3دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) قزوین
چکیده
بهمنظور بررسی واکنش بذرهای بسیار سخت گونه دائمی کهورک از خانواده لگومها در مرحله جوانهزدن و رشد گیاهچه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل (ABC) در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد در شرایط شوری اجرا گردید. هورمون سالسیلیک اسید در سه سطح (صفر، 3/0 و 6/0 میلیمولار) و نمک طعام (NaCl) در چهار سطح (صفر، 5، 10 و 15 دسیزیمنس بر متر) بر جوانهزنی بذرهای کهورک در شرایط تیمار خراشدهی (کشت غلاف سالم و سخت حاوی بذرهای کهورک، کشت بذرهای سالم و سخت بدون غلاف کهورک و کشت بذرهای سالم خراشداده شده کهورک با تیغه استاندارد خراش بذر) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شوری تأثیر معنیداری بر میزان جوانهزنی نداشت و این نشان از تحمل بالای این گیاه نسبت به مقادیر بالاتر نمک است. البته در شرایط کشت غلاف و بذر بدون خراش جوانهزنی مشاهده نشد. بیشترین میزان خصوصیات کیفی نظیر محتوی پرولین، پروتئین و کربوهیدرات در تیمار اسید 3/0 میلیمولار، شوری 10 دسیزیمنس و شکستن غلاف و خراش بذرهای داخل آن حاصل شد. بطورکلی این تحقیق نشان داد که گیاهچه کهورک برای حصول درصد جوانهزنی بالا نیازمند حذف مانع فیزیکی و ترکیبات بازدارنده موجود در غلاف و پوسته میباشد؛ از طرفی تحمل به شوری این گیاه تا شوری 15 (ds/m-1) به اثبات رسیده است که میتواند بهعنوان یکی از مهمترین گونههای لگومی تثبیتکننده نیتروژن در مناطق بیابانی و نیمهبیابانی جهت رفع بیابانزایی در نظر گرفته شود.
The effect of salicylic acid and scarification on germination characteristics and proline, protein and soluble carbohydrate content of Prosopis
(Prosopis farcta L. (seedling under salt stress
To investigate the response of extremely hard seeds of Prosopis species from Fabaceae family in germination phase and growth seedling under saline stress, a factorial experiment (ABC) was conducted on the basis of Completely Randomized Design (CRD) with three replications at Seed technology laboratory of Collage of Agriculture, Shahed University. Salicylic acid Hormone at three levels (0, 0.3 and 0.6 mM) and salinity stress (NaCl) at four levels (0, 5, 10 and 15ds.m-1) were applied to study seed germination of Prosopis under scarification treatments. The results of the study showed that salinity had no significant effects (P≤0.05) on germination rate which indicates high salt tolerance of the species. No seed germination was recorded for Pods and seeds cultivated under no scratch treatment. Proline, protein and carbohydrates content were highest in the treatment of 0.3 mM salicylic acid, 10 ds.m-1 salinity and broken pods containing scratched seeds. Generally speaking, the results showed that Prosopis seedling needs to get rid of physical barriers and inhibitory components within pod and seed coat in order to obtain high seed germination. Moreover, salinity tolerance of this plant was 15 ds.m-1 considered as one of the most important legume species which stabilizes nitrogen in desert and semi- desert regions for combat desertification.
کلیدواژهها [English]
Salinity stress, germination, Prosopis, salicylic acid, Scarification and Proline content