1Department of Weed Research, Plant Pests & Diseases Research Institute, Tehran
2Department of Biology, Facutlty of Science, Tehran University, Tehran, Iran
چکیده
Effect of various NaCI treatments (0, 50, 100, 200 and 300 mM) at different growth and development stages (tillering, boot swollen, flowering and anthesis) of two wheat cultivars on the kinetic activity and PAGE electrophoretic pattern of leaf malate dehydrogenase was studied under greenhouse conditions. Ghods was salt-sensitive and Boolani was salt-tolerant. In general, in response to salintiy treatments, the increase in malate dehydrogenase was only significant during tillering and boot swollen and there was no significant differences between these cultivars. In addition, the electrophoretic patterns of leaf malate dehydrogenase showed significant changes during tillering and booting and these differences were not significant between Ghods and Boolani. Thus, it seemed that salt stress could induce significant changes in the kinetic activity and PAGE electrophoretic pattern of leaf malate dehydrogenase only during early growth stages in these cultivars.
اثر تنش شوری بر آنزیم مالات دهیدروژناز دو رقم گندم
نویسندگان [English]
فریبا میقانی1؛ حسن ابراهیم زاده2
1بخش تحقیقات علفهای هرز، موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، تهران
2گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تهران، تهران
چکیده [English]
اثر تیمارهای متفاوت شوری سدیم کلرید (0، 50، 100، 200 و 300 میلی مولار) در مراحل مختلف رشد و نمو (پنجه زنی، تورم غلاف، گلدهی و گرده افشانی) دو رقم گندم (قدس: حساس به شوری؛ بولانی: مقاوم به شوری) بر فعالیت سینتیکی و الگوی الکتروفورزی آنزیم مالات دهیدروژناز برگ در شرایط گلخانهای مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع، در پاسخ به تیمارهای شوری مشاهده شد که: افزایش فعالیت مالات دهیدروژناز تنها طی پنجه زنی و تورم غلاف معنیدار بود و این فعالیت بین قدس و بولانی تفاوت معنیداری نشان نداد. الگوی الکتروفورزی مالات دهیدروژناز نیز طی مراحل پنجه زنی و تورم غلاف تغییراتی نشان داد و از این نظر تفاوت چشمگیری بین قدس و بولانی وجود نداشت. بنابراین، به نظر میرسد تنش شوری تنها طی مراحل اولیه زندگی (پنجه زنی و تورم غلاف)، قادر به القای تغییرات قابل ملاحظه در فعالیت سینتیکی و الگوی الکتروفورزی آنزیم مالات دهیدروژناز رقمهای مورد مطالعه میباشد.