SALIMI, H., GHORBANLI, M.. (1380). A STUDY ON SEED GERMINATION OF AVENA LUDOVICIANA AND THE EFFECTIVE FACTORS IN SEED DORMANCY BREAKING. سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(1), 41-56.
H. SALIMI; M. GHORBANLI. "A STUDY ON SEED GERMINATION OF AVENA LUDOVICIANA AND THE EFFECTIVE FACTORS IN SEED DORMANCY BREAKING". سامانه مدیریت نشریات علمی, 2, 1, 1380, 41-56.
SALIMI, H., GHORBANLI, M.. (1380). 'A STUDY ON SEED GERMINATION OF AVENA LUDOVICIANA AND THE EFFECTIVE FACTORS IN SEED DORMANCY BREAKING', سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(1), pp. 41-56.
SALIMI, H., GHORBANLI, M.. A STUDY ON SEED GERMINATION OF AVENA LUDOVICIANA AND THE EFFECTIVE FACTORS IN SEED DORMANCY BREAKING. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1380; 2(1): 41-56.
A STUDY ON SEED GERMINATION OF AVENA LUDOVICIANA AND THE EFFECTIVE FACTORS IN SEED DORMANCY BREAKING
Wild oat has two seeds in a spikelet that they have different physiological behavior in regard of seed germiantion. The upper seed of spikelet is smaller and has deeper dormancy than the lower seed. The range of temperature for germination is 5˚C to 25 ˚C and optimal temperature is 15˚C. Both kinds of seeds showed the more germination rate in low temperatures so that 5 and 10˚C are better for germination than that of 20 and 25˚C.Germination was late and slow in 5˚C. This study reveled that alternative temperatures (15:5˚C) was the optimal condition for seed germination. After one and two months, chilling caused 63.5% and 97% germination rate in the lower seeds respectively. Also it caused 11.5% and 92% germination rate for upper seeds. The results showed that chilling for two months was necessary for seed dormancy breaking.Nitrate ions caused 32.75% germination rate in upper seeds and 57.25% germination rate in lower seeds as compared with those of to controls which were 11.5% and 13.75% respectively.GA3 was more effective factor in germination as compared with that of Nitrate ion and cytokinin.Soil stiring caused more germination in burried seeds in different depths of soil.
بررسی جوانه زنی بذور یولاف وحشی درشرایط متفاوت و تاثیر برخی عوامل موثر در شکست خفتگی بذر
نویسندگان [English]
حمیرا سلیمی1؛ مه لقا قربانلی2
1بخش تحقیقات علفهای هرز، موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی ، صندوق پستی 1454، تهران 19395
2گروه زیست شناسی، دانشگاه تربیت معلم، تهران
چکیده [English]
یولاف وحشی (Avena ludoviciana) دارای دو بذر در سنبلچه می باشد که از لحاظ رفتار فیزیولوژیک مانند طول دوره خفتگی اولیه متفاوت از یکدیگر هستند. نتایج به دست آمده نشان داد که بذر زبرین سنبلچه که کوچکتر از بذر زیرین آن می باشد خفتگی عمیق تری داشته است. بهینه دما برای جوانه زنی بذور 15 درجه سانتیگراد به دست آمد و درصد جوانه زنی در دماهای پایین تر از دمای بهینه (5 و10 درجه سانتیگراد) بیش از درصد جوانه زنی بذور در دماهای 20 و25 درجه سانتیگراد بوده است. در دمای 5 درجه سانتیگراد جوانه زنی با تاخیر زمانی و با سرعت کم همراه بود. تاریکی وتناوب دمایی (˚ C 5 : 15) نیز جوانه زنی بذور را تشدید نمود. عوامل مختلفی مانند سرمادهی، وجود نیتروژن به شکل یون نیترات با غلظت M 4-10 در محیط کشت بذر، هورمون جیبرلین (GA3) با غلظت M 4-10 و هوادهی خاک موجب شکستن خفتگی بذور گردید. تیمار بذور زیرین با سرما (˚C 3-2) موجب جوانه زنی 5/63 درصد از بذور درماه اول و 97 درصد در ماه دوم گردید درصورتیکه درصد جوانه زنی برای بذور زبرین 5/11 درصد و 92 درصد به ترتیب یک و دو ماه تیمار سرمادهی برداشت خفتگی را موجب شد.