رسولی, بهروز, امیری, بهرام, جعفری, محمد, عصاره, محمدحسن. (1390). بررسی تأثیر دو نمک NaCl و Na2SO4 در مراحل جوانهزنی و رشد اولیه در گونه Seidlitzia rosmarinus. سامانه مدیریت نشریات علمی, 18(4), 505-514. doi: 10.22092/ijrdr.2012.102187
بهروز رسولی; بهرام امیری; محمد جعفری; محمدحسن عصاره. "بررسی تأثیر دو نمک NaCl و Na2SO4 در مراحل جوانهزنی و رشد اولیه در گونه Seidlitzia rosmarinus". سامانه مدیریت نشریات علمی, 18, 4, 1390, 505-514. doi: 10.22092/ijrdr.2012.102187
رسولی, بهروز, امیری, بهرام, جعفری, محمد, عصاره, محمدحسن. (1390). 'بررسی تأثیر دو نمک NaCl و Na2SO4 در مراحل جوانهزنی و رشد اولیه در گونه Seidlitzia rosmarinus', سامانه مدیریت نشریات علمی, 18(4), pp. 505-514. doi: 10.22092/ijrdr.2012.102187
رسولی, بهروز, امیری, بهرام, جعفری, محمد, عصاره, محمدحسن. بررسی تأثیر دو نمک NaCl و Na2SO4 در مراحل جوانهزنی و رشد اولیه در گونه Seidlitzia rosmarinus. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1390; 18(4): 505-514. doi: 10.22092/ijrdr.2012.102187
بررسی تأثیر دو نمک NaCl و Na2SO4 در مراحل جوانهزنی و رشد اولیه در گونه Seidlitzia rosmarinus
1استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
2استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزآباد
3استاد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
4استاد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
چکیده
در این تحقیق، مقاومت گونه Seidlitzia rosmarinusدر مراحل جوانهزنی و رشد اولیه نسبت به دو نمک NaCl و Na2SO4 در غلظتهای صفر (شاهد)، 100، 200، 300، 400 و500 میلیمولار در سه تکرار براساس طرح کاملاً تصادفی مطالعه شد. صفات مطالعه شده شامل درصد، سرعت و شاخص جوانهزنی، طول ساقهچه، گیاهچه و ریشهچه و شاخص بنیه بذر میباشد. برای تجزیه و تحلیل تأثیر هر یک از دو نمک NaCl و Na2SO4 از تجزیه واریانس یکطرفه و آزمون مقایسه میانگین دانکن استفاده گردید. برای بررسی چگونگی تأثیر غلظتهای یکسان هر یک از دو نمک NaCl و Na2SO4 بر روی صفات مطالعه شده از آزمون جفتی وابسته در نرمافزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که افزایش میزان شوری در هر دو نمک NaCl و Na2SO4 سبب کاهش معنیدار در صفات مذکور میشود. گونه S. rosmarinus در صفات طول ساقهچه، ریشهچه و گیاهچه در تیمارهای یکسان در هر یک از دو نمک NaCl و Na2SO4 دارای اختلاف معنیدار بوده، ولی در صفات درصد، سرعت و شاخص جوانهزنی و شاخص بنیه بذر در تیمارهای یکسان در دو نمک، دارای اختلاف معنیداری نمیباشد. نتایج نشان میدهد که S. rosmarinus نسبت به Na2SO4 حساستر از NaCl بوده و میتوان S. rosmarinus را هالوفیت کلرورپسند دانست.
Effect of NaCl and Na2SO4 on germination and initial growth of Seidlitzia rosmarinus
نویسندگان [English]
Behruz Rasuoli1؛ Bahram Amiri2؛ Mohammad Jafari3؛ Mohammad hasan Assareh4
چکیده [English]
This study was carried out to determine the effect of different NaCl and Na2SO4 concentrations, including (0, 100, 200, 300, 400 and 500 mM), on germination and initial growth of Seidlitzia rosmarinus. Germination percentage, germination rate, germination index, seed vigor index, radicle length, and plumule length were measured. Our results showed that the most of studied characters were severely inhibited at high concentration of NaCl and Na2SO4. The results revealed that the effects of the same concentrations of NaCl and Na2SO4 on radicle, plumule and plant length were significantly different, but germination percentage, germination rate, germination index and seed vigor index did not show significant differences. In general, the results indicated that Seidlitzia rosmarinus was more sensitive to Na2SO4 than NaCl and it could be considered asa chlorophyte halophyte.