به منظور بررسی تحمل شوری شش گونه گیاه دارویی به نامهای سیاموپسیس (Cyamopsis psoraloides (Lam.) DC.)، کنگرفرنگی (Cynara scolymus L.)، چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.)، سنای هند (Cassia angustifolia Vahl.)، ریحان (Ocimum bacillicum L.) و زوفا (Hyssopus afficinalis L.) در مرحله جوانهزنی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با یک فاکتور تنش شوری، با سه تکرار در شرایط آزمایشگاه اجرا گردید. برای ایجاد سطوح شوری (0، 50، 100 و 200 میلیمولار) از کلرید سدیم خالص و آب مقطر استفاده شد. اندازهگیری درصد و سرعت جوانهزنی در پتری دیش و مطالعه رشد گیاهچه (طول ریشهچه و ساقهچه) در داخل کاغذ واتمن انجام شد. نتایج نشان داد که در غلظت 200 میلیمولار چهار گیاه چای ترش، سنای هند، ریحان و زوفا جوانهزنی نداشتند. در دو گیاه سیاموپسیس و کنگرفرنگی در سطح 200 میلیمولار کلرید سدیم جوانهزنی مشاهده گردید. تحمل بیشتر در مقابل شوری در گونههای یاد شده کشت و بهرهبرداری این گیاهان یا دیگر گونههای متحمل تنش را در مناطق شور امکانپذیر میسازد.
The effect of salinity on seed germination and growth in six medicinal plants
نویسندگان [English]
I. Khammari؛ Sh.A. Sarani؛ M. Dahmardeh
Zabol university, Research Institute of Agriculture
چکیده [English]
This study was conducted to evaluate salt tolerance in Cyamopsis psoraloides, Cynara scolymus, Hibiscus sabdariffa, Cassia angustifolia, Ocimum basilicum and Hyssopusofficinalis at germination stage. Salinity levels, including 0, 50, 100, and 200 mM were applied using a completely randomized design with three replications. Germination percentage and rate were measured in the Petri dishes and root and shoot lengths were recorded at seeding stage. There was no germination for Hibiscus sabdariffa, Cassia angustifolia, Ocimumbasilicum and Hyssopus officinalis at 200 mM NaCl. However, Cyamopsis psoraloides and Cynarascolymus showed seed germination at 200 mM NaCl. Higher salt tolerance potential in some species makes cultivation possible or other stress tolerant medicinal plants under saline environments.
کلیدواژهها [English]
Salt stress, germination, Seedling, medicinal plant
مراجع
- الهیاری، س.، 1384. بررسی اثرات سطوح مختلف شوری و دفعات آبیاری بر رشد عملکرد و درصد اسانس زیره سبز. پایاننامه کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل.
- رجبی، ر.، 1380. واکنش ارقام مختلف گندم از نظر جوانهزنی و رشد رویشی نسبت به تنش شوری. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران.
- قوامی، ف.، ملبوبی، م.ع.، قنادها، م.ر.، یزدی صمدی، ب.، مظفری، ج. و آقایی، م.ج.، 1383. بررسی واکنش ارقام متحمل گندم ایرانی به تنش شوری در مرحله جوانهزنی و گیاهچه. مجله علوم کشاورزی ایران، 35(2): 464-453.
- کرنژادی، ع.، گالشی، س.، زینلی، ا. و زنگی، م.ر.، 1383. بررسی تحمل شوری سی ژنوتیپ پنبه در مرحله جوانهزنی. مجله علوم و صنایع کشاورزی، 18(1): 126-109.
- نبیزاده، م.ر.، 1381. اثر سطوح شوری بر رشد و عملکرد زیره سبز. پایاننامه کارشاسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.
- Shannon, M.C. and Grieve, C.M., 1999. Tolerance of regrettable Crop to salinity. Scientia Horticulturae, 78: 5-8.