1دانشیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
2دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی کشاورزی، علوم دامی، تغذیه دام، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گلپایگان
3استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
4دانش آموخته گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
چکیده
به منظور بررسی اثر پودر سیر بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی و ایمنی جوجههای گوشتی در مقایسه با آنتیبیوتیک آزمایشی با استفاده از 240 قطعه جوجه گوشتی مخلوط سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 گروه آزمایشی، 5 تکرار و 12 مشاهده در هر تکرار به مدت 42 روز انجام پذیرفت. گروههای آزمایشی شامل شاهد (جیره پایه ذرت- سویا)، و به ترتیب سطوح 05/0 و 1/0درصد پودر سیر و سطح 045/0 درصد آنتی بیوتیک باسیتراسین اضافه شده به جیره پایه بودند. صفات مورد اندازهگیری شامل عملکرد، وزن اندامهای احشایی، فراسنجههای بیوشیمیایی و تیتر ایمنی خون بودند. نتایج نشان داد میانگین مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی در گروه پودر سیر 1/0 درصد در کل دوره پرورش بهبود معنیدار داشت (05/0P≤). شاخص تولید به ترتیب در گروههای دارای سطوح پودر سیر 1/0 و 5/0 درصد به صورت معنیداری نسبت به گروه شاهد و آنتیبیوتیک افزایش یافت (05/0P≤). کاهش سطح سرمی لیپیدها و افزایش سطح عیارآنتیبادی علیه بیماریهای برونشیت و گامبورو در گروه آزمایشی پودر سیر 1/0 درصد نسبت به گروه شاهد معنیدار بود (05/0P≤). در کل مصرف سطح 1/0 درصد پودر سیر اثرهای سودمندی بر صفات عملکردی، فراسنجههای بیوشیمیایی و ایمنی خون داشته و میتواند به عنوان جایگزین آنتیبیوتیکهای محرک رشد در جیره جوجههای گوشتی استفاده شود.
Compressional Effect of Garlic Powder (Alium sativum) and Growth Promoter Antibiotic in Broilers Nutrition
نویسندگان [English]
Milad Manafi1؛ L. Aghakasiri2؛ M. Hedayati3؛ F. Mohebi4
1Malayer University
چکیده [English]
To evaluate the effect of garlic powder on performance, biochemical parameters and immunity of broilers, a trial was conducted using 240 mixed-sex Ross 308 day-old chicks in completely randomized design manner with 4 treatments, 5 replicates and 12 chicks in each replicate. Treatments were 1) control; 2) garlic powder (0.05%); 3) garlic powder (0.1%) and 4) bacitracin methylene disalicylate growth promoter (0.045%). During experiment, performance, internal organ weights, biochemical parameters and immunity evaluated at day 42. Results showed that garlic powder at 0.1% level significantly (P<0.05) improved the performance parameters like feed consumption, body weight enhancement and reduction in FCR, compared with control and growth promoter antibiotic groups. Production index was improved in treatments with 0.1% and 0.5% of garlic powder than control and AGP treatments. The blood lipid contents were decreased and antibody titers against IB and IBD were increased in 0.1% garlic level, than control. In general, inclusion level of 0.1% of garlic powder had beneficial impacts on performance, biochemical parameters, and immune titers and can be used as a suitable replacer to antibiotic growth promoters.