دکتر احمدرضا حسنی1 ، محسن علمی2 1 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی – تبریز، - 2 کارشناس ارشد پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی- تبریز، Corresponding: drhasani124@yahoo.com چکیده زنبوران عسل با پرواز طولانی برای جمع آوری شهد و گرده گل در معرض میکروارگانیسم های مختلف میباشند. ساختمان بدنی آنها برای حمل گرده به قدری مناسب طراحی شده که ممکن است موهای سطح بدن حشره، گونه های مختلف میکروارگانیسم ها بویژه مخمرها را منتقل نماید. با شناسایی مخمرهای موجود در دستگاه گوارش زنبورعسل در سنین مختلف میتوان در خصوص وضعیت تغذیه زنبورها و ارتباط آنها با گیاهان موجود در منطقه و همچنین بیولوژی تبدیل قندهای موجود در شهد گلها بویژه ساکارز به فروکتوز و گلوکز و بطور کلی بیولوژی تولید عسل و هضم و جذب پروتئین گرده و غذاهای جانشین شونده اطلاعات ذیقیمتی بدست آورد. مخمرهای موجود در عسل از نوع اسموفیلیک (Osmophilic) هستند و قادرند در محیط عسل رشد نمایند. اغلب مخمرهای عسل متعلق به جنس ساکارومیسس(Saccharomyces) می باشند. این مخمرها در محیط های حاوی بیش از 30 درصد قند قادر به رشد نیستند. در حالیکه مخمر های اسموفیلیک عسل متعلق به جنس زیگوساکارومیسس Zygosaccharomyces می باشند و در محیط غذایی که دارای فشار اسمزی زیاد باشد نظیر شربت افرا که در حدود 66 درصد ماده قندی دارد و هم چنین در عسل هایی که آب آنها بیش از 19 درصد باشد، بخوبی رشد مینمایند. هدف اصلی در این طرح شناسایی مخمرهایی است که حضور آنها از نظر توانایی در تولید برخی آنزیمها، ویتامین ها و پروتئین تک سلولی و خواص بیولوژیکی یا به عبارتی بهتر، پروبیوتیکی حائز اهمیت است. این مخمرها با ایجاد شرایط بهتر برای سایر میکروارگانیسمهای دستگاه گوارش بویژه لاکتوباسیل ها یا باکتری های اسید لاکتیک نقش مهمی در تولید عسل و بیواینورت شهد به فروکتوز و گلوکز داشته و کیفیت عسل را بهبود بخشیده و اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز زنبورعسل را تامین کرده و تقویت سیستم ایمنی و مقاومت در برابر بیماریها و تنش های مختلف محیطی و مدیریتی را افزایش می دهند. نمونه های مورد استفاده در این تحقیق از کندوهای زنبورعسل مزرعه آموزشی پردیس کشاورزی آذربایجان شرقی، سعیدآباد تهیه شده است. از مجموع 36 جدایه، پنج گونه مخمر Metschnikowia pulcherrima، Zygosaccharomycesrouxii، Pichia spp.، Rhodotorula Spp. و Cryptococcus podzolicus در نمونه های مربوط به غدد بزاقی سینه ای، معده عسل یا عسلدان، معده و روده در زنبورهای مورد آزمایش شناسایی شدند.
