MAIGHANY, F., EBRAHIMZADEH, H.. (1382). THE RESPONSE OF FOLIAR PROTEINS IN TWO WHEAT (TRITICUM AESTIVUM) CULTIVARS TO SALT STRESS. سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(2), 137-146.
F. MAIGHANY; H. EBRAHIMZADEH. "THE RESPONSE OF FOLIAR PROTEINS IN TWO WHEAT (TRITICUM AESTIVUM) CULTIVARS TO SALT STRESS". سامانه مدیریت نشریات علمی, 4, 2, 1382, 137-146.
MAIGHANY, F., EBRAHIMZADEH, H.. (1382). 'THE RESPONSE OF FOLIAR PROTEINS IN TWO WHEAT (TRITICUM AESTIVUM) CULTIVARS TO SALT STRESS', سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(2), pp. 137-146.
MAIGHANY, F., EBRAHIMZADEH, H.. THE RESPONSE OF FOLIAR PROTEINS IN TWO WHEAT (TRITICUM AESTIVUM) CULTIVARS TO SALT STRESS. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1382; 4(2): 137-146.
THE RESPONSE OF FOLIAR PROTEINS IN TWO WHEAT (TRITICUM AESTIVUM) CULTIVARS TO SALT STRESS
1Department of Weed Research, Plant Pests & Diseases Research Institute, Tehran, Iran
2Department of Biology, Faculty of Science, Tehran University, Tehran, Iran
چکیده
Effect of various NaCl treatments (0, 50, 100, 200, and 300 mM) at different growth and development stages (tillering, boot swellen, flowering and anthesis) in two wheat cultivars (Ghods: salt – sensitive, Boolani: salt – resistant) on SDS-PAGE electrophoretic pattern of leaf proteins was studied under greenhouse conditions. Generally, in response to salinity treatments, the decrease in protein synthesis in Ghods was more than that of Boolani and the increase of protein bands in Boolani was more than that of Ghods. Therefore, it seemed that Boolani had more ability in maintaining its leaf proteins in response to salt. Thus, from biochemical point of view, Boolani was introduced as a cultivar with more resistance to salinity stress.
1بخش تحقیقات علفهای هرز موسسه تحقیقات آفات و بیماریهایگیاهی تهران
2گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تهران، تهران
چکیده [English]
اثر تیمارهای متفاوت شوری سدیم کلرید (0، 50، 100، 200 و 300 میلی مولار) در مراحل مختلف رشد و نمو (پنجه زنی، تورم غلاف، گلدهی و گرده افشانی) در دو رقم گندم (قدس: حساس به شوری؛ بولانی: مقاوم به شوری) بر الگوی الکتروفورزی SDS-PAGE پروتئینهای برگ در شرایط گلخانهای مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع، در پاسخ به تیمارهای شوری مشاهده شد که کاهش شدت و حذف باندهای پروتئینی در عصارههای پروتئینی برگ قدس چشمگیرتر از برگ بولانی بود. برعکس، افزایش شدت باندهای پروتئینی در برگ بولانی قابل ملاحظه تر از برگ قدس بود. بنابراین، به نظر میرسد بولانی توانایی بیشتری در حفظ پروتئینهای برگ در پاسخ به شوری دارد. بدین ترتیب از دیدگاه بیوشیمیایی نیز میتوان بولانی را به عنوان رقم مقاومتر به شوری معرفی نمود.