young worker honeybee (Apis mellifera) and it is used to feed young larvae. Royal jelly is one of the natural products that contain biologically active substances such as 10-hydroxy-2-decenoic acid. RJ also has various pharmacological effects including antibiotic, antibacterial and antiproliferative effects. Various compounds such as proteins, sugars, lipids, vitamins, minerals, and free amino acids have been identified. RJ is a substance with a complex chemical structure. RJ consists of water (60 – 70 %), proteins (9 – 18 %), sugars (7–18 %), lipids (3–8 %), essential amino acids, vitamins, and minerals. RJ is widely used in human diets and alternative medicine. There are not sufficient studies in this subject in Iran. The purpose of this study was to identify the main components, physicochemical and therapeutic properties of RJ.