1دانشآموخته کارشناسی ارشد بیابان زدایی، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه زابل
2دانشآموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه زابل
3استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه زابل
چکیده
شوری یکی از مشکلات در حال افزایش جهان است که سطح وسیعی از اراضی کشور ما را نیز دربرمیگیرد. با توجه به افزایش سطح اراضی شور و کمبود اراضی مطلوب در کشور، شناسایی گیاهان مرتعی مقاوم به شوری اهمیت زیادی دارد. به منظور تعیین اثر سطوح مختلف شوری بر جوانهزنی گونههای اشنان (Seidlitzia rosmarinus)، سیاهتاغ (Haloxylon aphyllum)، سفیدتاغ (Haloxylon persicum)، پرند (Pteropyrum aucheri)، سیاهشور (Sueda fruticosa)، قیچ ((Zygophyllum eurypterum و آتریپلکس (Atriplex lentiformis) آزمایشی در مرحله جوانهزنی به صورت طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش سطح شامل غلظتهای 0، 100، 200، 300، 400 و 500 میلیمولار کلریدسدیم در سه تکرار انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش میزان شوری، درصد و سرعت جوانهزنی کلیه گونهها کاهش پیدا کرد ولی روند کاهش درصد و سرعت جوانهزنی در گونههای مورد مطالعه متفاوت بود و اختلاف بسیار معنیداری در میان سطوح مختلف شوری مشاهده شد. در بین گونههای موردمطالعه سیاهتاغ و سیاهشور بهترتیب بیشترین و کمترین درصد جوانهزنی، اشنان و پرند بهترتیب بیشترین و کمترین سرعت جوانهزنی را دارا بودند. از توانایی جوانهزنی در غلظتهای مختلف شوری به عنوان معیاری برای مقاومت بذرها استفاده میشود که پاسخهای جوانهزنی بذرهای گونههای مورد مطالعه به شوری بسیار متنوع بود.
Effect of salinity stress on 7 species of range plants in germination stage
نویسندگان [English]
Seyed Mahmud Anvari1؛ Hadi Mehdikhani2؛ Alireza Shahriari3؛ Gholamreza Nouri3
چکیده [English]
Salinity is one of the increasing problems in the world which include the wide area of our country. Regardness to increment in salinity lands and shortage in desirable soils for cultivation, recognition of range plants that are salt tolerance is very important. In order to study the effect of different salinity levels on germination of Haloxylon phyllum, Seidlitzia rosmarinus, Haloxylon persicum, Pteropyrom aucheri, Zygophllum euryypterm, Sueda fruticosa, and Atriplex lentiformis species, the experiment was conducted in germination stage as a factorial experimental based on CRD with three replications. Salinity levels applied were zero (control), 100, 200, 300, 400 and 500 mM NaCl. The results showed that with increasing salinity level, germination rate and percentage of germination were decreased. This decrease was different among the studied species. There was very significant difference between levels of salinity. Among the studied species, Haloxylon aphyllum and Sueda fruticosa had the maximum and minimum percentage of germination respectively. Seidlitzia rosmarinus and Pterophyrum aucheri had the maximum and minimum of germination rate respectively. Ability of germination in different concentrations of salinity describes rate of seeds resistance. There was very diversity for germination responses of the studied species.