SAEIDI-SAR, S., FAHIMI, H., KHAVARI-NEJAD, R.A., MAJD, A., GHORBANLI, M.. (1384). AMELIORATION OF NICKEL TOXICITY IN SOYBEAN PLANTS BY GIBBERELLIN AND ASCORBIC ACID. سامانه مدیریت نشریات علمی, 6(1), 67-76.
S. SAEIDI-SAR; H. FAHIMI; R.A. KHAVARI-NEJAD; A. MAJD; M. GHORBANLI. "AMELIORATION OF NICKEL TOXICITY IN SOYBEAN PLANTS BY GIBBERELLIN AND ASCORBIC ACID". سامانه مدیریت نشریات علمی, 6, 1, 1384, 67-76.
SAEIDI-SAR, S., FAHIMI, H., KHAVARI-NEJAD, R.A., MAJD, A., GHORBANLI, M.. (1384). 'AMELIORATION OF NICKEL TOXICITY IN SOYBEAN PLANTS BY GIBBERELLIN AND ASCORBIC ACID', سامانه مدیریت نشریات علمی, 6(1), pp. 67-76.
SAEIDI-SAR, S., FAHIMI, H., KHAVARI-NEJAD, R.A., MAJD, A., GHORBANLI, M.. AMELIORATION OF NICKEL TOXICITY IN SOYBEAN PLANTS BY GIBBERELLIN AND ASCORBIC ACID. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1384; 6(1): 67-76.
AMELIORATION OF NICKEL TOXICITY IN SOYBEAN PLANTS BY GIBBERELLIN AND ASCORBIC ACID
1Science & Res. Branch, Islamic Azad Univ., Tehran
2Univ. of Teachers Education, Tehran
3Gorgan Branch, Islamic Azad Univ., Gorgan, Iran
چکیده
The interactive effects of nickel (Ni) and ascorbic acid (AsA) and gibberellin (GA3) on soybean seedlings (Glycine max L. cv. Union × Elf) were examined. Seven-day old hydroponically-grown seedlings were exposed to NiCl2, 6H2O (0.5 mM), either with or without AsA (1 mM) or GA3 (0.05 mM) or AsA (1 mM) plus GA3 (0.05 mM), for five days. Nickel toxicity symptoms, such as formation of reddish-brown mottled spots on the leaf blade, observed in Ni-treated plants. Addition of GA3 or AsA to the culture medium reduced toxic effects of nickel. Interestingly, with application of GA3 plus AsA, these symptoms did not appear in Ni-stressed plants. Ni decreased dry weights of both roots and shoots and reduced chlorophyll content in leaves. An enhanced level of malondialdehyde and changes in the activities of the antioxidant enzymes, catalase (CAT, EC 1.11.1.6) and guaiacol peroxidase (GPX, EC 1.11.1.7), in both roots and leaves indicated that Ni caused oxidative stress in soybean plants.
اثر ژیبرلین و اسکوربیک اسید بر کاهش سمیت نیکل در گیاه سویا
نویسندگان [English]
سکینه سعیدیسار1؛ حمید فهیمی1؛ رمضانعلی خاورینژاد1؛ احمد مجد2؛ مهلقا قربانلی3
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات
2دانشگاه تربیت معلم تهران
3دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان
چکیده [English]
در این پژوهش، آثار برهمکنش نیکل، ژیبرلین و اسکوربیک اسید در سویا (Glycine max L. cv. Union × Elf) مورد بررسی قرار گرفت. دانهرستهای هفت روزه که در محیط هیدروپونیک رشد یافته بودند، در معرض غلظتهای مختلف نیکل کلرید (0و 5/0 میلیمولار) و ژیبرلین (0و 05/0 میلیمولار) و اسکوربیک اسید (0و 1 میلی مولار) قرار گرفتند. علایم سمیت نیکل مانند تشکیل لکههای قرمز- قهوهای در سطح پهنک برگ در گیاهان تحت تیمار نیکل مشاهده شد. افزودن ژیبرلین و یا اسکوربیک اسید به محیط کشت، آثار سمی نیکل را کاهش داد. قابل توجه اینکه، هنگام کاربرد همزمان ژیبرلین و اسکوربیک اسید، علایم سمیتNi بروز نکرد. نیکل موجب کاهش وزن خشک ریشه و اندامهای هوایی و همچنین کاهش کلروفیل در برگها شد.