آبیار, نورمحمد, رزاقی, محمدحسین, عسگری, معصومه. (1394). تعیین مزیت نسبی تولید گندم، جو و برنج در استان گلستان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1(1), 1-12.
نورمحمد آبیار; محمدحسین رزاقی; معصومه عسگری. "تعیین مزیت نسبی تولید گندم، جو و برنج در استان گلستان". سامانه مدیریت نشریات علمی, 1, 1, 1394, 1-12.
آبیار, نورمحمد, رزاقی, محمدحسین, عسگری, معصومه. (1394). 'تعیین مزیت نسبی تولید گندم، جو و برنج در استان گلستان', سامانه مدیریت نشریات علمی, 1(1), pp. 1-12.
آبیار, نورمحمد, رزاقی, محمدحسین, عسگری, معصومه. تعیین مزیت نسبی تولید گندم، جو و برنج در استان گلستان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1394; 1(1): 1-12.
تعیین مزیت نسبی تولید گندم، جو و برنج در استان گلستان
1استادیار گروه اقتصادی اجتماعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.
2محقق بخش فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.
3کارشناس ارشد اقتصاد کشاورزی
چکیده
در این تحقیق مزیت نسبی استان گلستان در تولید گندم، جو و برنج با استفاده از روش هزینه ی منابع داخلی مورد بررسی قرار گرفت. بر پایه نتایج، شاخص مزیت نسبی استان گلستان در تولید برنج مرغوب و دانه بلند پرمحصول کمتر از یک بر آورد شد. از این رو تولید این محصول در استان گلستان دارای مزیت بوده و توانمندی رقابت در بازار جهانی برنج را دارد. اما تولید گندم آبی، گندم دیم، جو آبی و جو دیم در این استان فاقد مزیت نسبی بوده و هزینه فرصت منابع داخلی به کار رفته در تولید، به مراتب بیشتر از ارزش افزوده آن ها بر اساس قیمت های جهانی است. افزون بر این نتایج نشان داد حساسیت شاخص مزیت نسبی محصولات مورد بررسی بهویژه برنج دانه بلند مرغوب و دانه بلند پر محصول، گندم آبی و گندم دیم نسبت به تغییرات عملکرد در هکتار و قیمت جهانی آن ها اندک میباشد که در مورد برنج دانه بلند مرغوب و نیز پرمحصول بیانگر ثبات مزیت نسبی و در مورد گندم آبی و دیم بیانگر دشواری دستیابی به مزیت نسبی است. حساسیت شاخص مزیت نسبی تولید برای جو آبی و به ویژه جو دیم نسبتاً زیاد است، به طوری که با افزایش نه چندان زیاد عملکرد در واحد سطح یا قیمت جهانی آن، دستیابی به مزیت نسبی در تولید آن امکان پذیر خواهد بود.
In this paper, Golestan province comparative advantage in the production of wheat, barley and rice were studied by using the domestic resources cost(DRC) criteria. Based on the results, comparative advantage of Golestan province in desirable rice production and long grain yielding less than one and hence the productionof these products in Golestan province has advantage and competitiveness in the world markets. But wheat and barley production have no comparative advantage and opportunity cost of internal resources used in producing them far more than the value of the global world prices. In addition, the results revealed that sensitivity of comparative advantage of rice and wheat to changes in their yield global prices are low. This finding shows that comparative advantage representstabilityinrice productionandhighlights the difficultyof achievinginwheat.Butthe sensitivity ofcomparative advantage criteriaforirrigated barleyproduction especially for rainfed barleyisrelatively high. Therefore with so not much by increasing the yield or price, it will be possible to achieve a comparative advantage in production.