متشرع زاده, بابک, وطنآرا, فاطمه, ثواقبی فیروزآبادی, غلامرضا. (1394). بررسی تأثیر پتاسیم و روی بر برخی واکنشهای گندم (Triticum aestivum L.) به تنش شوری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 29(3), 243-258. doi: 10.22092/ijsr.2015.103427
بابک متشرع زاده; فاطمه وطنآرا; غلامرضا ثواقبی فیروزآبادی. "بررسی تأثیر پتاسیم و روی بر برخی واکنشهای گندم (Triticum aestivum L.) به تنش شوری". سامانه مدیریت نشریات علمی, 29, 3, 1394, 243-258. doi: 10.22092/ijsr.2015.103427
متشرع زاده, بابک, وطنآرا, فاطمه, ثواقبی فیروزآبادی, غلامرضا. (1394). 'بررسی تأثیر پتاسیم و روی بر برخی واکنشهای گندم (Triticum aestivum L.) به تنش شوری', سامانه مدیریت نشریات علمی, 29(3), pp. 243-258. doi: 10.22092/ijsr.2015.103427
متشرع زاده, بابک, وطنآرا, فاطمه, ثواقبی فیروزآبادی, غلامرضا. بررسی تأثیر پتاسیم و روی بر برخی واکنشهای گندم (Triticum aestivum L.) به تنش شوری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1394; 29(3): 243-258. doi: 10.22092/ijsr.2015.103427
بررسی تأثیر پتاسیم و روی بر برخی واکنشهای گندم (Triticum aestivum L.) به تنش شوری
1دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
2دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
3استاد فقید گروه علوم و مهندسی خاک پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده
شوری از مهمترین تنشهای غیر زنده و محدودکننده تولید محصولات کشاورزی به شمار میرود. به منظور بررسی اثرات تغذیهای عناصر غذایی پتاسیم و روی در کاهش اثرات سوء تنش شوری بر برخی پاسخهای گندم، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر مبنای طرح پایه کاملاً تصادفی در دو خاک شور و غیر شور با سه تکرار انجام شد تیمارهای مورد بررسی شامل سه سطح روی (صفر، 5 و 10 میلی گرم در کیلوگرم روی خالص از منبع سولفات روی) و سه سطح پتاسیم (صفر، 200 و 400 میلیگرم در کیلوگرم K2O از منبع سولفات پتاسیم) بود. نتایج آزمایش نشان داد تنش شوری، هر یک از صفات وزن خشک برگ، اندام هوایی و ریشه را به ترتیب به میزان 1/14، 18 و 9/20 درصد کاهش داد. کاربرد 10 میلیگرم در کیلوگرم روی در شرایط شور وزن خشک اندام هوایی را نسبت به تیمار شاهد 70 درصد افزایش داد. با افزایش شوری، جذب پتاسیم کاهش یافت (19.7%) و تیمار 400 میلیگرم پتاسیم و 10 میلیگرم روی سبب بهبود رشد به میزان 36.7 درصد گردید. همچنین شوری نسبت K+/Na+ را کاهش داد. در مجموع، مدیریت عناصر غذایی به ویژه پتاسیم و روی میتواند به عنوان یکی از روشهای کاهش اثر تنش شوری در نظر گرفته شود.
Effect of Potassium and Zinc on Some Responses of Wheat (Triticum aestivum L.) under Salinity Stress
نویسندگان [English]
B. Motesharezadeh1؛ F. Vatanara2؛ G. R. Savaghebi3
چکیده [English]
Salinity is the most significant abiotic stress limiting agricultural production. In order to study the interactive effects of K and Zn on reduction of salinity harmful effects on vegetation characteristics of wheat plant, a greenhouse factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Treatments included three levels of Zn (0, 5, 10 mg Zn.kg-1 soil), three rates of K (0, 200, 400 mg K2O.kg-1 soil) and two levels of salinity (saline soil, non-saline soil), which were applied to the potting soils. Results showed that applications of K and Zn decreased the dry weight of leaf, shoot and root by, respectively, 14.1%, 18.0% and 20.9%. But, application of 10 mg Zn kg-1 soil increased shoot dry weight (70%). Also, salinity increased shoot K uptake (19.7%) and application of 400 mg K2O kg-1 soil and 10 mg Zn kg-1 soil increased it (36.7%). Salinity decreased K/Na ratio. Thus, nutrient element management, especially K and Zn, could decrease the effects of salinity stress.