Isolation and identification of yeasts from digestive system of honeybees
چکیده [English]
Abstact Bee with a long fly to collect nectar and pollen are exposed to different microorganisms. Their body structure suitable for carrying pollen so designed that may insect body hair, different species of microorganisms, particularly yeasts to transmit. With identification of yeasts in the digestive system in honey bees can be valuable information on bee nutrition and their relation to existing plants in the region and so valuable information can be get about biology of inversion the presence sugars in nectar into fructose and glucose, and too about biology of honey production, digestion and absorption of pollen and substitute feed proteins. Osmophilic yeasts are able to grow in honey. Most of honey yeasts are belonged to the Saccharomyces genus. The yeasts are unable to grow in mediums containing more than 30 percent concentration for sugar. While, that osmotic pressure is much like maple syrup that about 66 percent sugar, more than 19 percent of water, the osmophilic yeasts of the genus Zygosaccharomyces presence in honey are able to grow very good. The main purpose of this project is the identification of the yeasts that are important in point of their biological characters and their role in honey production, providing essential amino acids needed to bees and improving the bees immune system. In this study the samples were collected from bee hives in East Azerbaijan province, Said-Abad agricultural education farm. Identified yeasts can be used in the preparation of complementary and substitute feeds and production of bio-protein for bees feed in different seasons and ages. A total of 36 samples of yeast, the two strains isolated from the thoracic salivary glands and honey stomach or crop samples of bees, that were identified by the keys book of yeasts Identification; "Yeasts: Characteristics and Identification", published (1990) by Barnett J. A., Payne R. W., Yarrow D.[4]. 1- Metschnikowia pulcherrima: This species of yeast has been isolated from fruits, berries, grapes and clover plants, and was isolated from all parts of the gastrointestinal tract in honeybees. 2- Zygosaccharomycesrouxii: This species of yeast has been isolated from kinds of fruit juices, syrups, honey, jelly, soya sauce, grapes, wines, molasses and so on. In honeybees was isolated from thoracic salivary gland and gizzard. 3- Pichia spp.: This species of yeast has been isolated as well as trees, particularly oak leaves and forest soil. In honeybees was isolated from stomach and intestine. 4- Rhodotorula Spp.: This species of yeast is identifiable in trees, flowers, nectar, leaves and soil. In honeybees was isolated from stomach and intestine. 5- Cryptococcus podzolicus: This species of yeast mostly isolated from trees, foliage and soil, but with most insects are symbiotic. In honeybees was isolated from intestine.Read phonetically
کلیدواژهها [English]
honeybee, Nutrition, Yeast, Honey
مراجع
منابع مورد استفاده:
رحیم عبادی. علی اصغر احمدی 1385 . کتاب: پرورش زنبور عسل . چاپ سوم. اصفهان.
نهضتی. غ .1387 مطالعه هضم چند مکمل پروتئینی در زنبور عسل، پایان نامه دکتری تخصصی، دانشگاه تهران.
Ana C. P. Teixeira and et. al. (2003) Starmerella meliponinorum sp. nov.,a novel ascomycetous yeast species associated with stingless bees. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 53, 339–343.
Barnett J. A., Payne R. W. and Yarrow D., 1990. Yeasts: Characteristics and identification , 2nd ed. Cambridge University Press,1002 pages.
Carlos M. Herrera. 2009,Yeasts in floral nectar: a quantitative survey. Annals of Botany , 103: 1415–1423.
Ceksteryte Violeta and Jurgis Racys. 2006. The quality of syrups used for bee feeding before winter and their suitability for bee. Journal of Apicultural Science. Vol. 50 No. 1, pp. 5-14.
Gilliam Martha and Howard L. Morton 1977. The Mycoflora of Adult Worker Honeybees, Apis mellifera . Journal of invertebrate PATHOLOGY, 30, 50-54 pp.
Gilliam, Martha.The Absence of Yeasts in Nectars of Selected Arizona Plants Attractive to Honey Bees, Apis mellifera. Annals of the Entomological Society of America, 15 July 1975 , Volume 68, Number 4, pp. 705-706.
Josiane M. and et al. 2010. Microorganisms in organic and non organic honey samples of Africanized honeybees, Journal of Apicultural Science. Vol.54, No.1, 49-54 pp.
Kathiresan K. and Srinivasan K. 2005. Making artificial honey using yeast cells from salivary glands of honey bees. Indian Journal of Experimental Biology. Vol. 43, pp.664-666.
Kurthzman C. P. and Fell J. W., 1998. The yeasts, a taxonomic study ,Fourth revised and enlarged edition. Amesterdam :Elsevier science. B. V. 1055 pages.
Majid Zarrin..2007. Isolation of fungi from housefly (musca domestica) in ahwaz, iran. Pakistan Journal Medical Science, October - December (Part-II), Vol. 23, No. 6, 917-919.
Sug-Oui Suh1.2005. Four new yeasts in the Candida mesenterica clade associated with basidiocarp-feeding beetles. Mycologia, , 97(1), pp. 167–177.
Yarrow, D. 1998. Methods for the isolation and identification of yeasts. In Kurtzman, C. P. & Fell, J. W. (Ed.) The Yeasts, a Taxonomic Study, 4th Ed. Amsterdam, Elsevier, pp. 77-80.