1مربی پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابعطبیعی استان بوشهر سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
2کارشناس ارشد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابعطبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
چکیده
این پژوهش بهمنظور تعیین ارزش غذایی دو جلبک دریایی غالب (سارگاسوم آنگوستیفولیوم و گراسیلاریا کورتیکاتا) استان بوشهر انجام شد. ترکیب شیمیایی جلبکها در قالب طرح کاملا تصادفی و قابلیت هضم خوراک جلبکهای ذکرشده (جلبک به همراه یونجه)، با استفاده از گوسفندان نر بالغ بومی استان در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه سطح 10، 15 و 20 درصد (با چهار تکرار) در شش تیمار اجرا شد. تیمارها عبارت بودند از:1- خوراک سارگاسوم و یونجه با نسبت 10 درصد جلبک، 2- خوراک سارگاسوم و یونجه با نسبت 15 درصد جلبک، 3- خوراک سارگاسوم و یونجه با نسبت 20 درصد جلبک، 4- خوراک گراسیلاریا و یونجه با نسبت 10 درصد جلبک، 5- خوراک گراسیلاریا و یونجه با نسبت 15 درصد جلبک و 6- خوراک گراسیلاریا و یونجه با نسبت 20 درصد. نتایج نشان دادند که درصد ماده خشک، ماده آلی و خاکستر خام جلبکهای سارگاسوم و گراسیلاریا با هم تفاوت معنیداری نداشتند. درصد پروتئین خام جلبک گراسیلاریا نسبت به جلبک سارگاسوم بهطور معنیداری بیشتر بود. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و دیواره سلولی خوراک جلبک گراسیلاریا نسبت به خوراک جلبک سارگاسوم بهطور معنیداری بیشتر بود. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، دیواره سلولی و دیواره سلولی منهای همیسلولز خوراک جلبکهای سارگاسوم و گراسیلاریا در سطح 15 درصد نسبت به سطح 10 درصد افزایش معنیداری نشان داد. بهطورکلی، نتایج نشان دادند که جلبک گراسیلاریا نسبت به جلبک سارگاسوم به دلیل میزان پروتئین خام بیشتر، برای تغذیه دام مناسبتر بوده و سطح مناسب برای جلبک گراسیلاریا، 15 درصد تعیین شد.
Nutritive value determination of two algae (Sargassum ungustifolium and Gracilaria corticata) of Bushehr province for ruminant feeding
نویسندگان [English]
A. Kabiri fard1؛ M. Dashti zadeh1؛ A. Kamali2
چکیده [English]
This research was carried out in order to determine the digestibility of two algae (Sargassum ungustifolium and Gracilaria corticata) of Bushehr province. The chemical composition of algae in a complete randomized design and the feed digestibility of different algae (alga with alfalfa) was carried out on native male sheep in a complete randomized design by two algae and in three levels 10, 15 and 20% (four replicates) in six treatments. The treatments were: 1-Sargassum and alfalfa diet with 10% alga ratio, 2- Sargassum and alfalfa diet with 15% alga ratio, 3- Sargassum and alfalfa diet with 20% alga ratio, 4- Gracilaria and alfalfa diet with 10% alga ratio, 5- Gracilaria and alfalfa diet with 15% alga ratio and 6- Gracilaria and alfalfa diet with 20% alga ratio. The results showed that the DM, OM and Ash of Sargassum and Gracilaria were not significantly different. The CP of the Gracilaria in comparison with Sargassum was increased significantly. The DM, OM, CP and NDF digestibility of the Gracilaria feed in comparison with Sargassum feed were increased significantly. The DM, OM, NDF and ADF digestibility of Sargassum and Gracilaria feeds in 15% in comparison with 10% were increased significantly. Generally, the results showed that due to higer CP in Gracilaria rather than Sargassum is more suitable for ruminant feeding and the appropriate level was 15%..
کلیدواژهها [English]
Chemical composition-Digestibility-Sea algae-Sargassum ungustifolium-Gracilaria corticata