عالم زاده, بهاءالدین, طاهری, بهاره, کردونی, عزیز, حسینی, سید مجید. (1394). تعیین قابلیت هضم میوه کهور (Prosopis Juliflora) به روش Ivivo و تجزیه پذیری دانه و میوه کهور به روش Insitu. سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(15), 65-72. doi: 10.22092/aasrj.2015.105922
بهاءالدین عالم زاده; بهاره طاهری; عزیز کردونی; سید مجید حسینی. "تعیین قابلیت هضم میوه کهور (Prosopis Juliflora) به روش Ivivo و تجزیه پذیری دانه و میوه کهور به روش Insitu". سامانه مدیریت نشریات علمی, 4, 15, 1394, 65-72. doi: 10.22092/aasrj.2015.105922
عالم زاده, بهاءالدین, طاهری, بهاره, کردونی, عزیز, حسینی, سید مجید. (1394). 'تعیین قابلیت هضم میوه کهور (Prosopis Juliflora) به روش Ivivo و تجزیه پذیری دانه و میوه کهور به روش Insitu', سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(15), pp. 65-72. doi: 10.22092/aasrj.2015.105922
عالم زاده, بهاءالدین, طاهری, بهاره, کردونی, عزیز, حسینی, سید مجید. تعیین قابلیت هضم میوه کهور (Prosopis Juliflora) به روش Ivivo و تجزیه پذیری دانه و میوه کهور به روش Insitu. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1394; 4(15): 65-72. doi: 10.22092/aasrj.2015.105922
تعیین قابلیت هضم میوه کهور (Prosopis Juliflora) به روش Ivivo و تجزیه پذیری دانه و میوه کهور به روش Insitu
1پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
2عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
3پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان.
چکیده
کهور(Prosopis Juliflora)، از درختان مقاوم به خشکی میباشد که کشت آن در مناطق جنوب کشور گسترش یافته، علاوه بر جلوگیری از فرسایش خاک و تثبیت شن های روان، میوه آن را می توان در تغذیه دام استفاده نمود. میوه این درخت شبیه لوبیا است و دارای 18 الی20 دانه میباشد. میوه کهور دارای ارزش غذائی بالایی بوده که پس از رسیدن، به صورت خشک بر روی زمین می ریزد. دراین تحقیق قابلیت هضم میوه کهور به روش Invivo با استفاده از 5 رأس گوسفند نر تعیین گردید. همچنین، تجزیه پذیری ماده خشک میوه کهور با دانه و بدون دانه و نیز دانه کهور به روش Insitu با استفاده از 3 راس گوسفند نر فیستولاگذاری شده در زمانهای صفر، 4 ، 8 ، 16 ، 24 ، 48 ،72 و 96 ساعت تعیین گردید. تجزیه و تحلیل آماری فراسنجههایتجزیه پذیریشکمبهای بر اساس طرح کاملا تصادفی با سه گروه آزمایشی و چهار تکرار توسط نرم افزار SAS و مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون دانکن انجام شد. بر اساس نتایج این آزمایش قابلیت هضم میوه کهور به روش Invivo برای ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، مجموع مواد مغذی و انرژی قابل هضم آن نیز به ترتیب 78/59 ، 34/63 ، 15/60 ، 15/ 62 درصد و 8/2 مگاکالری بر کیلوگرم ماده خشک به دست آمد. نتایج مربوط به تجزیه پذیری نشان دادند در بخش سریع تجزیه(a)، دانه کهور بهطور معنی داری کمتر از میوه با دانه و بدون دانه بود، اما در بخش کند تجزیه (b) این نتایج کاملا عکس بود (p<0.05). بر اساس این نتایج، ثابت نرخ تجزیه(c) و پتانسیل تجزیه پذیری(PD) دانه کهور نسبت به میوه با دانه و میوه بدون دانه در سطح بالاتری بود(p<0.05).
Determining the digestibility of Mesquite fruit (Prosopis Juliflora) by Invivo method and degradability of seed and Mesquite fruit by Insitu method
نویسندگان [English]
B. Alemzadeh1؛ B. Taheri2؛ A. Kardooni3؛ S.M. Hoseini1
چکیده [English]
Mesquite (Prosopis Juliflora) is a dry land resistance tree that planted and developed in the south parts of Iran. Besides its role in preventing soil erosion and stability of sand dunes in these regions, its fruit (pod), can be used as animal feed. The fruits of this tree are similar to beans and contained 18 to 20 seeds. Mesquite pod has high nutritive value that fall down on the ground as dry form, after ripening. In this study the In vivo digestibility of mesquite pod was determined by 5 ram heads. Also the dry matter degradability of Mesquite pods with seed(MS) and Mesquite pods without seed (MWS) and Mesquite seed were measured by In situ method in 0, 4, 8, 16, 24, 48, 72 and 96 hours by three fistulated rams. The Statistical analysis of ruminal degradability parameters were done by completely randomized design with these treatments and four repeats by SAS Software and means Comparison were done with Duncan's design. According to results the In vivo digestibility of Mesquite pod for dry matter, organic matter, crud protein, total digestible nutrient and digestible energy were 59.78, 63.34, 60.15, 62.15 percent and 2.8 Mcal/kg DM respectively. The results of Degradability indicated that disappearance soluble fraction (a) of mesquite seed was significantly lower than MS and MWS, but this results for disappearance insoluble fraction (b) were converted (p<0.05). According to this results the degradation rate constant(c) and potential degradability (PD) of Mesquite seed were higher than MS and MWS (p<0.05).