منابع مورد استفاده
توسلی، ف. 1382. ارزیابی نگهداری دوره ای بر کیفیت پخت برنج. موسسه تحقیقات برنج کشور، معاونت مازندران (آمل). 23 صفحه.
شاهسواری آهنگر، ع.، پیردشتی، ه.، اسماعیلی، م.ع.، کاظمی تبار، س.ک. و زینلی، ا.1392. تجزیه خوشه ای و مطالعه خصوصیات کیفی 30 ژنوتیپ برنج (Oryza sativa L.). پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 5(12): 111-99.
توسلی لاریجانی، ف. 1374. گزارش مأموریت آموزشی تکنیک های مدرن ارزیابی کیفیت برنج در مؤسسه بین المللی تحقیقات برنج. انتشارات موسسه تحقیقات برنج ایران. معاونت مازندران. 59 صفحه.
سیادت، س. ا.، مدحج، ا و اصفهانی، م. 1392. غلات. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 353 صفحه.
شوشی دزفولی، ا و هنرنژاد، ر. 1384. تعیین عملکرد و وراثت پذیری بعضی از صفات مرتبط با کیفیت برنج با استفاده از تجزیه و تحلیل گرافیکی دای آلل. مجله علوم کشاورزی ایران. 36(4): 818-813.
حبیبی، ف. 1386. بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی بذر برنج و عوامل موثر در کیفیت پخت در ارقام مختلف برنج. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی. انتشارات موسسه تحقیقات برنج کشور. 56 صفحه.
حسین زاده، ن. 1380. تعیین همبستگی صفات کمی و کیفی با عملکرد توسط تجزیه منطقی در گیاه برنج. پایان نامه کارشناسی ارشد زراعت. دانشگاه مازندران. 118 صفحه.
فرخزاد، ف. 1372. کیفیت پخت و مصرف یک ضرورت انکار ناپذیر. مجموعه مقالات سازمان برنامه و بودجه. 213-91.
محتشمی، ر. نعمت زاده، ق. اسدی، م.ت و توسلی لاریجانی، ف. a 1377. تعیین صفات کیفی برنج و بررسی روابط همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی این صفات کیفی با استفاده از تجزیه علیت. خلاصه مقالات پنجمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران. کرج. ایران. صفحه 86.
محتشمی، ر. نعمت زاده، ق. اسدی، م.ت و توسلی لاریجانی، ف. b 1377. تعیین همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی صفات کمی برنج با عملکرد با استفاده از تجزیه علیت. خلاصه مقالات پنجمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران. کرج. ایران. صفحه 87-86.
محمد صالحی، م. 1368. روش های آزمایشی در تعیین کیفیت برنج. بخش تحقیقات اصلاح نهال و بذر. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان. 41 صفحه.
مهدوی، ف.، اسماعیلی آزادگله، م.ع.، فلاح، ا.، پیردشتی، ه.ا. 1384. مطالعه خصوصیات مرفولوژیک، شاخص های فیزیولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد دانه در ارقام بومی و اصلاح شده برنج (Oryza sativa L.). مجله علوم زراعی ایران. 7(4):297-280.
Amarawathi, Y., R. Sing, A. Sing, V. Sing. Mohapatra, T. Sharmaand, T. and Sing, N. 2008. Mapping ofquantiativetrait Loci for Basmati qualitytrait in Rice (Oryza sativa L.). Molecular Breeding, 21: 49-65.
Cagampang, G. B., Prez, C. M. and Juliano, B. O. 1973. A gel consistency test for eating quality of rice. Journal of the Science of Food and Agriculture. 24: 1589-1594.
Dela Cruz, N. and G. S. Khush. 2000. Rice grain quality evaluation procedures. 15-29. In: Singh. R. K; U. S. Singh and G. S. Khush (eds). Aromatic Rices. Science Publishers Inc., Enfield, NH, USA, Printed in India. 289pp.
Dipti, S. S., Bari, M. N. and Kabir, K. A. 2003. Grain quality characteristics of some Beruin rice varieties of Bangladesh. Pakistan Journal of Nutrition. 4(2): 242-245.
IRRI. 2002. Standard Evaluation System for Rice. P: 86.
Juliano, B.O. and.Villareal, C.P. 1993. Grain quality evaluation of world rices. International Rice Research Institute, Manila, Philippines.99 pp.
Kaw, R. N. and. Dela Cruz, N. M. 1990. Analysis of amylase content, gelatinization temperature and gel consistency in rice. Journal of Genetics and Breeding. 44: 103-112.
Khush, C. S., Pauleand, C. M.. Dela Cruz, N. M. 1979. Rice grain quality evaluation and improvement at IRRI. In proc. Workshop on Chemical Aspects of Rice Grain quality, Los Banos, Philippines, International Rice Reseaarch Institute (IRRI): 21-31pp.
Nematzadeh, Gh. 1995. Mapping gene(s) for grain quality in rice (Oryza sativa L.) using RAPD andRFLP marker. Thesis Ph.D. University of Philippines. Los Banos. Philippines. 99pp.
Sarawgi, A. K., Rastogi, N. K. and Soni, D. K.. 1997. Correlation and path analysis in rice accessions from madhya pradesh. Field Crops Research. 52(1-2): 161-167.
Shi, W. W., Yang, Y.. Chen, S. H. and. Xu, M. L. 2008. Discovery of a new fragrance allele and the development of functional markers for the breeding of fragrant rice varieties. Molecular Breeding 22: 185-192.
Tomar, J. B. 1987. Gentics analysis of amylose content in rice. Agriculture Jornal. 1: 242-245.
Quality traits investigation and their relationship with grain yield in several varieties and promising lines of rice (Oryza sativa L.)
Abstract
In order to study quality traits among 10 promising lines and 4 cultivars including Tarom Hashemi, Kaduos, Bahar1 (Hybrid) and Nemat, A field experiment was carried out at Rice Research Institute of Iran (Rasht) during 2008. Considered lines in this study were results of hybridizing of Nemat variety that were considered as maternal parent by any of local good quality varity as paternal variable parent. The experiment was laid out in randomized complete block design with 4 replications. Quality traits such as amylose content, gel consistency, gelatinization temperature, length and width, shape, grain elongation and aroma were evaluated after harvesting and milling in lab. According to the results, there was significant differences between promising lines and control varieties based on all of the studied traits. Line 223 had high quality because was classified in medium amylose (22.3), medium gelatinization temperature (4.63 score), good grain elongation. This Line, however, didn't show significant differences compared to Bahar1 (Hybrid) in terms of aroma trait. In spite of the highest yield (by 6736.6 kg/ha) in Line 415 but its quality traits were low when compared with other lines. Also, Lines 108 and 209 showed same physico-chemical properties and were aromatic. According to orthogonal comparisons, grain elongation in local varieties was more than improved varieties. There were positive and significant correlations among amylose content and gelatinization temperature with grain yield. However, several traits such as length of cooked and grain elongation showed negative and significant correlation with grain yield. Finally as a result, lines with high quality traits had lower grain yield.
Keywords: Grain yield, Promising line, Quality traits, Rice