صبوری راد, سمیرا, کافی, محمد, نظامی, احمد, بنایان اول, محمد. (1390). بررسی ویژگیهای جوانهزنی بذر کوشیا (Kochia scoparia L.) در واکنش به دما و پتانسیل آب. سامانه مدیریت نشریات علمی, 18(4), 578-592. doi: 10.22092/ijrdr.2012.102195
سمیرا صبوری راد; محمد کافی; احمد نظامی; محمد بنایان اول. "بررسی ویژگیهای جوانهزنی بذر کوشیا (Kochia scoparia L.) در واکنش به دما و پتانسیل آب". سامانه مدیریت نشریات علمی, 18, 4, 1390, 578-592. doi: 10.22092/ijrdr.2012.102195
صبوری راد, سمیرا, کافی, محمد, نظامی, احمد, بنایان اول, محمد. (1390). 'بررسی ویژگیهای جوانهزنی بذر کوشیا (Kochia scoparia L.) در واکنش به دما و پتانسیل آب', سامانه مدیریت نشریات علمی, 18(4), pp. 578-592. doi: 10.22092/ijrdr.2012.102195
صبوری راد, سمیرا, کافی, محمد, نظامی, احمد, بنایان اول, محمد. بررسی ویژگیهای جوانهزنی بذر کوشیا (Kochia scoparia L.) در واکنش به دما و پتانسیل آب. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1390; 18(4): 578-592. doi: 10.22092/ijrdr.2012.102195
بررسی ویژگیهای جوانهزنی بذر کوشیا (Kochia scoparia L.) در واکنش به دما و پتانسیل آب
1دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه فردوسی مشهد
2استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
4استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
کوشیا (Kochia scoparia L. Schard) گیاهی یکساله، شورزیست، مقاوم به شرایط خشکی بوده که قابلیت آبیاری با منبع آب شور را دارد و از جنبه تولید علوفه، منبع ارزشمندی در اکوسیستمهای تحت تنش خشکی و شوری میباشد. بهمنظور ارزیابی رفتار جوانهزنی بذر کوشیا (Kochia scoparia L. Schard)مطالعهای تحت دماها و سطوح مختلف پتانسیل آب در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل نه سطح خشکی (25/0-، 5/0-، 75/0-، 1-، 25/1-، 5/1-، 75/1- و 2- مگاپاسکال) و نیز تیمار بدون اعمال تنش (شاهد) و هشت سطح دمایی شامل (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 درجه سانتیگراد) بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که سطوح مختلف خشکی و دما بر درصد، سرعت، میانگین زمان جوانهزنی و شاخص جوانهزنی تأثیر معنیداری (01/0P<) دارد و اثر متقابل خشکی و دما نیز بر صفات مذکور معنیدار شد. بالاترین درصد جوانهزنی در دمای 20 تا 25 درجه سانتیگراد و در چهار سطح اول پتانسیل آب رخ داد که اختلاف معنیداری را با یکدیگر نشان ندادند. همچنین بالاترین سرعت جوانهزنی در دمای 25 درجه سانتیگراد و در تیمار شاهد مشاهده شد. با کاهش پتانسیل آب سرعت جوانهزنی در تمامی تیمارهای دمایی کاهش یافت. بهعلاوه کاهش پتانسیل آب افزایش میانگین زمان جوانهزنی را به دنبال داشت. بهطوریکه کمترینمیانگین زمان جوانهزنی در تیمار شاهد در دمای 25 درجه سانتیگراد مشاهده شد که معادل 07/1 روز بود. همچنین بالاترین شاخص جوانهزنی در دمای 25 درجه سانتیگراد و در تیمار شاهد مشاهده شد. به طور کلی بذرهای کوشیا در محدوده دمایی وسیعی از درجه حرارت و پتانسیل آب قادر به جوانهزنی هستند.
Study on seed germination behavior of Kochia scoparia L. Schard in response to temperature and water potential
نویسندگان [English]
Samira saburi rad1؛ Mohammad Kafi2؛ Ahmad Nezami3؛ Mohammad Bannayan Aval4
چکیده [English]
Kochia(Kochia scoparia)is an annual halophyte and drought resistant plant that can be irrigated with saline water and has the capability of being used as a valuable source of forage in ecosystems under drought and salinity stress. In order to evaluate germination characteristic of Kochia scoparia under different temperatures and water potentials, an experiment was conducted in 2009 at Physiology Lab of Ferdowsi University of Mashhad. Experiment was conducted in a completely randomized design with 4 replications. Treatments included 9 levels of water potential (-0.25,-0.5, -0.75.-1, -1.25,-1.5,-1.75 and -2 MP) and also the treatment not exposed to drought (control) and 8 temperature levels (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 0C). The results of variance analysis showed that different levels of temperature and water potential had a significant effect (P<0.01) on germination percentage, germination rate, mean germination time and germination index. Interaction effect between temperature and water potential on the mentioned parameters was also significant. The highest percentage of germination occurred at 20-250C and 4 primary levels of water potential with no significant differences between each other. Also, the highest germination rate occurred at 250C and in control treatment. With decrease of water potential, germination rate also decreased in all temperature treatments. In addition, decrease in water potential caused an increase in mean germination time. The lowest mean germination time was observed at 250C equivalent to 1.07 day. The highest germination index occurred at 250C and in control treatment. However, seeds of Kochia are able to germinate in a wide range of temperature and water potential.
کلیدواژهها [English]
germination percentage, germination rate, Mean Germination Time, Germination index, Kochia scoparia